Forklaringen til Finn Hågen Kroghs svikt

Krogh røper de tre årsakene til kollapsen: - De dro meg ned i den mørkeste hula

Endelig har Finn Hågen Krogh funnet svar på hvorfor OL-sesongen 2017/18 endte så galt og tabbene som førte ham ned i marerittets hule.

FIASKO: OL i Pyeongchang og resten av 2017/18-sesongen ble en gedigen skuffelse for Finn Hågen Krogh. Nå vet han endelig hvorfor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FIASKO: OL i Pyeongchang og resten av 2017/18-sesongen ble en gedigen skuffelse for Finn Hågen Krogh. Nå vet han endelig hvorfor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Finn Hågen Krogh var mannen som ble Norges nye ankermann etter Petter Northug. Han kunne ikke ha forvaltet det tunge ansvaret bedre enn da han holdt Sergej Ustjugov noen meter bak seg fra første til siste meter på VM-stafetten i Lahti i 2017.

Krogh hadde tatt steget fra å være det unike stortalentet med variable prestasjoner til den stabile toppløperen som Norge endelig kunne stole på.

27-åringen fra Alta ble i lys av dette trukket fram som det soleklare valget også som ankermann på OL-stafetten i Pyeongchang og ble av Tor Arne Hetland lansert som den sannsynlige OL-kongen i Sør-Korea.

Etter det forsvant Finn Hågen Krogh fra topplistene.

Fra første til siste skirenn, fra første til siste stavtak, ble sesongen 2017/18 en gedigen skuffelse. Ingen pallplasseringer i verdenscupen og 18. plass i det ene rennet han fikk gå i OL, beskriver det enorme antiklimakset godt.

HØYT OPPE: Finn Hågen Krogh herjet i VM i Lahti 2017. Den påfølgende sesongen ble et mareritt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HØYT OPPE: Finn Hågen Krogh herjet i VM i Lahti 2017. Den påfølgende sesongen ble et mareritt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Krogh røper

Mye har blitt ment om hva som gikk galt. Overfor Dagbladet letter nå Krogh selv på sløret om hvorfor OL-sesongen ble en så stor fiasko for ham.

Endelig sitter Alta-gutten med svarene på hva som førte til marerittet.

- Kroppen var aldri som den skulle forrige sesong. Det var tre faktorer som dro meg ned i den mørkeste hula, forteller Finn Hågen Krogh til Dagbladet.

- Hvilke faktorer da?

- For det første var jeg veldig ivrig. Jeg var for ivrig. Jeg trente veldig mye hjemme. Før hvilte jeg de gangene jeg var hjemme. Forrige sesong trente jeg veldig mye både på samlinger og de gangene jeg var hjemme. Jeg var rett og slett kjempemotivert, men det ble for mye for meg, erkjenner han.

- Jeg må klare å begrense meg selv og lære av dette. Samtidig håper jeg at treningen jeg har lagt ned, vil gi resultater på lang sikt.

Faktorene som ødela

I tillegg til at Krogh ble for ivrig og ikke hvilte nok de gangene han var hjemme fra samling, tror han flere døgn i høyden og høyere tempo på langturer på treningssamlinger var med på å ødelegge ham forrige sesong.

IMPONERT: Martin Johnsrud Sundby er overrasket over sisteetappen til Finn Hågen Krogh. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- I tillegg til økt treningsmengde, ble det også mer høyde og høyere tempo på treningssamlinger. Jeg tror verken flere høydedøgn eller økt tempo på samlinger, var gunstig for meg. Det er disse tre faktorene som dro meg ned i den mørke hula jeg var i, mener 27-åringen.

Han skiftet fra sprint- til allroundlandslaget forrige sesong og ble da en del av den svært treningsivrige gruppa med Martin Johnsrud Sundby i spissen. Sundby trener rundt 500 flere timer enn Krogh i året og har tidligere sagt til Dagbladet at han tror Krogh vil ha effekt av å øke sine treningsdoser.

Indirekte påvirket

Forrige sesongs erfaringer tyder imidlertid heller på det motsatte.

- Ble du pushet til å trene hardere som en del av allroundlandslaget?

- Nei, det ble jeg ikke. Men dette laget trener ekstremt mye, og det påvirker kanskje underbevisstheten min. Jeg glemte hva som gjorde meg til den gode skiløperen jeg var, altså snerten og overskuddet som jeg er avhengig av, sier Krogh til Dagbladet.

- Når man hører at de andre har trent så og så mye, blir man gira på å øke mengdene selv. Jeg mistet et dyrebart år i en relativt kort karriere. Det er veldig kjedelig.

Utelukker ikke retur

Tendensen er klar: De gangene Krogh har vært på sprintlandslaget, har han levert sine beste sesonger. De sesongene hvor Alta-gutten har blitt en del av allroundlandslaget, har han slitt langt mer.

- Jeg hadde tre gode år på sprintlandslaget. Når jeg nå vender tilbake, er det fordi jeg håper det skal bidra til at kroppen fungerer igjen, forteller Krogh til Dagbladet.

- De gangene du har prøvd deg på allroundlaget, har det gått dårligere resultatmessig. Vil du nå holde deg unna allroundlaget og være på sprintlandslaget ut karrieren?

- Jeg vil aldri lukka døra helt for å prøve meg på allroundlandslaget igjen. En karriere er dynamisk. Når man blir eldre, endrer kanskje kroppen seg. Det er noe jeg må se an fortløpende. Men akkurat nå ser jeg for meg å ta en del år på sprintlandslaget, forteller Alta-guten.

- Emil og jeg prøvde å by opp til sprintøkter på allroundlaget i fjor, men de øktene vi endte opp med, var mye lengre enn sprintene vi har i verdenscupen. Jeg tror sprintlaget passer meg bedre.

Forskjellen på sprint og allround

Krogh gleder seg til å være en del av en treningsgruppe sammen med Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug, som er hurtige allroundtyper akkurat som ham selv.

- Det er et sprintlag, men både Petter, Johannes, Pål og Sindre er allroundere som også vil gå distanserenn i tillegg. Det er en gruppe som jeg tror passer meg bra. Det er fem løpere som har samme mål som meg. Det er noe jeg savnet i fjor. Der ville stort sett hele laget bli seig og holde ut lenge, sier 27-åringen.

- Hvor stor er forskjellen på hvordan allround- og sprintgutta trener?

- Det er ikke ekstremt stor forskjell i treningsmetoder, men det går på intensitet på enkelte økter. Den gjengen som er på sprintlaget nå, er ekstremt nøye på å gå rolige på langøkter, for å ha overskudd til hardøktene og hurtigsdragene. Det passer meg utmerket.

Historikken

Etter gjennombruddet i verdenscupfinalen i 2011, vant Finn-Hågen Krogh to verdenscupseire i 2012/13. Alta-gutten viste sin allsidighet ved å både vinne en sprint og en 15 kilometer i fristil.

Sesongen etter ble han flyttet opp til allroundlandslaget, men det ble ingen suksess for Krog i OL-sesongen 2013/14. Tvert imot. Til slutt måtte han gi fra seg plassen han hadde blitt lovet til OL-sprinten i Sotsji til fordel for Ola Vigen Hattestad, som vant gull.

Da gikk Krogh tilbake til sprintlandslaget, og den sympatiske Alta-gutten fikk umiddelbart stor framgang. Hele tre verdenscupseire vant Krogh i 2014/15 - etter null triumfer i den foregående sesongen hvor han var på allroundlandslaget.

Konklusjonen var klokkeklar.

- Treningen passer meg bedre på sprintlandslaget, sa Krogh til Langrenn.com den gang.

Best hos sprintgutta

Krogh vant fristilssprint i Davos, klassisksprint i Østersund og 15 kilometer fristil i Østersund. Selv om tiden på allroundlandslaget var over, sto han nå fram som en av sportens mest komplette utøvere igjen. Krogh vant i tillegg sprintverdenscupen sammenlagt denne sesongen og vant VM-gull på lagsprint sammen med Petter Northug i Falun.

Framgangen fortsatte på sprintlandslaget i 2015/16-sesongen. Krogh vant en ny verdenscupseier i Toblach i Tour de Ski på nyåret og var plutselig blitt stabiliteten selv. Alta-gutten var i toppslag gjennom hele sesongen og endte på 3. plass i verdenscupen sammenlagt, bak Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug, men foran Sergej Ustjugov og resten av verden.

Selv om Krogh var verdens tredje beste langrennsløper totalt sett denne sesongen, fortsatte han på sprintlandslaget fram mot VM i Lahti. Suksessen fortsatte: Krogh vant en ny verdenscupseier i La Clusaz i desember 2016 og avgjorde stafett etter stafett for Norge, før han til slutt fikk ansvaret som Norges ankermann også i VM.

Konklusjonen

Der ble han en nasjonal helt da han slo VM-kongen Ustjugov i en nervepirrende duell og sikret norsk gull. Krogh vant også en individuelle VM-bronse på 30 kilometer fellesstart med skibytte i Lahti.

Etter sesongen ga Krogh klar beskjed - blant annet overfor Dagbladet - at han ville bytte landslag fra sprint til allround igjen. Oppfølgingsspørsmålet fra Dagbladets reporter kom umiddelbart:

«Hvorfor det? Frykter du ikke at det som skjedde sist skal skje igjen?»

- Jeg har vært noen år på sprintlandslaget og har hatt bra utvikling der, men jeg tror også det kan være greit å få et miljøskifte. Selv om det har fungert bra på sprintlandslaget, må man hele tiden endre seg for å utvikle seg. Ellers stagnerer man. Etter tre år føler jeg det er på tide å bytte lag. Jeg tror jeg er mer klar for det nå enn sist, svarte Krogh til Dagbladet i mars 2017.

Men på samme måte som sist gang Krogh prøvde seg på allroundslaget, har Alta-gutten respondert dårlig på dette skiftet.

Nå vender den populære langrennskometen nok en gang tilbake til sprintlandslaget for å finne tilbake til seg selv.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer