PROFILER: Sander Sagosen (t.v.) og Gøran Johannessen er skeptiske til at VM utvides om to år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
PROFILER: Sander Sagosen (t.v.) og Gøran Johannessen er skeptiske til at VM utvides om to år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Håndball-VM fra 24 til 32 nasjoner:

Kritisk til VM-utvidelse

Norske profiler: - Elsker kamper som betyr noe.

  • Norge - Østerrike, mandag 17:30

HERNING (Dagbladet): - VM bør være for de beste lagene.

Det sier Sander Sagosen, som nylig ble kåret til verdens beste håndballspiller, til Dagbladet.

Norge møter miniputter som Saudi-Arabia og Chile i håndball-VM og til tider enorm nivåforskjell på lagene. Og til neste VM i Egypt 2021 utvides turneringen med åtte lag.

I fjor høst bestemte Det internasjonale håndballforbundet (IHF) at håndball-VM i 2021 går fra 24 til 32 lag. Planen er å ha åtte grupper med fire nasjoner i gruppespillet. Deretter følger et mellomspill, før det avsluttes med kvart-, semi- og finale.

Flere hviledager

Ifølge Dagbladets opplysninger vil endringene i VM også bety følgende i praksis:

  • Alltid hviledag mellom kamper.
  • VM-vinnerne får maks ni kamper, ikke ti som nå.

Landslagssjef Christian Berge er tydelig på at noe må skje - men peker også at det bør tas grep på klubbnivå.

- Det er veldig mange lag med 32, men samtidig må det også gjøres noe med Champions League og klubbaktiviteten. Det er tøft for spillerne med belastningen, sier Christian Berge til Dagbladet.

Vil unngå b-nasjoner

Sander Sagosen er vant til tøff motstand gjennom hele sesongen, der Paris Saint-Germain kjemper om titler i Frankrike og Champions League.

- Jeg elsker å spille kamper som betyr noe - og helst ikke kamper som mot Saudi-Arabia. Du møter veldig urytmiske spillere med bevegelser du aldri har sett før. Det er farlig, sier Sagosen.

PSG-proffen mener det er de tøffe kampene som gjør ham bedre.

- Jeg elsker å spille Champions League og tøffe kamper i ligaen. Det er mot de beste lagene jeg også presterer på mitt beste, sier Sagosen, som helst unngår såkalte b-nasjoner i mesterskap.

Frykter for seerne

Ifølge dansk TV2 vil det gis flere plasser til europeiske lag i VM om to år. Trolig vil VM også bli spilt over et par ekstra dager.

- Hvis det åpnes for flere europeiske lag, så er det positivt. Det verste er dersom det blir flere jalla-lag, sier Espen Lie Hansen.

Tyskland-proff Gøran Johannessen er spent på utviklingen.

- Jeg frykter det blir verre for tv-seerne med så mange lag. Publikum vil ikke ha kamper der noen vinner med 20 mål. Du ønsker alltid at de beste er med. Mot mindre håndballnasjoner som Saudi-Arabia handler det å komme seg gjennom kampen med seier og unngå skader, sier Johannessen til Dagbladet.

Han utdyper:

- Du vil ikke møte spillere som ikke har kontroll på hva de gjør. Det skaper farlige situasjoner, sier han.

Norges står med fire poeng og full pott etter to VM-kamper.

Norges kamper i gruppespillet i VM:

Fredag 11. januar: Norge - Tunisia 34-24

Lørdag 12. januar: Norge - Saudi-Arabia 40-21

Mandag 14. januar: Norge - Østerrike kl. 17.30

Tirsdag 15. januar: Norge - Chile kl. 18.30

Torsdag 17. januar: Norge - Danmark kl. 20.30