Gjert Ingebrigsten om Jakob Ingebrigsten

- Kroppen var helt på felgen

Det har kostet krefter å bli olympisk mester som 20-åring. For under Diamond League-finalen måtte Jakob Ingebrigtsen (20) omsider se seg slått av sin argeste konkurrent Timothy Cheruiyot (25).

VOLDSOM REAKSJON: Gjert Ingebrigsten kan fortelle at OL-løpet av Jakob har tatt krefter, så og si alle han hadde. Foto: Lise Åserud / NTB
VOLDSOM REAKSJON: Gjert Ingebrigsten kan fortelle at OL-løpet av Jakob har tatt krefter, så og si alle han hadde. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

- Vi var nok ikke tilstrekkelig forberedt på den voldsomme reaksjonen hos han, såpass ærlige må vi være, sier Gjert Ingebrigtsen til Dagbladet om utladning til Jakob etter OL.

- Han har gjennom OL mobilisert så kolossalt at kroppen var helt på felgen, sier han videre.

33 dager etter at Jakob Ingebrigtsen smadret Timothy Cheruiyot og resten av verdenseliten på 1500-meterfinalen under OL i Tokyo, måtte den norske juvelen se seg slått under torsdagens Diamond League-stevne i Zürich.

Etter OL-bragden i Tokyo har Jakob deltatt i Diamond League-stevner både i Lausanne og Eugene, før han tok et velfortjent pust i bakken under konkurransen i Brussel.

Til tross for det var ikke kroppen klar da han igjen stilte til start igjen på torsdag.

- På kort sikt var det umulig å komme seg opp igjen på det samme nivået som han hadde under OL, sier Gjert Ingebrigtsen.

BRUTALT: Det ble en hard duell for Jakob Ingebrigtsen på 1500 meteren i Zürich. Vis mer

Har ikke hentet seg inn

Til tross for mental utladning løp Jakob seg inn til seier på 3000 meter i Lausanne. I Eugene like etter satte han, med seier, norsk rekord i «The Bowerman Mile». Noe han ifølge trenerpappaen har klart uten å være tilstrekkelig restituert.

- Karsten hadde en tilsvarende reaksjon, den fikk han i Lausanne. Jakob har hatt den egentlig hele tiden. Men ikke klart å hente seg inn igjen. Det mangler det siste før du har fått OL litt på avstand, sier Gjert Ingebrigtsen.

OL-løpet på 1500-meter, der han satte både olympisk og europeisk rekord, ble som forventet en duell mellom Jakob Ingebrigtsen og Timothy Cheruiyot.

GULL: Jakob Ingebrigtsen knuste all motstand på 1500 meter finalen i Tokyo og tok et imponerende gull. Video: Discovery+. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Men på oppløpet stormet førstnevnte forbi og knuste kenyaneren med flere meter.

- Det er helt drøyt. Jeg vet ikke hvor skal jeg begynne. Jeg visste at det jeg gjorde her skulle endre resten av livet. Selvtilliten min bare bygde seg opp. Det er ubeskrivelig, sa Ingebrigtsen til Discovery etter løpet.

Må få OL på avstand

Etter OL-løpet uttalte far Ingebrigtsen at han aldri trodde at Cheruiyot kunne slå han igjen. Men torsdag, gjorde han nettopp det. Under normale omstendigheter står Gjert likevel på sitt:

- Det var ikke det jeg tenkte på da jeg snakket om det i OL. Da tenkte jeg mer på en normaltilstand når Jakob er i normal form og Cheruiyot er normal form. Da har Jakob et høyere nivå.

SEIERSKLEMMEN: Gjert og Jakob gir hverandre en klem etter OL-løpet.Foto: Lise Åserud / NTB
SEIERSKLEMMEN: Gjert og Jakob gir hverandre en klem etter OL-løpet.Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Og på det nivået vil han etter Gjerts mening, være om ikke altfor lenge.

- Jeg er helt sikker på at hvis han skulle vinne noe tilsvarende en annen gang så vil nok ikke reaksjonen bli like kraftig. Det er liksom som den første fødselen. Du mobiliserer på alle mulige vis og du kan godt få en kraftig reaksjon etter. Men det er ikke nødvendigvis sånn at du får den samme reaksjonen på bar nummer to, tre og fire, sier Gjert.

- Det er noe med det og være igjennom noe som er krevende på mange vis, spesielt mentalt, sier han.

En fantastisk sesong

Løpet i Brussel var det siste løpet for sesongen. Og selv om Jakob etter planen skal delta under NM i Kristiansand, er tida inne for en pause for 20-åringen.

- Det har vært en fantastisk sesong med en måloppnåelse som 20-åring, som rett og slett er litt utmattende. Hvis du som 20-åring når det høyeste mål som er mulig å nå så blir alt annet på kort sikt, voldsomt antiklimaks, sier Gjert Ingebrigtsen.

- Hva skal Jakob gjøre nå som han får litt fri?

- Det tror jeg ikke blir mye. Jeg tror ikke han skal gjøre noe som helst. Jeg tror han bare skal slappe av og ha mest mulig normalitet.

Jakob Ingebrigtsen har deltatt i seks Diamond League-stevner denne sesongen, og han har vunnet i fire av dem på fire forskjellige distanser.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer