Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteserien

Kritisk til Deila

Viasat-Davidsen: - Har sviktet i spillerlogistikken

SLITER: Ronny Deila og Vålerenga har bokført to store tap på de to siste kampene.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
SLITER: Ronny Deila og Vålerenga har bokført to store tap på de to siste kampene. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Vålerenga er rystet av to store tap i Eliteserien. Klubblegenden Vidar Davidsen er kritisk til spillerlogistikken, både under Ronny Deila og forgjengeren Kjetil Rekdal.

- På samme måte som Rekdal har Deila skiftet ut mange spillere. Jeg synes gjennomtrekket har vært altfor stort. Spillerne som har kommet inn, utgjør ingen forskjell sammenliknet med dem som var der, påpeker Davidsen.

- Du flytter bare penger rundt i fotballsirkuset. Jeg synes ikke klubben har overbevist på overgangsmarkedet, verken tidligere eller nå. Unntaket er Sam Johnson og Chidera Ejuke. Men du har veldig mange like spillere. Og laget mangler fysikk framover på banen.

Symbol

Davidsen spilte 145 kamper for Vålerenga fra 1980 til 1986. Tre ganger ble han seriemester, noe som gjør ham til et symbol på storhetstida i klubben.

EKSPERT: Vidar Davidsen. Foto: NTB scanpix
EKSPERT: Vidar Davidsen. Foto: NTB scanpix Vis mer

De siste åra har klubben slitt med middelmådige plasseringer på tabellen. Etter 1-4-tapet for Strømsgodset lørdag, smalt det på nytt. Nederlaget kommer på toppen av 0–3 mot Sarpsborg uka før.

- Ja, jeg er bekymret, sa Deila etter Godset-flausen.

- Det var veldig tafatt og lite trøkk begge veier. Det blir ikke mange poeng om vi fortsetter som dette.

Fagmann

Viasat-ekspert Davidsen sier at det ikke handler om at Deila ikke er en dyktig fagmann. Men etter en ustabil sesong i fjor, har den tidligere Celtic-bossen foreløpig ikke klart å løfte klubben i år.

Fasit er to seire og to tap - og femteplass på tabellen. Molde leder foran Sarpsborg og Haugesund. Først og fremst er det måten tapene kommer på som bekymrer.

Davidsen sier:

- Det har vært blandet drops. Åpningen mot Kristiansund og Odd var positiv. Spesielt hjemmekampen mot Odd. Da synes jeg det var trøkk og tæl - og de var friske framover. Men mot Sarpsborg og Godset var de sjanseløse. Dette er lag som er forventet å være topp fem, topp seks. Begge var klart bedre enn Vålerenga. Dette er et signal om at de ikke har nivået ennå.

Defensive mangler

- Lagdelen jeg har sett størst mangler på er midtbanen, særlig defensivt. Motstanderne passerer altfor lett mann mot mann. Det mangler duellkraft og de tar lite støyt for den bakre fireren, sier Davidsen.

- Daniel Fredheim Holm er god med ballen, men han blir passert defensivt. Med Magnus Lekven blir det mye spill i kortrom og lite framdrift. Keeper Adam Larsen Kwarasey har ikke overbevist. I sum blir dette midt på treet.

Viasat-eksperten trekker fram suksesslaget til Kjetil Rekdal i 2005. Da ble det seriegull:

- Du hadde tydelige ledere som Steffen Iversen og Árni Gautur Arason. Det samme ser du ikke i førsteelleveren i dag. Hvor er lederne som står fram når det røyner på?

Start borte

Vålerenga møter Start borte førstkommende lørdag. Etter tapet for Strømsgodset sa Deila til Dagbladet:

- Om vi tar tre poeng mot Start, og står med ni på fem kamper, kommer vi til å være ganske høyt på tabellen. Vi skal ikke legge oss ned og dø, selv om jeg er grusomt skuffet etter dette tapet.

Davidsen understreker at han slett ikke har mistet troen på laget:

- Jeg er evig optimist og tror det kommer til å løsne. Klubben har et fundament med ny stadion. Økonomien vokser. Jeg ser mange positive tegn. Men skal du fylle den nye stadion, må du ha spillerprofiler å by på. Supporterne må ha noen de ønsker å identifisere seg med og er nysgjerrige på. Der er de ikke i dag. Men du har et par som har potensial til å bli profiler, sier Davidsen og tenker på Johnson og Ejuke.

Da Johnson kom til Vålerenga i vinter, uttalte Deila på Vålerengas hjemmeside:

- Sam er en rask spiss som jobber hardt for laget, er flink til å true rom i tillegg til at han scorer mye mål. Jeg er glad for at han har valgt å signere for oss og tror våre supportere har mye å glede seg til.

Foreløpig er fasiten to mål.

Kritiske spørsmål

Etter 1-4-tapet for Strømsgodset måtte Deila tåle flere kritiske spørsmål.

- Kan det være at dere etter seier i de to første kampene trodde dere var bedre enn dere faktisk er?

- Det er vanskelig å svare på, og jeg vil ikke spekulere i det. Du ser en gjeng som er litt passive, jeg må innrømme det, og det kan komme av to ting: Enten har ikke jeg vært tydelig nok på hva vi skal gjøre, eller så skyldes det at de tenker for mye, vil for mye. Det har jeg vært med på mange ganger før. Da må vi gjøre noe med det, så vi framstår helt annerledes mot Start i Kristiansand.

- Hvilke knapper må du trykke på, da?

- Da må du stole på folk, få dem til å få trua og selvtilliten tilbake, for dette sårer alle og enhver, sa Vålerenga-treneren til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling