Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Uttakskabalen i norsk langrenn

Krogh vil bytte lag. Støttes av Northug, men kan bli nektet av ledelsen: - Jeg trenger miljøskifte

Finn-Hågen Krogh vil bytte landslag. Petter Northug tror det kan være smart, men Vidar Løfshus kan ikke love at Krogh får ønsket oppfylt. 

MILJØSKIFTE: Finn-Hågen Krogh ønsker seg vekk fra sprintlandslaget og over til allroundslaget sammen med Martin Johnsrud Sundby og co. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
MILJØSKIFTE: Finn-Hågen Krogh ønsker seg vekk fra sprintlandslaget og over til allroundslaget sammen med Martin Johnsrud Sundby og co. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

SARPSBORG (Dagbladet): Finn-Hågen Krogh (26) imponerte en hel langrennsverden da han avgjorde VM-stafetten for Norge etter en eventyrlig ankeretappe med VM-kongen Sergej Ustjugov jaktende bak. Seks dager tidligere spurtet han til bronse på tremila.

Likevel ble 26-åringen fra Alta vraket til VM-femmila, hvor Petter Northug tror Krogh kunne ha tatt gull. Overfor Dagbladet innrømmer Krogh at han har tenkt det samme slik løpsopplegget ble.

Nå vil han bytte lag fra sprintlandslaget til allroundlaget fram mot OL i Pyeongchang neste år.

- Jeg ønsker å bytte til allroundlaget. Fellesstart med skibytte blir mitt desiderte hovedmål i OL neste år. Da er det lurt å være i en gruppe som trener mot det, forteller Krogh til Dagbladet.

- Jeg har vært noen år på sprintlandslaget og har hatt bra utvikling der, men jeg tror også det kan være greit å få et miljøskifte. Selv om det har fungert bra på sprintlandslaget, må man hele tiden endre seg for å utvikle seg. Ellers stagnerer man. Etter tre år føler jeg det er på tide å bytte lag, mener han.

Kroghs nye plan

26-åringen er best i fristil og sikter seg inn mot fellesstart med skibytte, 15 kilometer fristil, stafetten og lagsprinten i OL i Pyeongchang. Selv om sprinten går i klassisk, vil han ikke avskrive seg der heller.

STØTTE: Petter Northug tror det kan være smart av Finn-Hågen Krogh og bytte lag. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
STØTTE: Petter Northug tror det kan være smart av Finn-Hågen Krogh og bytte lag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg kommer nok til å ha et mål om å gå sprinten i OL også, selv om jeg vil på allroundlaget, forteller Krogh.

Han er en av langrennsløperne som trener færrest timer. Neste sesong vil han heve timeantallet noe - forhåpentligvis som en del av det kruttsterke allroundlaget.

- Jeg vil ikke trene på Martin Johnsrud Sundby-nivå. Jeg vil holde meg til det som passer meg best, men jeg vil nok prøve å øke treningsmengdene litt for å ta nye steg, forteller Krogh.

Støtte fra Northug og Iversen

Petter Northug mener det er smart av Krogh å bytte landslag fram mot neste sesong.

- Ja, det tror jeg kan være riktig nå. Finn har vært noen år på sprintlandslaget. Med både Emil, Finn og kanskje Johannes på allroundlaget, har de sprintkvalitetene de trenger for å matche hverandre innad i laget, sier Northug til Dagbladet.

- Da blir det kanskje mer attraktivt for deg å være på landslaget også?

- Ja, det får vi se på. Heldigvis får jeg trent litt med trøndergutta hjemme når vi ikke er på samling. Der får jeg riktig matching, sier Mosvik-ekspressen.

Emil Iversen håper Krogh får ønsket oppfylt.

- Finn og jeg er ganske like. Det blir spennende å se om jeg får Krogh og Klæbo på laget. Da kan vi kanskje danne en gruppetto på lankjøringer. Jeg skulle gjerne hatt begge dem på allroundlaget, sier Iversen til Dagbladet.

- De er mer lik meg enn Didrik, Sjur og Hans Christer. Det tror jeg er bra for laget, så får vi god matching på hurtighetsdrag også.

Kan bli nektet av ledelsen

Langrennssjef Vidar Løfshus kan imidlertid ikke love at Krogh får det som han vil.

- Tiden vil vise hvilket landslag Finn vil være en del av neste sesong, skriver Løfshus i en SMS til Dagbladet - uten å kunne garantere at Krogh får ønsket oppfylt.

Dagbladet vet at ønsket til Krogh vil gi en utfordring for uttakskabalen i norsk langrenn, selv om han i høyeste grad er kvalifisert til å være på allroundslaget.

Det besto foregående sesong av Martin Johnsrud Sundby, Emil Iversen, Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth, Sjur Røthe, Anders Gløersen og Hans Christer Holund, samt Petter Northug fra sesongstart på Beitostølen.

Finn-Hågen Krogh var en del av sprintlandslaget sammen med Eirik Brandsdal, Ola Vigen Hattestad, Sindre Bjørnestad Skar, Sondre Turvoll Fossli og Martin Løwstrøm Nyenget.

Forholdet som kan ødelegge ønsket

Problemet for Krogh er at det er vanskeligere å vrake noen fra allroundlaget enn på sprintlandslaget basert på årets resultater. Gjennombruddsmannen Simen Hegstad Krüger er en som banker hardt på døra til allroundlaget. Stjerneskuddet Johannes Høsflot Klæbo vil også rykke opp fra rekruttlandslaget, trolig opp på sprintlandslaget. Håvard Solås Taugbøl banker også på døra her.

Der sprinterne Løwstrøm Nyenget, Turvoll Fossli, Hattestad og Brandsdal - fram til han vant Drammen-sprinten - slet denne sesongen og ikke kom til VM, er situasjonen en helt annen på allroundlaget, hvor samtlige representerte Norge i Lahti. Dette forholdet kan gjøre at Krogh ikke får ønsket oppfylt.

Samtidig kan antall plasser utvides, hvis landslagsledelsen skulle revurdere endringen de foretok i fjor. Dagbladet vet at det er en løsning som vurderes.

- Jeg har en verdenscupseier på distanserenn og VM-medalje på distanse denne sesongen. Det bør holde til å bli tatt ut på allroundlaget, mener Krogh.

Ville gå femmila

Han har flere ganger vært uheldig i uttak, som da han i Sotsji ble tvunget til å gi fra seg OL-sprintplassen til Ola Vigen Hattestad, som tok gull. I VM i Lahti ble Krogh vraket til femmila etter å ha levert praktløp på både tremila og stafetten.

Northug sa nylig til Dagbladet at han tror Krogh kunne ha tatt gull. Tanken har også streifet hovedpersonen selv.

- Jeg har tenkt mye på det. Det er ingen tvil om at skøyting passer meg bra og at føret gjorde det rett å holde følge, slik at jeg kanskje kunne ha vært med i spurten som hadde passet meg bra. Men det er ikke vits i å spekulere. Nå ser jeg fram mot OL, sier Krogh til Dagbladet.

- Det ble sagt at du var syk. Hvor syk var du egentlig?

- En skiløper som er syk, ligger ikke nødvendigvis for døden. Jeg kunne utvilsomt ha gått, men vi valgte å kjøre litt safe, forteller 26-åringen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media