Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skiskyting:

Kritisk til ny skiskytterøvelse: - Er det egentlig plass?

Singel mixed stafett kommer på VM-programmet fra 2019.

IKKE SINGEL-FAN: Emil Hegle Svendsen mener det holder med én mixed stafett - og hadde klart seg uten singel mixed stafett på programmet.   Foto: Berit Roald / NTB scanpix
IKKE SINGEL-FAN: Emil Hegle Svendsen mener det holder med én mixed stafett - og hadde klart seg uten singel mixed stafett på programmet.   Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Skiskytterøvelsen Singel mixed stafett har vært på programmet siden 2015, men er bare blitt praktisert i verdenscupen fem ganger: I Nove Mesto 2015, Östersund 2015, Canmore 2016, Östersund 2016 og nå sist i Kontiolahti sist helg.

Nå skal den på VM-programmet, men den relativt ferske øvelsen imponerer ikke alle.

- Det er for spesielt, sier Emil Hegle Svendsen til Dagbladet.

Singel mixed stafett består av to løpere - én kvinne og én mann - som går to etapper hver. Dermed skiller den seg fra Mixed stafett som samler fire løpere, to av hvert kjønn.

Noe av utfordringen er at begge de to stafettene går på samme dag - og det skaper hodebry rundt hvordan lagene skal disponeres. Det er allerede bestemt at singel mixed stafett skal på VM-programmet i Östersund fra 2019.

Svendsen undrer

Emil Hegle Svendsen er ikke kjempeimponert.

- De (Skiskytterforbundet) prøver stadig på nye ting. Noe kan være bra, men det er spennende å se hva de tenker å gjøre med dette. Jeg mener det holder med én mixed stafett, sier Svendsen til Dagbladet.

Skiskytteren fortsetter:

- Det er rart å ha det på samme dag. Jeg har gått en «singel mixed» i Östersund, og det er en god konkurranse, men jeg skjønner ikke helt hva forbundene vil med dette. Vi har allerede mange konkurranser på programmet. Er det egentlig plass til flere? Det blir litt taktikk hvor de forskjellige løperne skal prioriteres. Skal de beste prioritere singel mixed, eller mixed? Det er bare merkelig, sier Svendsen.

Avgjørelsen om å få den ny øvelsen på VM-programmet, skapte også debatt hos NRKs eksperter under helgas renn i Kontiolahti.

- Jeg er litt skeptisk til at den skal gå samme dag som mixed stafetten i VM, sa Andreas Stabrun Smith.

- De beste løperne bør gå i samme konkurranse. Da burde heller øvelsene arrangeres på forskjellige dager, sier Halvard Hanevold.

- Østerrike og andre vil jo prioritere singel. Dette er bra for de små nasjonene, sier Ola Lunde.

- Mixed stafett var ikke populært i starten, men nå er det noe av det morsomste vi ser på, sier Hanevold.

- Idretten vokser

Johannes Thingnes Bø forteller til Dagbladet at han er positiv til at sporten utvikler seg.

- Det er ganske nytt, men det har fungert greit. Det blir litt taktikk. Hvor skal de beste løperne gå? Slik som Østerrike, som har ei supergod jente og en supergod gutt. De er raske og vant singel-mixed. Det åpner for de små nasjonene. Det synes jeg er positivt, sier Thingnes Bø til Dagbladet.

- Du er positiv?

- Ja, det er et steg i riktig retning, sier 23-åringen.

Skiskyttertoppene er også svært positive før VM 2019.

- Dette er som å vinne jackpot. Singel mixed stafett er en enormt spennende konkurranse og er ideell for mindre nasjoner som ikke har store landslag. Vår ambisjon har vært å skape bedre forutsetninger for mindre nasjoner og dermed vokser idretten på verdensbasis, sier VM-direktør Patrick Jemteborn.

I helga er det verdenscup i Holmenkollen (uten stafetter).

Programmet for Holmenkollen:

Fredag:

14.00 Sprint kvinner, 7,5 km

16.30 Sprint menn, 10 km

Lørdag

12.45 Jaktstart kvinner, 10 km

15.00 Jaktstart menn, 12,5 km

Søndag

11.15 Fellesstart kvinner, 12,5 km

13.30 Fellesstart menn, 15 km

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media