Singel mixed-stafett på VM-programmet:

Kritisk til ny VM-distanse

Går både mixed-stafett og singel mixed-stafett i VM.

VM-START: Tiril Kampenhaug Eckhoff går Norges andre etappe på dagens mixed-stafett. Hun er kritisk til at det er innført enda en ny distanse som heter singel mixed-stafett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VM-START: Tiril Kampenhaug Eckhoff går Norges andre etappe på dagens mixed-stafett. Hun er kritisk til at det er innført enda en ny distanse som heter singel mixed-stafett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Mixed-stafett, kl. 16.15

. ÖSTERSUND (Dagbladet): VM i skiskyting i starter i ettermiddag med mixed-stafett. Mens snøen laver ned i Östersund, gjør Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Vetle Sjåstad Christiansen seg klare for renn.

På VM-programmet i år er det også en ny øvelse: singel mixed-stafett.

Der stiller en mann og ei kvinne fra hver nasjon. De går runder på 6 km og 7,5 km.

«Dette reflekterer IBUs (Det internasjonale skiskytterforbundet) forpliktelse til likestilling og innovasjon, og for å holde idretten så attraktiv som mulig for utøvere og fans fra et bredt spekter av nasjoner», skriver arrangøren.

- Sporten står sterkt. Våre spennende konkurranser blir sett av flere enn noensinne og tv-tallene fortsetter å vokse. Hundretusener vil se VM på arenaen, sier IBU-president Olle Dahlin.

Singel mixed-stafett avholdes 14. mars - dagen etter herrenes normaldistanse 20 km. Men ikke alle er like positive til den nye distansen på VM-programmet.

- Det blir for mye, og det er for mange distanser, sier Tiril Eckhoff til Dagbladet.

Fra 11 til 12

I VM i Hochfilzen 2017 ble det avholdt 11 øvelser totalt i en periode på 11 dager. I årets VM er det 12 konkurranser på 11 dager.

- Jeg tenker at mixed-singel er bra for lag som ikke har mange utøvere. Jeg mener likevel det blir for mye. Skiskyting er ikke som langrenn der noen er sprintere og andre går langt. Skiskyttere går alt, og vi kan vinne alt. Da er det i overkant med renn nesten hver dag, sier Eckhoff til Dagbladet.

Johannes Thingnes Bø er derimot langt mer positiv.

- Det er viktig at VM-perioden ikke blir lenger enn den er. VM skal være intensivt og bra for publikum. Mixed-stafett er bra for små nasjoner, og singel mixed-stafett vil åpne for enda flere lag som bare har ei dame og en mann som holder høyt nivå, sier Thingnes Bø til Dagbladet.

- Du er positiv til den nye øvelsen?

- Ja, så lenge det ikke går på bekostning av andre øvelser. Det er et fint tillegg. Det blir action, men kan slå alle veier, sier mannen fra Stryn.

Godfølelse

Uansett: De norske utøverne skal første gjennom mixed-stafetten i dag med fire skiskyttere på laget. Eksperter og bookmakere holder Norge som favoritter, sammen med Frankrike og Tyskland.

Johannes Thingnes Bø gleder seg til alvoret starter klokka 16.15 i ettermiddag. VM i Östersund får tankene til å gå tilbake til sesongstarten som vanligvis avholdes i de svenske løypene.

- Det har løsnet veldig for meg de siste dagene. Jeg fikk følelsen av sesongstart. Du kjenner lukta fra rommene der vi bor og er innstilt på å gi alt. Jeg føler meg i form. Jeg har gått mange mesterskap og har fått mye rutine. Du er aldri mer motivert enn før sesongstart - og det skal jeg ta med meg inn i VM, sier Thingnes Bø.

Vetle Sjåstad Christiansen er ankermann på dagens stafett og går etter minstebror Bø.

- Dette er mitt første mesterskap og Östersund er et sted vi kjenner godt. Det er en trygg arena. Jeg mener mixed-stafett kanskje er den vanskeligste distansen å vinne. Det er så mange lag som kan ta seieren, sier Sjåstad Christiansen.

Skiskytterne har vært i Meråker i ei ukes tid før VM for å lade opp. For noen uker siden var laget i verdenscup i USA der laget ble nummer tre i mixed-stafett.

- Jeg håper at vi kan kjempe i toppen. Statistikken vår i mixed-stafett de siste åra er ikke bra, så det må vi gjøre noe med. Vi skal ikke tro at vi er favoritter, for det er vi ikke dersom vi ser på tidligere løp. Stafett er stafett. Det er korte etapper og da er det flere lag som melder seg på, sier Tiril Eckhoff til Dagbladet.

Disse går etappene for Norge: Marte Olsbu Røiseland (6 km), Tiril Eckhoff (6 km), Johannes Thingnes Bø (7,5 km) og Vetle Sjåstad Christiansen (7,5 km).

VMs første distanse starter klokka 16.15. NRK sender alt fra VM.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer