Kritisk til TV-produksjonen: - Fullstendig akterutseilt

Den østerrikske produsenten slet med å levere gode og rette bilder fra kvinnenes intervallstartrenn. NRKs kommentatorer er misfornøyde med produktet.

GULLKVINNEN: Therese Johaug gikk inn til nytt gull, men ikke alle var fornøyd med hvordan det ble vist fram til TV-seerne verden om. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
GULLKVINNEN: Therese Johaug gikk inn til nytt gull, men ikke alle var fornøyd med hvordan det ble vist fram til TV-seerne verden om. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SEEFELD (Dagbladet): Det ble langt mer dramatikk enn de aller fleste hadde sett for seg på kvinnenes 10 kilometer. Therese Johaug var storfavoritt og innfridde også forventningene da hun gikk inn til sitt andre gull i Seefeld.

Likevel ble det en voldsom spenning inn mot mål. For den svenske juniorjenta Frida Karlsson sjokkerte alle ved å bare ligge 4 sekunder bak Johaug drøye tre kilometer fra mål.

Hjemme i tv-stuene var det flere som reagerte på sendingen fra Seefeld. Arrangøren hadde lagt to passeringspunkter med bare 500 meters mellomrom, men hadde ingen mot slutten av rennet.

- Det er jo her TV-produksjonen på intervallstart er fullstendig akterutseilt. Ingen mellomtid mellom 6,7 og 10km. Nå må vi jo få GPS-avstand Johaug-Karlsson omtrent meter for meter. Dette tar jo livet av intervallstarten, skrev Eurosport-kommentator Jørn Sundby på Twitter.

Det var ikke bare gullkampen på slutten som var mangelfull. Flere ganger måtte Jann Post og Torgeir Bjørn fortelle TV-seerne om passeringer fra flere av forhåndsfavorittene, som ikke dukket opp på TV-bildene.

GULLJENTE: Therese Johaug snakket hardt til seg selv underveis i sekunddramaet mot svenske Frida Karlsson. Det endte til slutt med gull. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

- Veldig rotete

Etterpå var NRKs kommentatorer som dekket rennet skuffet over den østerrikske produsenten. Til Dagbladet sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland at de ikke var fornøyd med det de fikk servert i dag.

- Det er jo slik at på renn med individuell start er vi avhengige av en god produksjon. Vi har en tidtaker som sier alle tidene og ofte så man slå om til litt mer radiokommentering når det blir sånn som det var i dag at man må kommentere med tidene på skjermen og ikke bildene, sier Aukland.

Det er den østerrikske rikskringkasteren ORF (Österreichischer Rundfunk), som på oppdrag fra rettighetshaver Infront Sports & Media AG står for produksjonen av samtlige konkurranser fra Seefeld. Aukland var klar på at det ORF produserte fra dagens renn ikke holdt mål.

- I dag var det veldig rotete og det gjør at det blir vanskelig for oss å formidle god langrennssport. Vi prøver så godt vi kan og så håper vi at produsenten kan gjøre en bedre jobb i morgen, for det var ikke bra nok i dag, forteller Aukland.

Aukland forteller Dagbladet at de har gitt beskjed videre til sine sjefer og at han håper at produksjonen tar seg opp til morgendagens 15 kilometer for herrene.

- Løpende dialog

Redaksjonssjef for NRK i Seefeld er Janne Fredriksen. Hun bekrefter at de er i dialog med den østerrikske hjemmeprodusenten om de resterende rennene.

- Vi har en løpende dialog med dem som produserer skirennene i alle sammenhenger, også i verdenscupen, så vi gir tilbakemeldinger og diskuterer med produsentene. Våre kommentatorer er veldig flinke til å bidra med sine innspill.

Fredriksen sier at beskjeden de har gitt er at produsenten er nødt til å kutte ned antall passeringspunkter for å kunne formidle rennet bedre.

- Her var det kanskje slik at de valgte seg litt mange passeringspunkter som gjør det ekstra komplisert å formidle historien i skirennet, sier Fredriksen.

Fredriksen mener produsenten tok seg litt vann over hodet med antall passeringspunkter og utøvere de valgte å følge fra starten av rennet. Også NRKs redaksjonssjef kaller produksjonen «rotete å følge» for tv-seerne hjemme.

- Vi bygger jo opp de beste før start sånn at publikum skal ha gode forutsetninger for hva de skal følge med på og produksjonen gjorde det litt mer utfordrende for kommentatorene enn det som kanskje var nødvendig, svarer Fredriksen.

Hun er likevel ikke enig i Sundbys kritikk om mangelen på mellomtider i avslutningen mellom Karlsson og Johaug. Ut fra forholdene som lå synes Fredriksen det ble bygd opp en spennende avslutning av rennet.

- De gjorde en god jobb med formidlingen av gullkampen på slutten, påpeker Fredriksen.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med FIS' arrangementsansvarlig, Sandra Spitz, uten hell.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer