Atle Gulbrandsen

Kritisk til OL-fokus

I kjølvannet av årets idrettsgalla håper Formel 1-kommentator Atle Gulbrandsen at en framtidig jury kan ta med i beregningen at flere idretter ikke har mulighet til å delta i verdens største idrettsarrangement.

REAGERER: Atle Gulbrandsen mener motorsporten blir nedprioritert på idrettsgallaen. Heiko Junge / NTB
REAGERER: Atle Gulbrandsen mener motorsporten blir nedprioritert på idrettsgallaen. Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sist lørdag ble Norges fremste idrettsutøvere hedret, da den årlige Idrettsgallaen ble arrangert i Oslo Spektrum.

Jakob Ingebrigtsen, Karsten Warholm og Therese Johaug var noen av stjernene som stakk av med priser, etter å ha slått godt fra seg på idrettsarenaen i 2021.

«Årets gjennombrudd» gikk til skiskytteren Sturla Holm Lægreid (24) som tok hele fire VM-gull i kalenderåret 2021.

TIL TOPPS: Sturla Holm Lægreid kronet et fantastisk år med prisen årets «gjennombrudd». Foto: Anders Wiklund/TT / NTB
TIL TOPPS: Sturla Holm Lægreid kronet et fantastisk år med prisen årets «gjennombrudd». Foto: Anders Wiklund/TT / NTB Vis mer

- God kandidat

En som ikke var nominert til prisen, til overraskelse for noen, var den ferske Formel 3-mesteren Dennis Hauger (18). Aurskogingen vant mesterskapet med 26 poeng, og skal etter alle solemerker kjøre Formel 2 neste sesong.

Dagbladet har kilder på at Haugers framtid vil bli annonsert rundt det kommende månedsskiftet.

- Jeg tenker han hadde vært en god kandidat, men det er viktig å understreke at juryen har en veldig vanskelig jobb, sier Viaplays Formel 1-kommentator Atle Gulbrandsen til Dagbladet.

MESTER: Dennis Hauger er et av verdens største talenter innen motorsport. Foto: Shutterstock editorial
MESTER: Dennis Hauger er et av verdens største talenter innen motorsport. Foto: Shutterstock editorial Vis mer

Hovedårsaken til at Hauger kan se langt etter en slik pris, er at man må være underlagt Norges Idrettsforbund for å være kvalifisert til en slik pris, det er ikke Norges Bilsportforbund.

- Om det er riktig at dette bør diskvalifisere Dennis Hauger er en annen sak, sier Gulbrandsen.

Toppidrettssjef og juryleder for idrettsgallaen Tore Øvrebø sier følgende til Dagbladet:

- Det er bare «Årets navn» som aktuell for idretter som ikke er en del av Norges idrettsforbund. Ellers mottar juryen innspill fra særforbundene og alle kandidater blir vurdert.

«Åpen klasse» har tidligere vært en kategori der bilsportutøvere har hatt muligheten til å hevde seg. Denne prisen har ikke blitt delt ut siden 2016. Det betyr at «Utøvernes pris» og «Årets navn» er de to eneste klassene som er aktuelle for en bilsportutøver. Dette er priser som ikke blir kåret av juryen.

Stiller spørsmål

Selv om Hauger ikke var på den prestisjetunge lista, reagerer kommentatoren på ett aspekt med kåringen - én ting som ikke er mulig for motorsportsutøvere å oppnå.

- Det jeg heller reagerer litt på med denne kåringen, er at OL skal ha så veldig høy status. For oss som driver med en idrett som ikke er en OL-gren, så er det veldig vanskelig å forstå hvorfor OL skal bety så mye. Det er så mange idretter der OL ikke er med, eller spesielt viktig, sier Gulbrandsen.

Han fortsetter:

- Man stiller jo spørsmålet: er det riktig at OL skal ha sånn opphøyd status? Det er jo mange norske idrettsprestasjoner som ikke har noe med OL å gjøre.

- Etterlyser du litt nytenkning?

- Ja, jeg etterlyser litt nytenkning på det, det kan du si. Kanskje man rett og slett skal ha flere kategorier. Det er så mange flinke norske idrettsutøvere, og da blir det diskusjon. I det store og hele er sånne kåringer alltid veldig vanskelig, avslutter han.

Gulbrandsens uttalelser har blitt lagt fram for jurysjef Øvrebø, som svarer slik:

«En av juryens oppgaver, som også er et dilemma, er å vurdere prestasjoner i ulike grener, ulike typer mesterskap og idretter med forskjellig utbredelse og nivå opp mot hverandre. Dette vil alltid være en utfordring, for det finnes ingen eksakte svar når man skal bruke erfaring og skjønn, og ikke idrettens egne konkurransekriterier.

Idrettsgallaen er en prisutdeling i regi av Norges idrettsforbund og paralympiske og olympiske komité, det er derfor naturlig at OL og Paralympics tillegges en viss vekt, uten at det er noen automatikk i at en OL- eller Paralympics-medalje gir nominasjon. I år var det en OL-medaljør som ikke oppnådde nominasjon, på lik linje med verdensmestere i ulike idretter».

SVARER GULBRANDSEN: Toppidrettssjef og juryleder til Idrettsgallaen, Tore Øvrebø. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SVARER GULBRANDSEN: Toppidrettssjef og juryleder til Idrettsgallaen, Tore Øvrebø. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer