Krutt i armene

Pipestilkarmene til Johanne Strønen fra Os skjuler enormt mye krutt. Som eneste norske kvinne drar hun nå til USA for å delta i håndbak-VM.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OSLO/BERGEN (Dagbladet): - Kunne du ha tatt knekken på Thomas Giertsen?

- He-he. Hvis jeg svarer ja, så utfordrer han meg kanskje. Men jeg må si jeg lo godt da jeg fikk høre at ei jente hadde brukket armen hans. Det var sikkert vondt, men jeg klarte ikke la være å flire, sier Os-jenta til Dagbladet.

Men til den bråkjekke komikerens forsvar sier hun at folk ved flere anledninger har brukket armen under innbitt håndbakbryting. Og så heller hun salt i såret igjen:

- Han kan jo ikke være supersterk, da!

Slo Grøtta Grav

Men Giertsen er ikke alene om pinlige jentenederlag. Etter en opptreden hos realitybonden Gaute Grøtta Grav i «Sone2» på TV2 plantet Johanne hånda til programlederen kjapt i bordet.

- Han ble skikkelig flau, humrer Os'` utgave av Pippi Langstrømpe.

Psykologistudenten og veterinærassistenten begynte med håndbak for bare tre år siden. Nå ligger hun i verdenstoppen. Mandag drar hun som eneste norske kvinne til Springfield i Illinois sammen med 11 andre norske utøvere med armmuskulaturen i orden. Blant dem broren hennes, Are, som faktisk er årsaken til at hun fikk interesse for den mannsdominerte sporten.

- Det er alltid noen som vil teste kreftene mine, spesielt ute på byen. Da sier jeg nei takk. Andre skjønner ikke hvordan jeg med mine pinglearmer, som de sier det, kan være så sterk, ler den 183 centimeter høye jenta, som stiller i 70 minus-klassen i VM.

Like god

Hun skal bryte med begge armene. Og er like god i høyre som venstre.

- Håndbak dreier seg ikke bare om styrke. Det handler om vel så mye teknikk. Vi bruker faktisk hele kroppen når vi bryter, opplyser hun.

Vestlandsjenta med ett gull og to sølv i NM samt sølv i et stort internasjonalt mesterskap i Tyskland, prøver å trene fire ganger i uka. Tre dager løfter hun vekter, mens fredagen bretter hun opp ermene og bryter med gutta i Os Håndbakklubb.

- Det er dessverre ikke så mange jenter som driver aktivt med håndbak i Norge. Skulle gjerne hatt flere kvinnelige sparringpartnere, sier Johanne Strønen.

Outsider

David Eilertsen, leder av håndbakkomiteen i Norges Bryteforbund, har tro på at den sterke jenta fra Os kan få en plassering blant de seks beste i VM.

- Hun har hevdet seg i internasjonale stevner før. Men dette er Johannes første VM, og hun er en outsider, noe som i og for seg er positivt. Da har hun ikke så mye press på seg, sier Eilertsen.

PINGLEARMER: - Folk skjønnner ikke at jeg kan være så sterk, ler Johanne.
NORGES STERKESTE SØSKENPAR? Johanne Strønen (25) bruker ofte broren Are (27) som sparringpartner, men må gi tapt hver gang. - Det er i alle fall god trening, sier hun. Mandag drar begge til USA for å delta i håndbak-VM.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer