Trøblet på direkten:

- Kroppen fikk panikk

- Det er litt tidlig å si akkurat hva som skjedde, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp til Dagbladet.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

FIKK TRØBBEL: Det gikk ikke helt som planlagt for Carl-Erik Torp under NRKs Dagsrevyen-sending søndag. Foto: Terje Pedersen / NTB
FIKK TRØBBEL: Det gikk ikke helt som planlagt for Carl-Erik Torp under NRKs Dagsrevyen-sending søndag. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

AL KHOR/OSLO (Dagbladet): Under søndagens Dagsrevyen-sending gikk NRK live utenfor Al Bayt Stadium i Qatar i forkant av kampen mellom England og Senegal. Reporter Malin Jørnholt og ekspert Carl-Erik Torp skulle gå gjennom den engelske startoppstillinga.

Men Torp fikk tidlig trøbbel og det så ut til at han fikk et skikkelig jernteppe.

- Nå må du snakke, sa Torp plutselig til NRKs reporter.

Reporteren fulgte opp med et oppfølgingsspørsmål og en tydelig ukomfortabel Torp leverte et usammenhengende og noe merkelig svar.

- Nå ble det litt rot her, sa så NRKs reporter og byttet tema i intervjuet.

FOTBALLEKSPERT: NRKs Carl-Erik Torp. Foto: Terje Pedersen / NTB
FOTBALLEKSPERT: NRKs Carl-Erik Torp. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Fikk blackout

Twitter forklarer Torp hva som skjedde.

- Sannheten er at jeg ble helt blank i hodet. Når jeg merker det så får kroppen panikk og pumpa reagerer litt ugreit, skriver Torp.

Han forteller Dagbladet at søndagens opplevelse utenfor stadion i Qatar er noe han aldri har opplevd før.

- Det er litt tidlig å si akkurat hva som skjedde. Jeg fikk en liten blackout og så reagerte kroppen kraftig etter det, skriver han i en tekstmelding.

- Kjente du noe mer utover kvelden?

- Neida. Fikk roet kroppen ned etterpå, svarer Torp.

FALT OM: Carl-Erik Torp ble i 2011 fraktet med luftambulanse til sykehuset etter at han falt om med hjertestans på fotballbanen. Foto: NTB
FALT OM: Carl-Erik Torp ble i 2011 fraktet med luftambulanse til sykehuset etter at han falt om med hjertestans på fotballbanen. Foto: NTB Vis mer

- Ubehagelig

NRK-profilen la opp som fotballspiller i 2011 etter at han fikk hjertestans under et oppgjør mot Sogndal på Fosshaugane Campus. Han fikk operert inn en hjertestarter, og lever nå som normalt.

Til Nettavisen, som først omtalte saken, skriver Torp at det hele var ubehagelig.

Hvorfor er fotbal-VM i Qatar kontroversielt? Vi skal forklare. Tekst: Jonas Giæver Video: Henrik Ljosland Kilder: Amnesty, The Guardian, Sky Sports, WorkersWelfare.qa Vis mer

- Jeg lever fint med å drite meg ut, men det er verre om kroppen og hjertet lugger.

NRK-eksperten har i seinere tid fortalt at han har fått hjertestans flere ganger etter hendelsen i 2011.

Vurderte VM-boikott

I et intervju med Dagbladet i starten av november, fortalte NRK-eksperten at han lenge var usikker på om han ønsket å dekke mesterskapet, på bakgrunn av de rystende rapportene som har kommet i opptakten til VM.

- Jeg vurderte å ikke dekke dette VM. Jeg har snakket med veldig mange, og jeg kjenner veldig på samvittighet overfor de som velger å ville boikotte mesterskapet, sa Torp.

BAK MIKRFONEN: Carl-Erik Torp er blitt en av NRKs mest fremtredende fotballstemmer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BAK MIKRFONEN: Carl-Erik Torp er blitt en av NRKs mest fremtredende fotballstemmer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han fulgte blant annet tett med på debatten rundt norsk boikott av mesterskapet.

- Å skulle boikotte har vært i tankene mine, men jeg har vært avventende til å høre hva folk rundt meg, som kan mer enn meg, kom til å stemme da vi hadde boikott-debatten oppe i Norge, sa han.

- Hadde Amnesty sagt at boikott var rett virkemiddel for å gjøre en faktisk endring i Qatar, så hadde jeg sannsynligvis ikke klart å dekke det. Jeg har ønsket å observere debatten, og den har vært viktig og riktig, fortalte fotballeksperten videre.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer