SISTE FØR VM: Kitzbühel-helga blir Kjetil Jansruds siste før VM. I dag kjører han super-G og kombinasjonsslalåm, mens det i morgen er klart for sesongens kanskje aller tøffeste utforrenn, ned Die Streif. Jansrud har vært raskest i begge treningsomgangene i utfor. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
SISTE FØR VM: Kitzbühel-helga blir Kjetil Jansruds siste før VM. I dag kjører han super-G og kombinasjonsslalåm, mens det i morgen er klart for sesongens kanskje aller tøffeste utforrenn, ned Die Streif. Jansrud har vært raskest i begge treningsomgangene i utfor. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Kritisk til superkombi dagen før sesongens tøffeste utforrenn

Norge klaget til FIS.

• Super-G i Kitzbühel, fra klokka 11.30.

(Dagbladet): Kjetil Jansrud har vært raskest i begge treningsomgangene og seiler opp som den største favoritten før morgendagens utforrenn i Kitzbühel - sesongens kanskje tøffeste og mest spektakulære renn.

Oppladningen til det tradisjonsrike Hahnenkammrennet er derimot ikke den beste:

Lang dag Dagen i dag blir lang og slitsom for Jansrud og de andre alpinistene som har ambisjoner om å gjøre det bra i superkombinasjonen.

Først er det super-G-renn, med start klokka 11.30. Deretter starter slalåmdelen klokka 16.45.

Det betyr at Kjetil Jansrud ikke er tilbake på hotellet igjen før i 18-19 tida i kveld - og nærmest må stupe rett i seng for å være restituert og mentalt klar til verdens tøffeste utforrenn i morgen.

Klagen avvist Den norske leiren mener oppladningen til sesongens høydepunkt blir så dårlig at de har klaget til FIS (Det internasjonale skiforbundet).

- Det er slett ikke optimalt med en så lang dag på fredagen, når sesongens kanskje tøffeste utforrenn skal kjøres på lørdagen, sier landslagstrener i alpint, Håvard Tjørhom, til Dagbladet.

Den norske klagen ble derimot avvist av FIS.

Ville flytte til søndag Ifølge Tjørhom er det første gang FIS har lagt opp et slikt løp dagen før et tøft utforrenn. Han mener situasjonen kunne vært løst med å kjøre spesialslalåmrennet i dag, utforennet på lørdag og superkombinasjonen (utfor og en slalåmomgang) søndag.

- Da ville vi i det minste ha fått utforrennet, som er mest krevende, først, sier Tjørhom, og viser til at Kitzbühelhelga i fjor ble kjørt nettopp i den rekkefølgen - men da som følge av dårlig vær på fredagen.

- Det var en kjempesuksess i fjor, men av en eller annen grunn var de ikke innstilt på kjøre et tilsvarende opplegg i år.

Vil ha kombi-debatt Når programmet først er som det er, så velger den norske leiren å ikke bruke noe ressurser på det.

- Vi er innstilt på at det blir to tøffe dager nå, og etter lørdagen får gutta den pausen de trenger før VM-starten, sier Håvard Tjørhom.

Landslagstreneren tror at alpin kombinasjonen uansett vil bli gjenstand for en større debatt på FIS-møter utover våren.

Han mener den i nåværende form favoriserer slalåmkjørerne i alt for stor grad.

- Det kjøres en forkortet utforløype, men en full slalåmløype. Det er et misforhold som mange mener er helt feil, sier Håvard Tjørhom til Dagbladet.

KRITISK: Landslagstrener i alpint, Håvard Tjørhom, er kritisk til at FIS har lagt opp til en lang dag for alpinistene dagen før sesongens tøffeste og mest krevende utforrenn. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
KRITISK: Landslagstrener i alpint, Håvard Tjørhom, er kritisk til at FIS har lagt opp til en lang dag for alpinistene dagen før sesongens tøffeste og mest krevende utforrenn. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer