<strong>ALDRI SETT MAKEN:</strong> Framgangen til 18 år gamle Jakob Ingebrigtsen er unik. Forskerne mener den også skyldes utvikling av genene i et spesielt treningsmiljø. Foto: Sören Stache / DPA / NTB scanpix
ALDRI SETT MAKEN: Framgangen til 18 år gamle Jakob Ingebrigtsen er unik. Forskerne mener den også skyldes utvikling av genene i et spesielt treningsmiljø. Foto: Sören Stache / DPA / NTB scanpix Vis mer

Jakob Ingebrigtsen 1500 meter Diamond League Monaco

Kroppen hans forbløffer alle

Den sensasjonelt raske utviklingen til Jakob Ingebrigtsen er materiale for genforskerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALLEREDE før Jakob Ingebrigtsen som 17-åring i fjor sommer ble tidenes yngste europamester i friidrett, snakket idrettsmedisinerne om hvordan løpingen hans er med på å belyse gåten om at genene våre også utvikler seg gjennom livet.

Dette stadige samspillet mellom arv og miljø kalles «epigenetikk», og er et forskningsområde i stadig utvikling. Altså som løpsfenomenet Jakob født inn i den helt spesielle Ingebrigtsen-familien: et tilnærmet totalt dedikert treningsmiljø som har trigget talentet hans fram mot sensasjonelle resultater på banen.

Få friidrettsutøvere følges så nøye som denne norske tenåringen. Men de eldre løperbrødrene hans brukte ganske normal tid på å få effekt av treningen sin, lå Jakob resultatmessig fort langt framme i utviklingen. Bare elleve år gammel ble han omtalt i forskningspublikasjoner som noe helt for seg selv.

Dette unike blir stadig bekreftet:

- Ingen i Norge har vært i nærheten av de resultatene han tester, sa den rutinerte idrettsforskeren Leif Inge Tjelta til Stavanger Aftenblad før fjorårets EM-sesong. Det er Tjeltas team på Universitetet i Stavanger som i årevis har fulgt opp dette vidunderet vitenskapelig. Men nå dreier det seg om mer enn Jakobs spesielle evne til å holde høy fart uten å bli stiv og den ekstremt sterke løpingen.

For tenåringen har en historie som kan nå lenger enn rekordtidene. Kroppen hans forbløffer alle.

SE TV: Jakob Ingebrigtsen satte ny personlig rekord i Diamond League i Lausanne. Video: NRK Vis mer

JAKOB er selvsagt født med helt spesielle forutsetninger for å løpe 1500 meter. Utviklingen peker imidlertid utover det unike talentet. Det er forvaltningen av det medfødte som skiller seg ut.

Med far som en mer enn engasjert flink trener og to eldre brødre som verdensstjerner, er Jakob bokstavelig talt oppfostret til å bli løper. Det har gitt en annerledes barndom der trening har gått foran det meste. Med Jakob Ingebrigtsens reise til verdenstoppen har begrepet «barnestjerne» fått et nytt innhold. Fra han var ganske liten har Jakob blitt fulgt opp som om han var en toppløper, men det var aldri meningen at han skulle skinne før han ble voksen.

Den voldsomme farten på utviklingen må ha overrasket også de tett rundt ham.

MEN epigenetikken handler egentlig ikke om dette helt spesielle. Den gjelder den generelle muligheten til at ulike ytre påvirkninger gjennom livet utvikler genmateriale vi ikke visste vi hadde:

Går vi alle rundt med arvestoff som, gitt riktig påvirkning, gir oss helt uante ressurser?

Denne tenkningen gir også innen idretten et mye bredere perspektiv enn å sette verdensrekorder.

EN slik rekord fikk Jakob forøvrig ettersendt forleden da 1500 meter løpet hans på 3.36,02 fra Düsseldorf i vinter ble godkjent som ny U-20 verdensrekord. Nyheten ble formidlet omtrent som en notis. For nå skjer alt annet så fort og stort med Norges tenåringsstjerne.

I kveld satser han på å sprenge 3.30 grensa på 1500 meter under Diamond League stevnet i Monaco. På samme arena i fjor presset Jakob den personlige rekorden sin ned med nesten fem sekunder. Så fulgte to EM-gull noen uker seinere, og deretter mer framgang denne sesongen.

Den nye persen på 3.30,16 satt sist helg i Lausanne, kom i en konkurranse der han ikke engang presset fart på de siste meterne før mållinja:

- Dette er ett av de første løpene. Vi har helt klart mye mer igjen, sa Jakob etterpå.

Bare 18 år gammel har han nok et poeng der.

NETTOPP alderen kombinert med farten og jevnheten i utviklingen, gjør det spesielt å sette Jakob Ingebrigtsen inn i en historisk sammenheng på favorittdistansen 1500 meter. Han er jo bare såvidt igang.

På lista over tidenes beste løp på distansen gir persen på 3.30,16 plass nummer 121, rett bak mer enn sju år eldre Filip, som med 3.30,01 fra Monaco i fjor er nummer 108. Eldstebror Henrik har 3.31,46. Aldri har friidretten sett tre brødre med et så høyt nivå selv om det altså har vært prestert over hundre raskere løp.

NÅR vi ser på hvem som har løpt fortere enn Ingebrigtsen-gutta, skrumper imidlertid lista fort:

Bare 31 løpere i verden har vært under 3.30 på 1500 meter.

Dette har vært en distanse for øst- og nordafrikanere. 13 av de 31 kommer fra Kenya, fire fra Marokko og tre fra Algerie.

Verdensrekordholder Hicham El Guerrouj fra Marokko (3.26,00) har alene 33 løp under 3.30. Han er født i 1974, og konkurrerte i friidretten mørkeste periode. Det var også tida da det gikk fortest på 1500 meter:

Bare en av de ti beste tidene er oppnådd etter 2010. Den ble prestert av kenyaneren Asbel Kiprop som i våres ble utestengt for doping.

Det setter rammen for tidene til alle de tre Ingebrigtsen-brødrene.

DET mest riktige er nok å begrense den historiske sammenligningen til Timothy Cheruiyot, resten av dagens kenyanske stjerneløpere og de legendariske britene Steve Cram, Sebastian Coe og Mo Farah.

Cheruiyot er favoritt i kveld og er med 3.28,41 fra Monaco i fjor og 24. plass på den historiske 1500 meter lista, den eneste av toppløperne som reelt sett er etterprøvbar. Kontrollen med Kenya er i ferd med å bli strengere, og Ingebrigtsen-gutta snakker om å trene med kenyaneren..

BÅDE for Jakob og Filip er det ennå litt for langt fram til ham. Da er det første målet heller Steve Crams 3.29,60, satt noen mil unna i Nice sommeren 1985.

Dengang var Cram 24 år gammel, og ble aldri noe raskere. Men så var da heller ikke han født til å bli løper, og litt seinere dag etter dag presset av en faglig dyktig pappa og to eldre brødre på øktene i en storfamilie der livet har kretset rundt løpingen.

Det blir annerledes tider og gener av sånt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer