Kroatia stoler på stjernene

Landslagssjef Miroslav Blazevic (63) har urokkelig tro på astrologi. Stjernehimmelen forteller ham utfallet av Kroatias kamper, og om hans egen framtid: - Jeg skal være trener for dette laget så lenge jeg lever. Det er skrevet i stjernene, insisterer den kjederøykende treneren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Under VM-kvalifiseringen oppsøkte Blazevic stjernetittere som forutså resultatene. Derfor beholdt han roen da Kroatia karret seg til VM etter å ha blitt nummer to i gruppa bak Danmark. Etter en dramatisk kvalifiseringsrunde mot Ukraina, som endte med 2- 0-seier hjemme og 1-1 borte, virket han totalt uberørt.

- Jeg fortalte jo at jeg skulle ta Kroatia til Frankrike, og dette var jo bare en enda mer spektakulær måte å gjøre det på, sier han.

Når kvalifiseringskampene ikke gikk som forventet, ble det et folkekrav at Blazevic måtte gå av. Uavgjort hjemme mot Hellas, Danmark og Slovenia var ikke godt nok til å mette den unge nasjonens seiersult.

I VM skal inntrykket rettes opp.

- Kroatia og Frankrike møtes i VM-finalen, spår Blazevic.

- Klare for noe stort

Kanskje burde han justere fokus i stjernekikkerten noe. Finaleplass virker mer enn optimistisk før Kroatias første VM-sluttspill.

Selv om Blazevic har et mannskap som gjør astrologien overflødig. Med navn som Boban, Suker, Boksic, Bilic og Prosinecki blant sine utvalgte, kan han sette sin lit til sine jordiske stjerner.

- Spillerne mine er så briljante at de bare trenger litt rettledning på veien mot suksess, sier han.

Blazevic er ingen tilhenger av kompliserte taktikker. Han satser heller på en psykologisk peptalk enn et velfundert spillesystem. Spillernes individuelle ferdigheter må bare slippes løs, så vil resultatene følge av det.

- Kroatiske spillere er de mest talentfulle i Europa. De er Europas brasilianere. Vi er klare for noe stort og det vil skje i Frankrike, sier han.

Tapte for B-laget

For å nå de himmelhøye målene, kan kroatene bli nødt til å vise større ydmykhet. Det fikk stjernene bittert erfare i tidligere i vår. I en kamp mot et kroatisk B-landslag plukket ut av journalister gikk de på et sjokkerende 3- 1-tap.

Harmdirrende forlot Milan-spilleren Zvonimir Boban banen før full tid. Etterpå raste han over lagkameratenes manglende oppofrelse. Boban er den naturlige lederskikkelsen i laget og et selvsagt valg som lagkaptein.

Han gjorde et uutslettelig inntrykk da han i 1990 sparket en politimann i magen for å redde en tilhenger fra lovens lange kølleslag. Den unge Dynamo (nå Kroatia) Zagreb-kapteinen ble utestengt fra det jugoslaviske laget som deltok i Italia-VM samme år.

Episoden sikret ham samtidig heltestatus i Kroatia, som ble løsrevet fra Jugoslavia året etter.

VM-infarkt

I det kroatiske 3-5-2-systemet spiller Boban vanligvis defensiv midtbane. Fra den sentrale rollen skal han fore spissduoen Alen Boksic og Davor Suker med gode baller.

Trener Blazevic søker komplette spillere som kan tilpasse seg alle plasser. Særlig har han brukt angripere på mange plasser - også i forsvar.

- Vi er ute etter universal-spillere. Vi trenger en formasjon som kan overraske motstanderne våre.

En av de sterkeste innvendingene fra Blazevics kritikere er nettopp at taktikken er for uklar og varierende.

Men Blazevic frykter ikke kritikken. Han er jo blitt forespeilet at han skal være landslagstrener så lenge han lever. Det behøver riktignok ikke bli så lenge.

En astrolog har fortalt ham at han risikerer hjerteinfarkt mens han sitter på den kroatiske benken under VM.
Kanskje foretrekker Blazevic å stå under kampene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer