VIL VISE SEG FRAM: Omar Elabdellaoui er offensiv før møtet med de kroatiske, seiersvante stjernene. Foto: Sveinung U. Ystad
VIL VISE SEG FRAM: Omar Elabdellaoui er offensiv før møtet med de kroatiske, seiersvante stjernene. Foto: Sveinung U. YstadVis mer

Kroatia har aldri tapt EM-kamp hjemme. - Da er det på tide at de gjør det

Offensive norske spillere.

ZAGREB (Dagbladet): 21 seirer, sju uavgjort, null tap. Det er Kroatias ekstreme statistikk fra EM-kvalifiseringskamper på hjemmebane, egnet til å skremme langt større og mer sluttspillvante nasjoner enn Norge.

Men Omar Elabdellaoui (23) og resten av det sultne, norske laget har det ikke i seg å bli skremt. Idet vi spør landslagsbacken hva det forteller at Kroatia aldri har tapt hjemme i EM-sammenheng, svarer han:

- Det sier at det er på tide at de gjør det. Eller hva?

Olympiakos-spilleren fortsetter:

- Klart, det sier mye om at de er gode hjemme, og at de er et godt fotballag. Men sånn kan ikke vi tenke. Vi må tenke på hvordan vi kan straffe dem, skaffe oss muligheter og sikre et godt resultat, sier Elabdellaoui, som måtte ta en rolig periode nylig som følge av lyskeproblemer.

Skaden var imidlertid ikke verre enn at han spilte mot Kerkyra sist helg, og fredag kunne 23-åringen fastslå at formen føltes fin med tanke på landskampen.

Liker å møte stjerner Mange ble overrasket da Oslo-gutten forlot tysk fotball til fordel for Olympiakos i fjor sommer, men han er blitt belønnet med stor tillit i den tradisjonssterke greske klubben - og ikke minst deltakelse i Champions League.

Å møte navn som Luka Modric, Ivan Rakitic og Mario Mandzukic - slik Omar gjør i kveld, dersom han er 100 prosent restituert etter lyskeskaden - blir muligens litt lettere når du vet med deg selv at du noen måneder i forveien sto overfor nettopp Mandzukic i Champions League (Atletico Madrid - Mandzukic dunket inn hattrick mot Olympiakos), og for den del Carlos Tevez, Paul Pogba og Andrea Pirlo (Juventus).

- For min del blir det å gjøre de samme tingene som alltid. Det er fotball du skal spille, og selv om du møter store eller ikke så store navn - du vil spille så godt du kan. Det er ikke sånn at du gjør noe stort annerledes, sier Elabdelloui, og fortsetter:

- Men: Når du vet du skal møte gode spillere som folk i hele verden kjenner, så kan du bli ekstra motivert. Men det er ikke noe spesielt utover det.

- Kjenner du at du blir bedre som spiller bare av seks kamper i Champions League?

- Ja. Det vil jeg si. Du lærer mye av de kampene. Når du møter så gode spillere og lag, så gjør det noe med selvtilliten, og deg selv som spiller. Du vokser, sier han.

Vil unngå feil Borussia Mönchengladbachs Håvard Nordtveit (24) har også møtt flere av de kroatiske stjernene før.

- Det gir en trygghet å vite at du har prestert godt mot slike spillere før. Da vet du at det er nok om du er konsentrert og har en bra dag, da skal det gå veldig bra, sier landslagsstopperen.

- Du må luke vekk alle småfeilene, for de kommer til å stresse deg på hver en liten ting, og hvis de får en mulighet kommer de til å sette den i nota. Og da blir det vanskelig å komme tilbake, i alle fall mot Kroatia, ett av Europas beste lag, innrømmer Nordtveit.

- Likevel, når det er så stjernespekket lag, gir det en motivasjon og en glød inni oss som gjør at vi vil vise Fotball-Europa at vi har noe på gang. Vi vil ikke være noen enkel motstander.

Vanskelige Olic Det har vært mye snakk om nevnte Rakitic og Modric på midtbanen - det er ikke mange landslag i verden som kan skilte med to midtbanespillere fra henholdsvis Barcelona og Real Madrid i sin startellever.

Men landslagssjef Niko Kovac rår over flere høykapable stjerner. Det vet Nordtveit en hel del om fra sine sesonger i Bundesliga:

- Ivan Perosic og Ivica Olic er veldig gode fotballspillere. Olic har flyttet til Hamburg, men i Wolfsburg var han en av dem med flest målgivende i Bundesliga. Han har en fantastisk venstrefot, og er god til å komme rundt på venstrekanten og slå ballen mellom forsvarsfireren og keeperen vår. Det er vanskelig å håndtere, advarer Nordtveit.

- Perosic har en punch i seg. Han timer løp og innløp veldig bra. Han er litt maskin, nesten som Mario Mandzukic. Da Mandzukic var i Bayern Munchen bøttet han inn mål, og det gjør han for så vidt fortsatt, påpeker Nordtveit.

- Men vi har en godfølelse. Vi må bare ta alt inn, nyte det, og være stolt over hva vi får oppleve. Slipper vi skuldrene ned og spiller på det vi er gode på, kan hva som helst skje.

VETERAN:  Ivica Olic er nå i Hamburg. I kveld spiller han sin 101. landskamp. Foto: Christof Stache / AFP / NTB Scanpix
VETERAN: Ivica Olic er nå i Hamburg. I kveld spiller han sin 101. landskamp. Foto: Christof Stache / AFP / NTB Scanpix Vis mer

• Kroatia-Norge har avspark klokka 18.00 lørdag kveld. Kampen vises på Max.