Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kampen om ankeretappen: Klæbo eller Krogh?

Krogh vil ha ankeretappen. Peker på Klæbos svakhet

Er verdensener Johannes Høsflot Klæbo et ubestridt førstevalg som Norges ankermann på herrestafetten i OL? Ikke nødvendigvis, mener Finn Hågen Krogh, som peker på vidunderbarnets svakhet. Klæbo er ikke enig i det.

BEST I VERDEN: Johannes Høsflot Klæbo har vært verdens beste langrennsløper på de aller fleste områder denne denne sesongen, men på distanserenn i fristil har han fortsatt en vei å gå. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEST I VERDEN: Johannes Høsflot Klæbo har vært verdens beste langrennsløper på de aller fleste områder denne denne sesongen, men på distanserenn i fristil har han fortsatt en vei å gå. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med Petter Northug ute av bildet står duellen om ankeretappen på herrestafetten for Norge mellom Johannes Høsflot Klæbo og Finn Hågen Krogh.

De fleste tar det for gitt at det er Klæbo som skal avslutte for Norge og sikre gullet med sin kombinasjon av utholdenhet, taktiske og tekniske egenskaper og suverene rykk og spurt.

For det er vel ingen tvil om at verdens beste langrennsløper - som i tillegg har en spisskompetanse som avslutter - skal få dette ankeransvaret?

Vel, Krogh synes ikke valget er åpenbart.

- Jeg vil selvfølgelig ha ankeretappen, hvis formen er bra. Jeg er en ærlig person og vil si fra meg den om jeg ikke er i form. Men jeg har veldig troa selv på at jeg skal være i form i OL og kan gå en solid ankeretappe, sier Finn Hågen Krogh til Dagbladet.

- I så fall må du ta fra Klæbo denne etappen?

- Johannes kan gå alle de fire etappene. Han kan selvfølgelig også gå ankeretappen, og i så fall kan jeg gå tredje og servere ham et godt utgangspunkt. Johannes skal gå stafetten, så får vi se hvilken etappe det blir, sier Alta-gutten.

Klæbos svakhet

Et alternativ kan være å sette Klæbo på en klassisketappe for å utnytte hans spisskompetane i den stilarten og skape et forsprang som Martin Johnsrud Sundby kan forvalte videre. I så fall kan Krogh få et enda bedre utgangspunkt enn i Lahti-VM forrige vinter.

VIL HA ANKERETAPPEN: Finn Hågen Krogh tar gjerne på seg ansvaret som Norges ankermann i Pyeongchang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL HA ANKERETAPPEN: Finn Hågen Krogh tar gjerne på seg ansvaret som Norges ankermann i Pyeongchang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han ble da hyllet for måten han gikk seirende ut av den nervepirrende duellen mot Sergej Ustjugov i VM-stafetten i Lahti.

- Det jeg vet er at 10 kilometer fristil er en distanse som passer meg veldig bra. Det er kjipt at vi ikke går den oftere enn bare stafettene, sier Krogh til Dagbladet.

Der 10 kilometer fristil er den optimale distansen for 27-åringen fra Alta, er det snarere motsatt for Klæbo.

- Den eneste svakheten som Johannes har, er distanserenn i fristil. Det er en liten svakhet, vel å merke, presiserer Krogh.

Men han har et poeng, viser historikken. Klæbo har vært verdens desidert beste langrennsløper denne sesongen og har nærmest vunnet på bestilling i sprintene, i distanserenn i klassisk og jaktstarter.

Men i distanserenn i fristil er ikke verdens beste langrennsløper like bunnsolid.

Ikke den samme i fristil

I hvert fall ikke foreløpig.

To ganger har Klæbo prøvd seg på distanserenn i fristil denne sesongen og fem ganger totalt i sin seniorkarriere.

Det beste resultatet 21-åringen har i et rent fristilsrenn på distanse, er 10.-plassen på 15 km fristil i Toblach like før jul, da Simen Hegstad Krüger vant. På jaktstarten i Ruka kom Klæbo først til mål i fristil, men hadde bare 51. beste etappetid på fristilsetappen fra sin vanskelige utgangsposisjon i front.

I skandinavisk cup i Bruksvallarna i april ble Klæbo nr. 5 på tremila i fristil som Dario Cologna vant foran Peter Engdahl, Anders Södergren, Daniel Rickardsson og Klæbo. På 10 km fristil på Lillehammer ble Klæbo nr. 13 i desember 2016.

BESKJEDEN: Utad vil ikke Johannes Høsflot Klæbo si noe om hvilken etappe han vil ha og fortjener.
Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix
BESKJEDEN: Utad vil ikke Johannes Høsflot Klæbo si noe om hvilken etappe han vil ha og fortjener. Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix Vis mer

Også i junior-VM i Rasnov i 2016 så vi den samme tendensen: Klæbo vant alle distanser bortsett fra det ene fristilsrennet. Mens vidunderbarnet vant suverent 10 km klassisk, ble han nr. 7 på 15 km fristil.

Da ble Klæbo slått av blant annet to år yngre Vebjørn Hegdal og Magnus Kim, samt jevngamle Mattis Stenshagen og russerne Ivan Yakimuskhin, Denis Spitsov og Ivan Kirillov.

Klæbo uenig med Krogh

Til Dagbladet sier imidlertid Klæbo at han ikke opplever at han er noe bedre i klassisk enn i skøyting.

- Jeg føler egentlig det er hipp som happ for meg hvilke stilart jeg går. Om jeg er bedre i klassisk enn i skøyting, får vi fort svaret på når vi kommer inn i OL, sier Johannes Høsflot Klæbo til Dagbladet.

- Hvilken etappe vil du ha på herrestafetten?

- De fire som går stafetten vil være de fire som er i best form på det tidspunktet. Er jeg i form, er stafetten noe jeg vil gå. Hvilken etappe det blir, er opp til treneren å avgjøre, svarer Klæbo sedvanlig diplomatisk.

- Er formen din like god som før jul?

- Det kjennes bra ut, men det er vanskelig å sammenlikne nivået med det jeg gjorde før jul.

- Klæbo har den beste spurten av oss

Ut ifra de ovennevnte resultatene kan vi lese at Klæbo har til gode å vise at han er en medaljekandidat på distanserenn i fristil med intervallstart, men at han har evnen til å avgjøre renn som avsluttes med skøyteteknikken.

Det klarte 21-åringen både i minitouren i Ruka i november og minitouren i Canada i mars, men i begge tilfellene gikk han ut med et solid forsprang, ble tatt igjen, men hengte seg på og avgjorde i spurten. I tillegg vant Klæbo 30 km fellesstart med skibytte på Lillehammer med den siste halvdelen i fristil.

Så selv om distanserenn i fristil er Klæbos minst gode øvelse, viser også historikken at han skal være god nok til å avgjøre en herrestafett for Norge, også fra en fristilsetappe.

Det endelige valget om Norges ankermann blir til slutt et spørsmål om hvilken oppstilling som er mest optimal for lagets helhet, om Klæbo kan komme enda mer til sin rett på en klassisk etappe, om Krogh er i god nok form og hvordan miksen blir ellers med en typisk tredjeetappeløper som Simen Hegstad Krüger opp mot en førsteetappeløper som Niklas Dyrhaug i det totale regnestykket.

- Hvem er den beste spurteren av Klæbo og deg?

- Jeg tror Klæbo har den beste spurten. Han er god på alt. I en fellesstart har jeg vanskelig for å se at han vil slippe, så han er utvilsomt en kjempegod kandidat til ankeretappen han også. For min del er både tredjeetappen og ankeretappen noe som passer meg veldig bra, sier Krogh til Dagbladet.

Det er - om ikke Ustjugov likevel får gå - Aleksander Bolsjunovs enorme fartsressurser og kapasitet på Russlands siste etappe som er målestokken. Der må Norges ankermann holde følge, enten det er Klæbo eller Krogh, og dernest må den russiske giganten beseires i avslutningen.

Tremilstaktikken

Krogh og Klæbo er også norske medaljehåp på den innledende tremila i vinter-OL i Pyeongchang, der disse to gutta har spurtegenskaper som kan gi norsk gull fra en samlet gruppe.

I tillegg har Norge Martin Johnsrud Sundby som vil prøve en langspurt i god tid før mål, mens den av Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger og Niklas Dyrhaug som får den siste plassen, også må sørge for stor fart tidlig i løpet, i likhet med Sundby.

Eventuelt kan to av disse komme inn på det norske laget om Kroghs form ikke vurderes som god nok.

- På tremila går vi som et lag. Vi har mange kort å spille på, og vi må bruke hverandres styrker. Vi skal hjelpe hverandre og ikke hente inn en nordmann som får luke. Martin og Niklas har gode langspurter, mens Klæbo og jeg er sterke på et oppløp, forteller Krogh.

- Trenerne vet hva jeg er god for når jeg er i form. Jeg håper jeg får gå OL-tremila. Det er vel den som henger i en tynnest tråd. 15-kilometeren har jeg gode resultater på denne sesongen, så der føler jeg meg trygg. I tillegg er det lagsprinten i fristil - og herrestafetten - som jeg har veldig lyst til å gå og som passer meg bra.

Klæbos OL-plan

Dyrhaug håper han får sjansen på tremila, selv om gårsdagens renn i Planica gikk i vasken allerede fra første stavtak da staven røk.

- Jeg er i hvert fall gira og klar. Jeg føler jeg passer bra til fellesstart med skibytte. Jeg behersker begge distanser og har en grei finish. Jeg ser på meg som en medaljekandidat der og en som kan kjempe om gullet på femmila. Det er min beste distanse, sier Dyrhaug.

Norges største gullhåp på nesten alle distansene på herresiden, bortsett fra 15 km fristil og kanskje femmila, er Johannes Høsflot Klæbo. Han har pekt seg ut sine hovedmål i Pyeongchang.

- Jeg har sett for meg både sprinten og tremiler som distanser jeg vil gå. Lagsprint og stafett er også noe vi må ta en fortløpende vurdering på. Femmila er også en distanse som hadde vært artig å prøve, men vi har mange nordmenn som kan raskt der. Den som er i form i meterskapet får gå mye der, forteller Klæbo til Dagbladet.

- Hva gjør du fram mot OL?

- Planen min er å fortsette å trene godt. Det gjelder å fortsette å være smart og la pappa ta det meste av støyten. Det er viktig å stenge ut alt det som skjer utenom og fokusere på å gå raskest mulig på ski.

- Det er viktig at jeg kan fortsette å gjøre mange vanlige ting i livet mitt, så tar pappa alt styret rundt. Vi har bestemt at det blir mye nei framover, fordi det er det letteste for min del, forteller det norske langrennsvidunderet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!