ROSA: Steven Kruijswijk har den rosa ledertrøya i Giro d'Italia. Foto: EPA/ALESSANDRO DI MEO
ROSA: Steven Kruijswijk har den rosa ledertrøya i Giro d'Italia. Foto: EPA/ALESSANDRO DI MEOVis mer

Kruijswijk koblet grepet om den rosa ledertrøya

Økte til konkurrentene sine i giroen.

(procycling.no) Etter lørdagens kongeetappe, hvor Steven Kruijswijk tok over den rosa ledertrøya, var det klart for en fjelltempo på den 15. etappen i årets Giro d'Italia. 

10,8 kilometer var distansen mellom Castelrotto og Alpe di Siusi, bedre kjent som skifolkets høydeparadis Seiser Alm. De siste 8,2 kilometerne hadde en gjennomsnittlig stigningsprosent på 8,4 prosent. 

Kruijswijk tok ledelsen etter at alle hadde vært gjennom passeringspunktet etter 4,4 kilometer. Da var nederlenderen ni sekunder foran Ilnur Zakarin, mens Kruijswijks nærmeste konkurrent i sammendraget, Vincenzo Nibali, var 30 sekunder bak.

Enda lengre bak var Alexander Foliforov, Gazprom-syklisten som ledet i mål da de største favorittene kom opp mot mål. Én etter én kom favorittene inn, men det var ingen som kunne true tiden til russeren før Steven Kruijswijk kom opp mot målstreken.

Sekundene ble telt ned, men da nederlenderen krysset målstreken var noen hundredeler bak russeren.

 - Jeg forstår ikke hvordan jeg kunne vinne, det er helt utrolig. Fra starten av giroen har jeg sett meg ut denne etappen. Det er som en drøm for meg, sa etappevinner Foliforov til Eurosport etter målgang.

Økte i sammendraget
En god dag ble det likevel for Kruijswijk, som økte til alle sine konkurrenter i sammendraget. Vincenzo Nibali hadde ikke sin beste dag, og et uheldig sykkelbytte førte til at han til slutt tapte 2.10 til sammenlagtlederen.

I sammendraget har nederlenderen nå et forsprang på 2.12 ned til Esteban Chaves, mens Nibali er på tredjeplass, 2.51 bak Kruijswijk.

 - I morges håpte jeg bare på å beholde ledertrøya etter tempoen. Jeg visste at jeg var god etter gårsdagen, og jeg tror flere slet mer enn meg i går. Jeg ga bare alt på tempoen. Det var synd at jeg ikke vant, men jeg viste at formen min er veldig god. Jeg tok til og med tid på konkurrentene mine, så det var bra, sa Kruijswijk til Eurosport etter målgang.

Russerne tok kontrollen
Den første gode tiden var det Gazprom-Rusvelo-syklisten Aleksej Rybalkin som satt. Russeren brukte 30.36 på de drøye ti kilometerne. Rittets eneste norske deltaker, Vegard Stake Laengen (IAM), klokket inn til 32.06. Nordmannen imponerte med en tredjeplass på den niende etappen, en 40 kilometer lang tempoetappe, men forventningene var ikke de samme til IAM-syklisten søndag.

Like etter at Stake Laengen krysset målstreken tok Ian Boswell (Team Sky) ledelsen, 32 sekunder foran Rybalkin. Nordmannen ble til slutt nummer 57 på etappen.

Den tiden skulle imidlertid bli slått grundig da Rybalkins lagkamerat, Alexander Foliforov, kom til mål. Med en god avslutning satte han en ny bestetid med 28.39, 1.25 foran Boswell.

God start fra Zakarin
Flere ryttere kom seg inn mellom Foliforov og Boswell før de store favorittene startet. Blant andre var det enda en Gazprom-Rusvelo syklist som gjorde en god innsats. Sergej Firsanov ledet på mellomtiden, men den tidligere vinneren av Ringerike GP var 30 sekunder bak lagkameraten sin på toppen.

Bob Jungels (Etixx-Quick Step) passerte mellomtiden etter 4,4 kilometer på samme tid som Firsanov, en tid som, selvfølgelig, ble slått igjen av enda en russer da Ilnur Zakarin (Katusha). Zakarin var tolv sekunder foran Jungels, med seks ryttere igjen på startstreken.

En som ikke imponerte på den første mellomtiden var Rigoberto Uran (Cannondale), som på det tidspunktet var minuttet bak Zakarin.

Kruijswijk imponerer
Jungels tapte i likhet med de fleste andre mye til Foliforov i den skikkelige stigningen, og krysset målstreken 1.04 bak russeren. 

Like etter viste Alejandro Valverde (Movistar) at beina fremdeles er gode for 36-åringen, som kun var tre sekunder bak Zakarin på mellomtiden. 

Esteban Chaves (Orica-GreenEdge) hadde derimot ingen spesielt god åpning, og var hele 34 sekunder bak Zakarin. 

I kampen om rosa hadde Steven Kruijswijk (Team LottoNL-Jumbo) 41 sekunder ned til Vincenzo Nibali (Astana) før etappen. Ved mellomtiden var Nibali 21 sekunder bak Zakarin. En som ikke sparte på noe særlig opp til punktet var Kruijswijk. Nederlenderen tok en ny ledelse på 4,4 kilometer, ni sekunder foran Zakarin.

Dermed var han allerede 30 sekunder foran sin nærmeste konkurrent.

Nibali med tekniske problemer
Ei heller Zakarin kunne gjøre noe med tiden til Foliforov. Til tross for at han var 30 sekunder foran landsmannen ved passeringspunktet, var han hele 47 sekunder bak på toppen. Dermed kjørte han inn til en foreløpig fjerdeplass, mens Rafal Majka (Tinkoff) kom i mål ytterligere 22 sekunder bak lederen.

Valverde holdt mye bedre enn de fleste andre. Spanjolen syklet inn til en andreplass, 23 sekunder bak Foliforov. Også Chaves avsluttet sterkt, og kjørte inn til en femteplass. I mål var kolombianeren 40 sekunder bak russeren.

Vincenzo Nibali var uheldig en drøy kilometer før mål. Kjedet hoppet av og italieneren ble tvunget til å bytte sykkel. Dermed ble en allerede småtung dag nærmere forferdelig for Astana-rytteren. I mål var han 2.10 bak Foliforov, mens heller ikke Kruijswijk klarte å slå russeren.

Nederlenderen var bare noen hundredeler bak etappevinneren, men var likefullt den store vinneren i sammendraget.

Topp 10 på etappen:
1. Alexander Foliforov - Gazprom-Rusvelo 28.39
2. Steven Kruijswijk - Team LottoNL-Jumbo s.t.
3. Alejandro Valverde - Movistar +23
4. Sergej Firsanov - Gazprom-Rusvelo +30
5. Michele Scarponi - Astana +36
6. Esteban Chaves - Orica-GreenEdge +40
7. Ilnur Zakarin - Katusha +47
8. Joe Dombrowski - Cannondale +52
9. Bob Jungels - Etixx-Quick Step +1.04
10. Rafal Majka - Tinkoff +1.09
...
25. Vincenzo Nibali - Astana +2.10
27. Andrey Amador - Movistar +2.12
50. Rigoberto Uran - Cannondale +3.14

Topp 10 i sammendraget:
1. Steven Kruijswijk 
2. Esteban Chaves +2.12
3. Vincenzo Nibali +2.51
4. Alejandro Valverde +3.29
5. Rafal Majka +4.38
6. Ilnur Zakarin +4.40
7. Andrey Amador +5.27
8. Bob Jungels +7.14
9. Kantstantsin Siwtsow - Dimension Data +7.37
10. Jakob Fuglsang - Astana +7.55

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.