TYDELIG HAKEKORS: Slik så gressmatta i Zagreb ut da Kroatia spilte mot Italia i EM-kvaliken. Foto: AFP / ANDREJ ISAKOVIC / NTB Scanpix
TYDELIG HAKEKORS: Slik så gressmatta i Zagreb ut da Kroatia spilte mot Italia i EM-kvaliken. Foto: AFP / ANDREJ ISAKOVIC / NTB ScanpixVis mer

Kroatias statsminister trygler UEFA om mild hakekors-straff

Kan påvirke Norge.

Kroatias statsminister Zoran Milanovic ber Det europeiske fotballforbundet (UEFA) om ikke å straffe kroatisk fotball for hardt etter hakekorsskandalen i EM-kvalifiseringen.

I et brev til UEFA-president Michel Platini skriver Milanovic onsdag at drastiske sanksjoner, som å utelukke Kroatia fra EM-sluttspillet, vil ødelegge landslaget.

- Jeg forstår at det sannsynligvis blir sanksjoner mot Kroatias fotballforbund, men jeg vil be UEFA om å vise forståelse, skriver han.

- Drakoniske straffetiltak som skader eller til og med stopper landslagets vei videre i kvalifiseringen vil ødelegge landslaget, etterlate seg varige arr på Kroatias tilhengeres sjeler og skade fotballen i landet vårt på lang sikt.

Skandale Kroatia spilte 12. juni uavgjort 1-1 mot Italia i en kvalifiseringskamp som ble spilt uten tilskuere som straff for hendelser i den foregående hjemmekampen mot Norge. Under kampen i Split ble et hakekors som var sprayet på banen stadig mer synlig.

Sportslig ligger Kroatia an til sikker EM-plass, men fotballfunksjonærer i landet frykter at laget i verste fall kan bli kastet ut av EM som følge av hendelsen i Split.

- Jeg appellerer til dere om ikke å la Euro 2016 avvikles uten deltakelse fra alle de beste lagene, skriver Milanovic i brevet til Platini.

Sabotasje Han understreket at myndighetene i Kroatia etterforsker hendelsen og at han håpet de skyldige snart vil bli funnet slik at de kan straffes.

STATSMINISTER: Zoran Milanovic. Foto: CTK / Roman Vondrous / NTB Scanpix
STATSMINISTER: Zoran Milanovic. Foto: CTK / Roman Vondrous / NTB Scanpix Vis mer

Kroatias fotballforbund har bedt offentlig om unnskyldning for hakekorsskandalen og har betegnet det som «sabotasje».

UEFA har innledet disiplinærsak mot forbundet for rasisme.

(NTB)