Jakob Ingebrigtsen 1500 meter Diamond League Monaco

Kroppen hans forbløffer alle

Den sensasjonelt raske utviklingen til Jakob Ingebrigtsen er materiale for genforskerne.

ALDRI SETT MAKEN: Framgangen til 18 år gamle Jakob Ingebrigtsen er unik. Forskerne mener den også skyldes utvikling av genene i et spesielt treningsmiljø. Foto: Sören Stache / DPA / NTB scanpix
ALDRI SETT MAKEN: Framgangen til 18 år gamle Jakob Ingebrigtsen er unik. Forskerne mener den også skyldes utvikling av genene i et spesielt treningsmiljø. Foto: Sören Stache / DPA / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALLEREDE før Jakob Ingebrigtsen som 17-åring i fjor sommer ble tidenes yngste europamester i friidrett, snakket idrettsmedisinerne om hvordan løpingen hans er med på å belyse gåten om at genene våre også utvikler seg gjennom livet.

Dette stadige samspillet mellom arv og miljø kalles «epigenetikk», og er et forskningsområde i stadig utvikling. Altså som løpsfenomenet Jakob født inn i den helt spesielle Ingebrigtsen-familien: et tilnærmet totalt dedikert treningsmiljø som har trigget talentet hans fram mot sensasjonelle resultater på banen.

Få friidrettsutøvere følges så nøye som denne norske tenåringen. Men de eldre løperbrødrene hans brukte ganske normal tid på å få effekt av treningen sin, lå Jakob resultatmessig fort langt framme i utviklingen. Bare elleve år gammel ble han omtalt i forskningspublikasjoner som noe helt for seg selv.

Dette unike blir stadig bekreftet:

- Ingen i Norge har vært i nærheten av de resultatene han tester, sa den rutinerte idrettsforskeren Leif Inge Tjelta til Stavanger Aftenblad før fjorårets EM-sesong. Det er Tjeltas team på Universitetet i Stavanger som i årevis har fulgt opp dette vidunderet vitenskapelig. Men nå dreier det seg om mer enn Jakobs spesielle evne til å holde høy fart uten å bli stiv og den ekstremt sterke løpingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer