FORSTÅR IKKE: Kroatias fotballpresident sier at han er sjokkert over at UEFA har dømt landslaget til å spille for tomme tribuner som følge av tilskuernes oppførsel mot Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORSTÅR IKKE: Kroatias fotballpresident sier at han er sjokkert over at UEFA har dømt landslaget til å spille for tomme tribuner som følge av tilskuernes oppførsel mot Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Kroatia sjokkert over tilskuerforbud etter Norge-kampen - anker straffen

- Fem kinaputter og to rasistiske rop.

Kroatias fotballforbund anker UEFAs avgjørelse om at landet må spille for tomme tribuner som følge av tilskuernes oppførsel mot Norge.

- Vi er knust av denne avgjørelsen. Det innebærer et enormt økonomisk tap for oss og går også ut over turismen og Kroatias internasjonale rykte, sa fotballpresident Davor Suker etter forbundets styremøte torsdag.

- Vi er alle sjokkerte over UEFAs drakoniske straff for bruk av fem kinaputter og to rasistiske rop, sa Damir Vrbanovic til torsdagens utgave av avisen Jutarnji List.

Kroatia måtte stenge av en tribuneseksjon på Maksimir stadion i kampen mot Norge som følge av tilskuernes dårlige oppførsel i bortekampen mot Italia i fjor. Etter hendelsene mot Norge må laget spille helt uten tilskuere i sin neste hjemmekamp mot Italia 12. juni.

UEFAs disiplinærkomité straffer Kroatia for tilhengernes rasistiske oppførsel og kasting eller bruk av pyroteknikk.

I tillegg til tilskuernekt er forbundet ilagt en bot på 475.000 kroner.

Knallperler For de fleste tilstedeværende forløp kampen uten spesielt graverende hendelser, men hver gang Kroatia scoret lød et høyt smell fra tribunen. Det var de fem «kinaputtene» Vrbanovic snakket om i kampen Kroatia vant 5-1.

UEFAs kampobservatør fikk også med seg at tilskuere ved et par anledninger brukte et slagord brukt av det beryktede Ustase-regimet, som samarbeidet med nazistene under 2. verdenskrig.

Det var samme slagord landslagsspilleren Josip Simunic brukte etter den avgjørende VM-kvalifiseringskampen høsten 2013. FIFA utelukket ham i ti kamper, og han mistet sluttspillet i Brasil.

Styret i Kroatias fotballforbund skal møtes for å ta stilling til om UEFA-straffen skal ankes.

Godtar straffen Montenegros fotballforbund anker på sin side ikke straffen som ble ilagt for de skandaløse hendelsene som førte til at EM-kvalifiseringskampen mot Russland aldri ble spilt ferdig.

Et bluss kastet fra tribunen traff Russlands keeper Igor Akinfejev, som ble skadd og måtte sendes til sykehus. Kampen ble satt i gang igjen, men ble avbrutt for godt etter at også Dmitrij Kombarov ble truffet av en gjenstand kastet fra tribunen.

Russland er tilkjent 3-0-seier, mens Montenegro må spille sin neste hjemmekamp i kvalifiseringen for tomme tribuner.

- Avgjørelsen var som ventet, og vi anker den ikke. Vi har en jobb å gjøre for å sørge for at våre tilhengere igjen blir landslagets 12. mann, sa generalsekretær Momir Djurdjevac i Montenegros fotballforbund torsdag.

Skandalen i Podgorica inntraff kvelden før Norges kamp mot Kroatia i Zagreb.

(NTB)