UTESTENGES: Josip Simunic, her i duell med Alfred Finnbogason, går glipp av VM neste år. Foto: AP Photo/Darko Bandic/NTB Scanpix
UTESTENGES: Josip Simunic, her i duell med Alfred Finnbogason, går glipp av VM neste år. Foto: AP Photo/Darko Bandic/NTB ScanpixVis mer

Kroatisk landslagsveteran utestenges fra Brasil-VM etter nazi-hilsen

Streng straff for Josip Simunic.

(Dagbladet): Da Kroatia ble VM-klare på bekostning av Island i november, tok enkelte av spillerne feiringen lengre enn andre.

Dinamo Zagreb-spilleren Josip Simunic snakket til hjemmefansen over høytaleranlegget, og kom med det som skal ha vært et pro-nazistisk tilrop fra andre verdenskrig.

- Vær klar, for hjemlandet, skal Simunic ha skreket, mens hjemmefansen responderte med å svare «klar».

Forsvarsspilleren med over 100 landskamper for de hvite og røde benektet at tilropet var nazistisk, men at det heller viste hans kjærlighet til hjemlandet.

- Noen trenger å lære seg historie. Jeg er ikke redd. Jeg støtter Kroatia, mitt hjemland. Hvis noen har noe i mot det, så er det deres problem.

Mister VM I dag kom Fifas avgjørelse i saken, og det internasjonale fotballforbundet er ikke nådige:

Simunic utestenges i ti landskamper, og går dermed glipp av VM i Brasil neste sommer.

Sånn lyder begrunnelsen fra Fifa:

Bøtelegges «Etter å ha vurdert alle omstendighetene rundt saken, og spesielt alvorlighetsgraden av hendelsen, har komiteen besluttet å utestenge spilleren i ti offisielle kamper. Komiteen bemerker seg at spilleren, sammen med publikum, rope en kroatisk salutt som ble brukt under andre verdenskrig av den fascistiske Ustase-grupperingen. Komiteen kom fram til at dette tilropet av diskriminerende, og virket støtende på verdigheten til en gruppe personer hva race, religion og opphav angår. Tilropet var et klart brudd på artikkel 58, paragraf 1a i Fifas disiplinærkodeks.»

Disiplinærkomitten har også tildelt Simunic en bot på drøyt 200.000 kroner.