DRASTISKE GREP: Finn Hågen Krogh har aldri måtte gjøre så drastiske endringer som etter forrige sesong. Foto: Bildbyrån
DRASTISKE GREP: Finn Hågen Krogh har aldri måtte gjøre så drastiske endringer som etter forrige sesong. Foto: BildbyrånVis mer

Finn Hågen Krogh så etter alternativ jobb eller utdanning

Krogh vurderte å søke på ny jobb eller utdanning:
- Jeg følte meg ubrukelig

Finn Hågen Krogh så både på alternative jobb- og studiemuligheter for noen måneder siden. Han kunne ikke trene og visste ikke hva han skulle gjøre. Butikkjobb på G-sport var et reelt alternativ.

MOLDE (Dagbladet): Åtte individuelle verdenscupseire, to VM-gull og én sammenlagtseier i sprintverdenscupen.

Finn Hågen Krogh er en av verdens beste langrennsløpere når det klaffer, men for noen måneder siden var han i ferd med å utforske en ny karrierevei.

Det forteller finnmarkingen til Dagbladet.

Den alternative tankegangen har sin rot i forrige sesongs mareritt. Krogh gikk inn i OL-sesongen som Norges ankermann på stafetten og den sannsynlige OL-kongen, ifølge landslagstrener Tor Arne Hetland.

I sesongen som ble avsluttet med en 57. og 58. plass i de to siste verdenscuprennene i Drammen og i Holmenkollen og en 188. plass på 10 kilometer i NM i Alta, gikk ingenting som ønsket.

I OL ble det bare ett renn på 28-åringen, som endte med en skuffende 18. plass på drømmedistansen 10 kilometer fristil. Noen uker seinere ble bunnen nådd for folkekjære Finn Hågen Krogh.

- Jeg følte meg ubrukelig

Aldri har finnmarkingen vært lenger nede i sin idrettskarriere. De tidligere smellene han har gått på, har ikke vært i nærheten av samme format.

RESTART: Finn Hågen Krogh må bygge opp sin egen kropp helt på nytt igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RESTART: Finn Hågen Krogh må bygge opp sin egen kropp helt på nytt igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg merker at denne sesongoppkjøringen er helt annerledes enn alle jeg har hatt tidligere. Jeg har nesten alltid hatt framgang hver sesong, men forrige sesong var bare et stort tilbakefall. Jeg var for tung og seig i kroppen. Derfor måtte jeg restarte helt for å være sikker på at jeg ikke begynner på for tidlig og blir trukket ned i søla på nytt. Da har man ikke lært av feilen, forteller Krogh til Dagbladet.

- Du har hatt noen tyngre sesonger i overgangen fra sprint- til allround også tidligere. Men grepene du nå har gjort er mye mer drastiske enn tidligere?

- Ja, jeg har gjort betydelig mer dramatiske grep nå enn tidligere sesonger. Jeg gikk og telte dager i vår og i sommer. Jeg kunne knapt nok trene og hadde ikke så mye annet å gjøre. Jeg følte meg ubrukelig på den tiden, siden jeg ikke hadde noe å bidra med, sier langrennsprofilen.

- Jeg gjorde egentlig ikke noe som helst, men det var det jeg måtte for å komme meg fysisk og psykisk.

Vurderte å søke jobb på G-Sport

- Hva legger du i det når du sier at du følte deg ubrukelig?

FIASKO: Alt gikk galt for Finn Hågen Krogh forrige sesong, både før, under og etter OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FIASKO: Alt gikk galt for Finn Hågen Krogh forrige sesong, både før, under og etter OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Når man bruker å fylle dagene med stort sett trening og det blir borte, blir det tungt. Det var faktisk sånn at jeg vurderte å søke jobb eller starte på noen studier i den perioden. Samtidig var det ikke den lengste perioden, rundt seks uker. Heldigvis kom jeg gjennom det, forteller Krogh til Dagbladet.

- Hvilken jobb vurderte du å søke på?

- Jeg aner egentlig ikke hva. Jeg har hatt én jobb i mitt liv, og det er på G-Sport. Det måtte vil i så fall ha blitt et lite comeback der. Det kunne vært greit å få gjort noe for å få tankene på noe annet, røper Alta-gutten.

Hetland-presset

Han utelukker ikke at presset han fikk av Hetland i forkant av OL-sesongen kan ha vært medvirkende til smellen.

SUKSESS: Finn Hågen Krogh gikk Norge inn til VM-gull på herrestafetten i Lahti i 2017. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SUKSESS: Finn Hågen Krogh gikk Norge inn til VM-gull på herrestafetten i Lahti i 2017. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg følte ikke noe press, men kanskje lå det litt i underbevisstheten, hvor jeg følte at jeg måtte forsvare noe. Jeg havnet i en forsvarsposisjon. Det ligger nok litt psykologi der som jeg ikke merket på kroppen selv og dermed ble litt for ivrig på trening, sier 28-åringen.

Han malte ferdig et vakkert norsk idrettsøyeblikk da han holdt unna for en råsterk og jagende Sergej Ustjugov i 10 kilometer på herrestafetten i VM i Lahti i 2017 og vant også en individuell bronsemedalje på skiathlon.

Restarten

I forrige sesong gikk alt galt. Før årets sesongoppkjøring måtte Krogh restarte kroppen totalt. I de siste ukene har kroppen begynt å svare igjen.

- Det har vært veldig progressivt. Vi ble enige om at jeg måtte være tålmodig og bygge meg opp fra bunnen av. På de siste samlingene har kroppen begynt å fungere normalt igjen. Jeg har restartet helt og kunne ikke begynt mer fra bunnen enn jeg gjorde, sier langrennsprofilen.

- Det var veldig små steg i starten. Det var tungt å holde motivasjonen oppe. Nå er jeg vel over det verste. Nå kan jeg endelig være med på alt av trening. Jeg har hatt noen gode hardøkter. Det er godt å kjenne på.

- Det høres kanskje sløvt ut

Denne gang har ikke Krogh satt seg noen konkrete mål for hva han skal oppnå for å være fornøyd med sesongen.

- VM er naturligvis målet, men jeg har ikke satt meg noe veldig konkret på hva jeg skal utrette. Det høres kanskje litt sløvt ut å ikke ha det, men jeg synes det er godt å ha fokus på å trene godt dag for dag og ikke tenke for langt fram i tid, sier 28-åringen.

- Da blir kanskje fokuset litt for snevert, som kanskje går på bekostning av trivsel. Jeg tror kanskje det var litt av problemet i fjor, at jeg tenkte for mye på OL. Trivsel er veldig viktig. Man skal leve mest mulig normalt utenom treningsøktene. Jeg kjører en mer «laidback» stil nå.