Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kroatia-helten ergret på seg russiske fans med Ukraina-stikk. Risikerer utestengelse

Domagoj Vida er under etterforskning fra FIFAs disiplinærkomité etter han spilte inn en kort video etter seieren over Russland.

I TRØBBEL: Kroatias Domagoj Vida jubler etter scoringen mot Russland i kvartfinalen, men er nå under etterforskning fra FIFA. Foto: AP Photo/Manu Fernandez/NTB scanpix
I TRØBBEL: Kroatias Domagoj Vida jubler etter scoringen mot Russland i kvartfinalen, men er nå under etterforskning fra FIFA. Foto: AP Photo/Manu Fernandez/NTB scanpix Vis mer

Den kroatiske duoen Domagoj Vida og Ognjen Vukojevic har skapt furore i Russland etter at de i en kort video tilegnet seieren over Russland til Ukraina, et land begge har spilt klubbfotball i mange år.

Vida spilte en av hovedrollene i kampen. Stopperen scoret målet som sendte Kroatia i føringen i den første ekstraomgangen og satte også inn sin straffe i straffesparkkonkurransen.

I den omtalte videoen roper Vida «Slava Ukraine» og knytter neven til feiring. Utropet oversettes til «heder for Ukraina» og brukes som kamprop av den ukrainske hæren.

- Denne seieren er dedikert til Dynamo og til Ukraina, sier Vukojevic etterpå.

Til russisk media bedyrer Vida at videoen kun var ment som en spøk.

- Denne seieren er for Kroatia. Ikke politikk. Det var en spøk. Jeg har venner der siden jeg spilte for Dynamo Kiev, det betyr ikke noe mer. Jeg vet ikke hvorfor russiske fans ikke forstår det. Jeg liker det russiske folket. Det var bare en spøk, sier Vida ifølge Russia Today.

Risikerer utestengelse

FIFA har blitt gjort kjent med videoen og har nå startet en etterforskning inn i saken.

Ifølge FIFAs regelverk vil «enhver som provoserer allmennheten under en kamp bli suspendert i to kamper». Det kan for Vidas del i verste fall bety at han blir utestengt fra semifinalen mot England og en eventuell finale.

- FIFA er i en prosess hvor vi ser på rapporter fra kampen og bevis vedrørende den saken det vises til. Vær vennlig å forstå at inntil vi har sett på all tilgjengelig informasjon kan vi ikke kommentere saken nærmere, skriver FIFA i en oppdatering til The Sun.

Saken har ikke falt i god jord i Russland. Russiske medier har raskt plukket opp videoen og er tydelig svært misfornøyd med hva de to kroatene sier.

Forholdet mellom Russland og Ukraina er svært utfordrende etter Krim-krisen som etterhvert endte med at Russland annekterte Krim-halvøya fra Ukraina i 2014.

JUBELEN I TAKET: I Shoreditch i London var det stappfullt med engelskmenn som så kvartfinalen mot Sverige. Da 2-0-seieren og Englands første semifinale på 28 år var et faktum, sto jubelen i taket. Video: Marthe Ihle Vis mer

Situasjonen mellom Russland og Ukraina er svært betent og det er usikkert hvordan Vida og Vukojevics melding vil påvirke hvordan det russiske publikummet tar i mot Kroatia i resten av turneringen.

Spilt i Ukraina

Ingen av de to spillerne holder til i Ukraina lenger, Vida ble solgt fra Dynamo Kiev til Besiktas i vinter etter fem sesonger og 161 kamper i den ukrainske storklubben.

Vukojevic la fotballskoene på hylla etter forrige sesong, men har lang fartstid både på landslaget hvor han fikk 55 landskamper og i ukrainsk fotball.

34-åringen spilte for Dynamo Kiev fra 2008 til 2015 og jobber i dag som speider for den ukrainske hovedstadsklubben i tillegg til å være en del av støtteapparatet til den kroatiske landslagstreneren Zlatko Dalic.

Andre politiske hendelsen i VM

Tidligere i mesterskapet var den sveitsiske duoen Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri i trøbbel etter at de viste tegnet for den albanske ørnen da de scoret i oppgjøret mot Serbia.

Begge spillerne har bakgrunn fra Kosovo og feiringen ble knyttet opp mot den vanskelige politiske situasjonen på Balkan. FIFAs disiplinærkomité undersøkte saken og det var snakk om suspensjon, men det hele endte med at de to spillerne fikk hver sin bot på 10 000 sveitiske francs, omkring 80 000 kroner.

Den russiske fotballjournalisten Artur Petrosyan mener Vida bør bli straffet hardere enn hva FIFA gjorde med Xhaka og Shaqiri.

- FIFA valgte å ikke straffe Xhaka og Shaqiri skikkelig. Vil de gjøre det nå? Dette er pur politikk og provokasjon, skriver Petrosyan på Twitter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media