Krogh: - Jeg sliter med det samme som Heidi Weng

Finn Hågen Krogh og Heidi Weng har funnet ut at de har gått gjennom de samme plagene, men det var aldri tema forrige sesong. - Vi kan sikkert bli flinkere til å prate og dele erfaringer.

BEDRING: I likhet med Heidi Weng har Finn Hågen Krogh fått gode svar i vår, etter noen tøffere sesonger. Foto: NTB Scanpix
BEDRING: I likhet med Heidi Weng har Finn Hågen Krogh fått gode svar i vår, etter noen tøffere sesonger. Foto: NTB ScanpixVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Finn Hågen Krogh gikk seg inn i det norske folks hjerter i VM i Lahti i 2017 og ble spådd å bli OL-kongen i 2018 av daværende landslagstrener Tor Arne Hetland.

I OL-sesongen 2017/18 gikk imidlertid det meste galt da det var Krogh og ikke Johannes Høsflot Klæbo som i utgangspunktet var tiltenkt ankeretappen på OL-stafetten. Heller ikke 2018/19-sesongen ble som ønsket for finnmarkingen.

Nå erkjenner Krogh at han har slitt med mye av det samme som har plaget Heidi Weng i samme periode. Problemene snakket Heidi Weng nylig ut om i et stort intervju med Dagbladet.

- Når jeg hører hva Heidi sier, føler jeg at vi har havnet i samme situasjon og sliter med samme som henne, forteller Finn Hågen Krogh til Dagbladet.

- Hvordan da?

- Vi blir bare slapp og tung når vi blir begynner å bli slitne. Vi kommer til et punkt hvor vi ikke klarer å presse oss mer og ikke klarer å komme opp i høy puls. Akkurat den samme følelsen har jeg hatt.

- I samme båt

Krogh og Wengs erfaringer er sånn sett veldig like, uten at de har erkjent det selv og delt erfaringer med hverandre.

I SAMME BÅT: Finn Hågen Krogh og Heidi Weng har funnet ut at de er mer i samme båt enn de trodde. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
I SAMME BÅT: Finn Hågen Krogh og Heidi Weng har funnet ut at de er mer i samme båt enn de trodde. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Vi har kanskje vært mer i samme båt enn jeg trodde. Jeg har registrert at hun ikke hadde noen kjempesesong i fjor, men jeg visste ikke at vi var så i samme båt, forteller langrennsprofilen fra Alta.

Weng og Krogh har et nært og godt vennskap med en spøkefull tone dem imellom.

De har kjent hverandre godt siden de gikk på juniorlandslaget sammen, men de parallelle historiene om liknende plager, har de ikke snakket om.

- Vi kan sikkert bli flinkere til å prate og dele erfaringer - og å bli trygg på hverandre, slik at vi gjør de rette tingene, erkjenner Krogh overfor Dagbladet.

Krogh: - Ble sliten på riktig måte igjen

Det positive er at det nå ser lysere ut for begge to. Heidi Wengs kropp har begynt å respondere bedre, og både i Fornebu-løpet og i Oslo Skishow fikk hun en solid opptur. Det samme gjelder Krogh.

WENGS KJÆRTEGN TIL RUSSER: Julia Belorukova fikk hakeslepp av Heidi Weng. Reporter/Video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Jeg hadde en laktattest i dag, faktisk, på første økt. Det var helt fin og innenfor normalen. Jeg er trygg på at jeg kan trene normalt bra og ha en stigning i programmet framover, forteller finnmarkingen.

- Jeg fikk en fin opplevelse i Oslo Skishow. Det var en kanonbra økt med gode svar. Jeg ble stiv av intensitet, ikke bare tung i beina, som jeg har slitt med før. Jeg ble sliten på den riktige måten igjen nå. Det er godt.

- Hva har du gjort siden sesongslutt for å finne tilbake til ditt skyhøye toppnivå?

- Jeg tok meg veldig god til å restituere meg etter forrige sesong. Det er ikke bare å knipse for å være tilbake. Det tar tid å komme tilbake, både mentalt og fysisk. Jeg har vært fornøyd med hvordan det har respondert, sier Krogh til Dagbladet.

- Jeg er veldig trygg på at jeg nå kan kjøre på med et normalopplegg. Jeg føler meg komfortabel i situasjonen jeg er i nå.

Sundbys forklaring

En som trener mer enn de fleste, men som likevel klarer å unngå å gå på store smeller, er Martin Johnsrud Sundby.

- Hva skyldes det, Martin?

- Det er sikkert lit genetikk og hva man er vant til, hva kroppen har gjort siden man var liten. Det har vært mye aktivitet og orientering om trening. Jeg tror også det mentale spiller mye inn, forteller Johnsrud Sundby til Dagbladet.

- Det er 50/50 mellom kropp og hodet. Hvor fort man blir lei og sånt. Jeg blir ikke lei, jeg, vet du.

Dobbel opptur

Heldigvis ser situasjonen betraktelig lysere ut igjen for både Krogh og Weng nå, med gode prestasjoner under torsdagens rulleskirenn mot den ypperste norgeseliten i Holmenkollen.

- Det var stor opptur. Jeg er overrasket over at det fungerte så bra. Det er ikke ofte jeg har følt at jeg har så mye krefter den siste tiden, sa Weng til Dagbladet etter 2.-plassen i Oslo Skishow torsdag.

- Hva har skjedd siden du følte deg så tung sist vi snakket sammen?

- Jeg har konsentrert meg om løping hittil i sesongoppkjøringen, for det har fungert best. Jeg har hatt flest intervalløkter i løping. Derfor er jeg overrasket over at jeg går så bra på rulleski, for jeg ville helst løpe BDO-mila i stedet for å gå rulleskirennet i Kollen her. Men det fikk jeg ikke lov til. Heldigvis gikk det bra på rulleski også, sier jenta fra Ytre Enebakk og smiler.

- Det begynner å løsne skikkelig for deg?

- Ja, eller det går fortsatt litt opp og ned, men det er veldig gøy at jeg nå føler at jeg har mer krefter enn jeg har hatt det siste året. Det er en klar forbedring.