Kroatia får ikke tilbake poenget

Anken behandlet.

DRÅPEN: Hakekorset som preget gressmatta under kampen mellom Kroatia og Italia var tredje hendelse som har fått kroatene i rasismetrøbbel. Foto: SCANPIX/AFP / ANDREJ ISAKOVIC
DRÅPEN: Hakekorset som preget gressmatta under kampen mellom Kroatia og Italia var tredje hendelse som har fått kroatene i rasismetrøbbel. Foto: SCANPIX/AFP / ANDREJ ISAKOVICVis mer

(Dagbladet): Uefa har avvist anken til det kroatiske fotballforbundet. Uefa bekrefter dette i en pressemelding seint i ettermiddag.

- Dette må vi ta til etterretning. For vår del er det fint å vite hvordan utgangspunktet er før de to siste kampene, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb i NFF til Dagbladet.

Kan hjelpe Norge Ankeutvalget til det europeiske fotballforbundet (UEFA) har besluttet å opprettholde avgjørelsen om at Kroatia trekkes ett poeng etter hakekorsskandalen under EM-kvalifiseringskampen mot Italia i juli.

Kroatia må også spille sine to neste hjemmekamper for tomme tribuner. Og de får en straff på 100 000 euro. Det tilsvarer snaut 925 000 kroner. Det kroatiske fotballforbundet pålegges også å legge hjemmekampene et annet sted enn Stadion Poljud i Split.

- Det forandrer jo at dersom vi slår Malta - og Kroatia avgir poeng mot Bulgaria - så er Norge direktekvalifisert til EM. Sånn sett betyr dette mye, sier Semb.

- Hva tenker du om straffen?

- Jeg synes det er viktig at Uefa slår ned på disse saken. Men så er spørsmålet om de kan gjøre det ved straff som tomme tribuner, bøter og i verste fall utestenging fra mesterskap. Jeg er ikke så glad i at det brukes sportslige straffemetoder. Det er en diskusjon i seg selv, om tomme tribuner og bøter er strengt nok, sier Semb til Dagbladet.

- Er straffen til Kroatia for streng?

- Jeg vil ikke gå inn på dette tilfelle her. Uefa har sitt regelverk. Da må det behandles deretter. Det eneste som er sikkert er at da en av våre konkurrenter mister poeng, så øker det våre sjanser i kvaliken, sier Semb.

Hakekors Kroatia ble opprinnelig fratatt et poeng i Norges gruppe H etter hakekorsskandalen i hjemmekampen mot Italia i juni. Det var tredje gang i den pågående kvalifiseringen at landet er blitt etterforsket - og straffet - for rasisme.

Uefa bestemte i tillegg til poengtrekket at Kroatia måtte spille to kamper for stengte tribuner og betale 100 000 euro i bot. Fotballforbundet bestemte seg for å anke.

I verste fall risikerte Kroatia å bli diskvalifisert fra turneringen.

De to beste lagene i kvalifiseringsgruppa går direkte til EM, mens tredjelaget må ut i playoff.

Italia leder gruppa med 18 poeng, Norge har 16, mens Kroatia nå altså blir stående med 14 før de to siste rundene.