Frank de Boer

Kritisk til likelønn i fotballen: - Latterlig

Tidligere fotballspiller Frank de Boer er sterkt kritisk til at kvinner og menn skal få tjene det samme, så lenge interessen er større for herrefotballen.

KRITISK: Frank de Boer er ikke enig i at mannlige og kvinnelige fotballspillere skal tjene det samme. Foto: Brett Davis-USA TODAY Sports / NTB Scanpix
KRITISK: Frank de Boer er ikke enig i at mannlige og kvinnelige fotballspillere skal tjene det samme. Foto: Brett Davis-USA TODAY Sports / NTB ScanpixVis mer

Denne sommeren har vi sett en stor økning av interesse for kvinnefotball. Under VM i sommer ble seerrekorder knust, og blant annet Englands kamp mot USA i semifinalen var den gangen det mest sette TV-programmet i hele år i England.

Samtidig har det vært flere skikkelser innen fotballen som har etterlyst mer penger til kvinnefotballen, og likere lønn. Spesielt det amerikanske landslaget kritiserte forskjellsbehandlingen av kvinnelaget i forhold til herrelaget.

Etter at de amerikanske fotballjentene vant VM i sommer, ropte fansen etter «equal pay», samtidig som de buet på FIFAs president Gianni Infantino.

- Jeg tror alle er klare for denne diskusjonen om å ta neste steg (om likelønn). Jeg tror vi er ferdig med: «Er vi verdt det? Bør vi ha likelønn? Er markedet det samme?», sa Megan Rapinoe etter finalen, der USA slo Nederland.

- Latterlig

Samtidig har det også vært motstandere av at kvinnene skal få lik lønn som herrene. Argumentet har gjerne vært at interessen har vært større for herrene enn kvinnene.

I motsetning til i USA, har det nederlandske fotballforbundet tatt tak i lønnsforskjellene, og lønningene til de kvinnelige fotballspillerne skal øke og øke fram mot 2023.

Målet er at kvinnene og herrene skal ha lik lønn.

Frank de Boer, som spilte midtstopper i en årrekke på klubber som Ajax og Barcelona, i tillegg til det nederlandske landslaget, har uttalt seg om forskjellene mellom kvinne- og herrefotballen. Han er ikke helt enig i at begge kjønn fortjener lik lønn.

- For meg, så er det latterlig. Det er det samme som i tennis. Hvis vi ser at 500 millioner ser herrenes VM-finale og 100 millioner ser kvinnenes finale, så er det en forskjell, sier de Boer til The Guardian.

Motstand i Norge

Nederlenderen, som i dag trener Atlanta United i USA, mener at populariteten er det som fører til det store lønnsnivået i fotballen.

- De må få betalt det de fortjener å tjene og ikke mindre - bare det de fortjener. Hvis kvinnefotball hadde vært like populært som herrefotball, så hadde de fått mer, fordi inntektene og markedsføringen vil føre til det. Men slik er det ikke, så hvorfor skal de tjene det samme? Jeg synes det er latterlig. Jeg forstår det ikke, sier de Boer.

Også i Norge har debatten gått om likelønn. Mens mange har ment at våre fotballjenter fortjener lik lønn som herrene, er det andre som har vært imot det. Blant annet var Jahn Ivar «Mini» Jakobsen kritisk til likelønn så lenge ikke interessen ble større for kvinnefotball.

- Hvorfor skal det være likelønn? Er jo et hav av forskjell på hvem som bringer inn pengene, svarte «Mini» Jakobsen på en Tweet i juni.

De norske herrespillerne på landslaget skrev tidligere i år under på en historisk avtale der de ga fra seg 600 000 av sine markedsinntekter til kvinnene.