URO: Det er mye som ikke stemmer for Kroatia om dagen. Det kan Norge utnytte.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
URO: Det er mye som ikke stemmer for Kroatia om dagen. Det kan Norge utnytte. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Kroatisk krise kan sende Norge til EM: - Det er trist

Ekspertene tviler.

(Dagbladet): Kroatias superstjerner så ut til å surfe gjennom EM-kvalifiseringen, men forrige uke svartnet alt. Først spilte de uavgjort mot Aserbajdsjan. Så tapte de mot Norge.

Tapet på Ullevaal er Niko Kovacs eneste i EM-kvalifiseringen. Likevel fikk han i dag sparken.

- Det er overraskende og litt merkelig. Jeg tror det er noe mer enn det sportslige som ligger bak den avgjørelsen, sier fotballekspert Mini Jakobsen til Dagbladet.

Kroatia er nå poenget bak Norge i gruppa og har plutselig blitt livredde for at Luca Modric og co skal miste EM-plassen på sensasjonelt vis til lille Norge.

Uro Selv om Per-Mathias Høgmos menn er i førersete nå, blir det knalltøft å kvalifisere seg direkte til EM, all den tid Norge trolig må slå Italia borte i siste runde om det ikke skal bli playoff.

En annen mulighet for å komme direkte til EM er om Kroatia fortsetter å underprestere. Normalt sett skal Bulgaria og Malta være lett match for kroatene, men det samme tenkte de også om Norge og Aserbajdsjan.

- Hva Kroatia gjør, er vi ikke så opptatt av. Fokuset må være på oss selv, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til Dagbladet og har selvføgelig helt rett i det.

Samtidig er kanskje en ny kroatisk blemme Norges største mulighet for å komme direkte til EM. Å slå Italia borte er knalltøft, mens sjansene for å bli beste treer også er ganske små.

I Kroatia er det imidlertid noe som skurrer.

Det startet med hakekors-skandalen, som sannsynligvis gir minuspoeng. Så kom de interne stridighetene, som Dagbladet skrev om tidligere uka.

Og i dag ble trener Kovac sparket.

SPARKET: Niko Kovac fikk sparken etter tapet mot Norge. Foto: AP Photo/Antonio Calanni, File
SPARKET: Niko Kovac fikk sparken etter tapet mot Norge. Foto: AP Photo/Antonio Calanni, File Vis mer

- Vi har superstjerner som tjener enorme summer penger, men uten innsats kommer man ingen vei. Jeg er usikker på om spillerne våre ga alt mot Norge, sa Kovac til den kroatiske avisen 24 Sata.

- Det stemmer ikke. Vi gjorde vårt beste, kontret superstjernen Luka Modric.

Sikker på at Kroatia kommer til EM Mens samholdet i Norge virker sterkere enn noensinne, er det motsatt i den kroatiske leiren.

- Jeg kjenner ikke godt nok til situasjonen i Kroatia, men det er klart at slike forhold har stor betydning. Optimismen i Norge er veldig stor. Vi tror vi kan slå både Malta og Italia, sier Semb.

- Det er noe som skurrer i Kroatia, men jeg er nesten 100 prosent sikker på at de slår både Bulgaria og Malta og tar seg til EM. Norge slår neppe Italia borte og må nok belage seg på playoff. Når det er sagt, trodde jeg ikke at vi skulle slå Kroatia heller, sier Mini.

Kovac håper - til tross for at han fikk sparken - at Mini får rett i spådommene.

- Det er trist at det ble som det ble. Jeg gjorde åpenbart ikke en god nok jobb. Jeg vil si unnskyld for manglende resultater. Jeg håper av hele mitt hjerte at Kroatia slår tilbake og kommer til EM. Det fortjener hele nasjonen, skriver Kovac i et avskjedsbred formidlet gjennom 24 Sata.