Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Kroppen skriker. Fryktelig sliten»

Aalsgard har gått 890 kilometer i januar. Sjekk helvetesukene som skaffet ham NM-bronse.

HAR NESTEN GÅTT TUR/RETUR OSLO-BERGEN: Tre beintøffe uker i januar la mye av grunnlaget for Thomas Alsgaards bronseløp i NM i dag. - Jeg mangler grunnlag og styrke, og fra jeg bestemte jeg for å gå for tre uker siden har jeg gjort en god jobb og trent hardt. Jeg kan langrenn, hvis noen er i tvil, sa Alsgaard på pressekonferansen.
HAR NESTEN GÅTT TUR/RETUR OSLO-BERGEN: Tre beintøffe uker i januar la mye av grunnlaget for Thomas Alsgaards bronseløp i NM i dag. - Jeg mangler grunnlag og styrke, og fra jeg bestemte jeg for å gå for tre uker siden har jeg gjort en god jobb og trent hardt. Jeg kan langrenn, hvis noen er i tvil, sa Alsgaard på pressekonferansen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STEINKJER (Dagbladet): - Jeg har gjort en kjempejobb de siste tre ukene, sa Thomas Alsgaard da han skulle forklare suksessoppskriften bak dagens NM-bronse på 15 kilometer klassisk.

Han har selvsagt ikke ligget på latsida før den tid, men 22,5 treningstimer den siste uka sier noe om råkjøret 39-åringen har utsatt seg for i det siste.

På hjemmesida til laget han eier og driver - Team United Bakeries - har Alsgaard skrevet detaljerte treningsdagbøker fra hver eneste økt.

«Gikk på en smell»
Sist søndag kjørte han til eksempel to økter: Først en rolig langkjøring på 48 kilometer i klassisk stil - Alsgaard kaller den i hvert fall rolig - som tok to timer og 55 minutter.

«Gikk rolig med Kjartan. Bløtt og dårlig feste. Staking siste to timer», skriver han.

Men Alsgaard nøyde seg ikke med det: Så fort skituren var unnagjort, gikk han løs på en styrkeøkt som varte i én time og 10 minutter.

Og da er det kanskje ikke rart at mannen var fullstendig sluttkjørt etterpå:

«Sliten. Gikk på en smell. Helt tom etterpå.»

Rønning sjekket dagboka
Dagbladet har regnet sammen hvor mange kilometer Alsgaard har tilbakelagt på ski de 24 første dagene i januar. Tallet er mildt sagt imponerende: 890 kilometer.

Det er bare drøye 100 kilometer unna en tur/retur Oslo - Bergen. Og Odd-Bjørn Hjelmeset - han tror altså at Alsgaard har trent enda mer enn han gir uttrykk for.

Norgesmester Eldar Rønning innrømmet på pressekonferansen etter løpet at han tyvtittet litt i Alsgaard treningsdagbok da han var i Otepää sist helg (der han vant 15 kilometer klassisk, journ. anm.).

- I Otepää fikk jeg spørsmål om Thomas kunne bli blant de ti beste i NM. Jeg sjekket treningsdagboka hans, og da jeg så hva han har gjort i januar, skjønte jeg at han hadde ganske gode forutsetninger. Jeg har ikke trent så hardt på en uke noen gang som han gjorde. Thomas har knallet til. Han vet hva som skal til, sier Rønning.

Mosjonist?
Det har i hvert fall vært mye smerte for Alsgaard i løpet av den siste måneden. Hør bare på noen av disse beskrivelsene etter diverse hardøkter:

«Litt kvalm og uggen i kroppen» (5. januar).

«4 x 30 sek spurter. Helt pudding. Vissen i kroppen og tett i brystet (8.januar).

«Rolig tur, kroppen skriker. Fryktelig sliten. Nesten fullmåne, fantastisk å gå uten lykt» (17.januar).

Når Alsgaard omtaler seg selv som en «aktiv mosjonist» kan det altså i beste fall kalles å være beskjeden.

På Dagbladets spørsmål var han tydelig på at det så absolutt ville vært mulig å kjempe seg inn i verdenstoppen igjen, men han var minst like tydelig på at han mangler motivasjonen til å gjøre det.

- Ikke pinlig
Sportssjef Åge Skinstad sier Alsgaard ville gått mye fortere på dagens 15-kilometer om han hadde bestemt seg ordentlig på vårparten i fjor, og trent målrettet gjennom sommeren og høsten.

Petter Northug, som sto over med sår hals i dag, uttalte nylig at det «nesten ville være pinlig om ikke Alsgaard var over ett minutt bak».

Eldar Rønning var den eneste som greide å slå ham med over ett minutt (1:07.9), mens Martin Johnsrud Sundby var 53,7 sekunder foran.

Alle andre var altså bak.

Sportssjef Åge Skinstad synes ikke landslagsløperne som ble slått trenger å skamme seg.

- Pinlig er ikke riktig ord. Det er hardtsatsende gutter som gjør alt i sin makt for å bli så gode som mulig, og mange av dem kommer til å gå mye fortere enn nå hvis vi gir dem en sesong eller to. Så pinlig er det ikke på noen som helst måte. Men de ser at mye trening over lang tid betaler seg. Jeg tror Petter kunne hatt sine ord i behold, han ville nok kjempet med Eldar der oppe, sier han til Dagbladet.

Han sier Rønning og Johnsrud Sundby på de to første plassene var akkurat som forventet.

- Jeg var ikke sikker på hvem av dem som ville vinne, men ganske sikker på at de kom til å ta 1. og 2. plass. Det er ett minutt og sju sekunder fra Eldar og ned til tredjeplass, så to mann var i sin egen klasse. Så stakk Alsgaard av med seieren i klasse to. Det var veldig imponerende.

- Du hadde ikke regnet med det?

- Nei, jeg regnet med at han ville kjempe mellom 5. - og 10. plass. Det sa jeg også før han gikk ut. Nå var ikke fjerde- og femtemann veldig langt bak Thomas, men det var han som avgjorde. Måten han løste stadionområdet på, og staket i det lette terrenget, var veldig imponerende.

Fyller opp den siste plassen fra troppen
Martin Johnsrud Sundby ble slått av Alsgaard i fjorårets NM, men var klart bedre denne gangen.

- Er det flaut å bli slått av ham?

- Jeg slo ham i dag og er fornøyd med det, så får de andre landslagsløperne snakke for seg. Jeg er sikker på at de ikke er fornøyd. Men løpere som trener på heltid, og har gjort det de siste fem, seks årene, skal være foran Alsgaard, sier han til Dagbladet.

Skinstad røper at den fjerde plassen på 15-kilometeren i VM kommer til å bli fylt opp av en annen i troppen.

- Vi har Petter, Eldar og Martin som er i en klasse for seg. Den fjerde plassen, slik det ser ut nå, blir antakelig fylt opp av en annen i troppen. Vi har en tropp på 18 utøvere og må sørge for at vi har kandidater til alle øvelser, både 15 km klassisk, duathlon, sprint og stafetter. Vi har bare tre mann vi kan kalle medaljekandidater på 15 km slik det ser ut. Vi har sagt at vi skal prioritere medaljekandidater.

- Hvem ligger best an til den fjerde plassen?

- Jeg tror vi skal vente til etter at vi er ferdige med lørdagens løp, svarer Skinstad.

NM-PALLEN: Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby var i en klasse for seg. Thomas Alsgaard vant klasse to. Slik oppsummerte sportssjef Åge Skinstad 15-kilometeren. 
Foto: Ned Alley / Scanpix
NM-PALLEN: Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby var i en klasse for seg. Thomas Alsgaard vant klasse to. Slik oppsummerte sportssjef Åge Skinstad 15-kilometeren. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!