Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Krogh raste mot Vylegzjanin. Nå slår russeren tilbake

Tidenes beste uke for russisk herrelangrenn.

I FORM: Maxim Vylegzjanin har endelig funnet storformen. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach
I FORM: Maxim Vylegzjanin har endelig funnet storformen. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach Vis mer

(Dagbladet): Finn-Hågen Krogh var én av tre rasende nordmenn etter søndagens fellesstart i Falun. På oppløpet ble han tilsynelatende stengt av russeren Maxim Vylegzjanin, slik at den vanligvis så spurtsterke nordmannen ikke fikk utnyttet sine fartsressurser og ble nr. 5.

Rett før målstreken snudde Krogh seg mot russeren og knyttet neven. Dernest kastet Krogh startnummeret i bakken i ren frustrasjon, før han raste forbi hele pressekorpset uten å avgi en kommentar. Senere uttalte han følgende til NRK:

- Det var irriterende. Jeg følte jeg hadde god fart inn på oppløpet og at jeg kunne ha havnet på pallen, sa Krogh til statskanalen.

Nå kommer Vylegzjanin med sin versjon av hendelsen.

- Jeg har i det siste hatt en etterlenget positiv formutvikling. Jeg er veldig motivert for å kjempe helt til slutten. Jeg hadde nok kjempet om pallen på søndag om ikke Krogh kom inn i samme korridor som meg i spurten. Da gikk vi inn i hverandre og mistet mye fart, sier Vylegzjanin til den russiske avisen Sport Express.

- Det var veldig synd. Det var ikke mer min skyld enn hans skyld. Det blir håpløst å reagere med sinne mot meg. Jeg gjorde det jeg kunne for å prøve å vinne. Det samme gjorde vel han, forteller den russiske langrennsstjerna.

Russlands revansje Etter en tung sesonginnledning har verdensmesteren fra fjorårets skiathlon i Falun fått sving på sakene i februar. Det startet med tredjeplassen på femmila i Holmenkollen, før russisk herrelangrenn fikk sin beste uke noensinne i uka som gikk.

Nikita Krjukov gikk til topps på torsdagens bysprint i Stockholm, mens Vylegzjanin vant klassiskløpet på lørdag. På søndagens skøytefellesstart kunne ingen hamle opp med Sergej Ustjugov.

- De russiske herrene er skikkelig på gang. Bredden der er enorm. Det kan være nye russiske herrer i teten fra løp til løp. Det de mangler er stabiliteten, sier NRK-kommentator Jann Post til Dagbladet.

Dette er faktisk aller første gang i historien at russerne vinner tre verdenscuprenn på rad på herresiden.

- Det er godt at vi også kan vinne litt, ikke bare de norske, sier Vylegzjanin.

Mesterskapsmåneden Plutselig var det slutt på den norske dominansen, som mange mente var skadelidende for idretten før jul. Nå har tetbildet jevnet seg ut, akkurat slik det bruker å gjøre på denne tiden av året, i mesterskapsmåneden februar.

- Det har vært en fantastisk uke for oss. Det var veldig deilig å være øverst på pallen igjen og ekstra godt å få flere russere med seg på pallen. Det er kanskje litt typisk at vi er i form nå - i det som bruker å vær en mesterskapsmåned - men planen var å være i form allerede i sesongstarten. Jeg ville veldig gjerne gjøre det bra i Tour de Ski, forteller Vylegzjanin.

- Jeg var litt bekymret etter skuffelsen i Tour de Ski. Jeg fikk ikke ut det jeg var god for. Men vi fikk snudd den negative trenden med en god treningsperiode i januar. Jeg er veldig glad for at vi tok disse grepene.

Glad for at Sundby ikke er like suveren lenger Russerne likte dårlig at Sundby var i en egen klasse innledningen av sesongen og at det stort sett bare var nordmenn blant de ti beste. I det siste har tetbildet forandret seg.

- Sesongen er veldig lang, og i løpet av den tiden har alle sine opp- og nedturer. Nordmenn, svensker og russere alle perioder hvor det går bra og mindre bra. Likevel tror jeg ikke vi får se Sundby slite fremover, selv om han får mer kamp nå enn tidlgiere i sesongen.

- Sundby er så sterk at han blir favoritten også i kommende renn. Han var i en egen klasse før, men nå gir vi han mye mer kamp. Det er godt, innrømmer Vylegzjanin.

Delte meninger om staking Sprintesset Nikita Krjukov, som vant forrige helgs bysprint i Stockholm etter et vanvittig oppløp, liker ikke at staking tar mer og mer over klassiskløpene.

Det kan synes noe paradoksalt ettersom Krjukov har verdens beste stakespurt, men han er likevel kritisk til at Sundby i flere og flere løp går uten festesmøring.

UENIG: Finn-Hågen Krogh ga Maxim Vylegzjanin skylden for at pallplasseringen røk på søndag. Det er ikke russeren enig i.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
UENIG: Finn-Hågen Krogh ga Maxim Vylegzjanin skylden for at pallplasseringen røk på søndag. Det er ikke russeren enig i. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

- Det ser ikke så fint ut. Staking i motbakker er uestetisk og stygt. Det gjør sporten mindre attraktiv hvis hele feltet bare skal pigge seg fremover beina samlet. Det er ikke den samme elegansen som når man går diagonalgang opp bakker, sa Krjukov tidligere i måneden.

- Jeg liker ikke utviklingen. Jeg har sett bilder av hvordan nordmenn trener og ser at de fokuserer mye på dette. I Russland er vi mer opptatt av diagonalgang. Det er viktige at vi bevarer begge deler og at vi får løyper som er så tøffe at man må bruke festesmøring, sier Krjukov.

Vylegzjanin støtter imidlertid ikke sin landsmann i denne tematikken.

- Jeg er ikke imot at det stakes i hele klassiskløp. Tvert imot synes jeg det er spennende at sporten utvikles. Det kunne vært interessant om vi hadde egne renn i verdenscupen hvor man bare skal stake, sier 33-åringen.

Store kjønnskontraster Mens de russiske langrennsherrene har gjennomført sin beste verdenscupuke i historien, er landskvinnene historisk svake. De russiske langrennsjenter har slitt stort etter dopingskandalen i OL i Salt Lake i 2002.

Da endret maktforholdet seg totalt: Verdens beste langrennsnasjon på kvinnesiden forsvant helt. Løgnen ble avslørt. Julija Tsjepalova, Larissa Lazutina og Olga Danilova ble ikke best på ærlig vis.

- De norske jentene er langt bedre oss. De er sjokkerende gode. De er i en egen klasse. På gode dager er jeg i nærheten av de beste norske i sprint, men aldri mer enn i nærheten, sa Natalja Matvejeva forrige uke til Sport Express.

Nå forsøker russerne å lære av de norske gulljentene.

- Vi må det. Treneren vår var på en konferanse i Norge og fikk nye impulser. Vi har sett hvordan de norske trener. Det overrasker meg. De har en helt annen mentalitet. De trener mer, hardere og på en annen måte. Det er ekstremt imponerende, forteller Matvejeva.

- Etter det la vi om treningen. Vi må lære av de beste, og det er Norge. Vi prøver å gjøre det samme som dem. Vi har til og med lært av Norges treningsformer i staking, men vi må innrømme at vi er langt bak dem, sier den russiske sprinteren.