I RUTE: Tommy Urhaug og Aida Dahlen har levert så det synger i VM. Foto: Svenn-Erik Nordby, Bordtennisforbundet
I RUTE: Tommy Urhaug og Aida Dahlen har levert så det synger i VM. Foto: Svenn-Erik Nordby, BordtennisforbundetVis mer

VM i parabordtennis:

«Kruttønna fra Balkan» og Urhaug i VM-rute: - Imponerende

Tommy Urhaug og Aida Dahlen så langt i rute under VM.

VM i parabordtennis er i gang for fullt i Slovenia. Norge stiller med sine enere Aida Dahlen og Tommy Urhaug, to utøvere som virkelig har utfordret kinesernes dominans i sporten.

I årets mesterskap er Dahlen og Urhaug de eneste nordmennene, mens Kina stiller med hele elleve utøvere. To av disse har allerede fått kjenne på de to nordmennenes rutine og kanonspill.

Aida Dahlen beseiret i går Guiying Li med sifrene 3-1, mens Tommy Urhaug i dag slo Dashun Zhan med de samme sifrene.

Etter seire mot Elena Litvinenko fra Russland for Dahlen og egyptiske Hassan Tolba for Urhaug, er de nå begge to vinnere av sine puljer.

- Tommy er videre til kvartfinalen, mens Aidas endelige plassering i sluttspillet blir klart i morgen. Men det ser ut som det blir semifinale på henne nå, sier generalsekretær i Bordtennisforbundet, Svenn-Erik Nordby til Dagbladet.

Kan møte vinnerne fra Rio-OL

De to nordmennene ligger begge ranket som nummer to på VM-rankingen, foran seg har de vinnerne fra Rio-paralympics, Cao Ningning for Urhaug og Mao Jingdian for Dahlen.

Disse spillerne kan ikke møtes før i en eventuell finale, da de er rangert som nummer en og to.

- Det er litt langt fram, men de har kapasiteten til å vinne, det har de vist før. Tommy slo Ningning i London-paralympics i 2012, men tapte for han i Rio. Det har vært jevne kamper, sier Nordby.

Aida på sin side har ikke slått Jingdian tidligere. Kommer de begge til finalen kan hun få sin revansje.

- Vi kan håpe, det gjør vi alltid. Men det er andre som er gode her og, jeg tror aldri det har vært så jevnt som nå. Men da er det ekstra kult å vinne puljene, det er sterkt. De spilte veldig bra.

- En av sine aller beste kamper

Trener Jan Bergersen er svært fornøyd med sine to utøvere når Dagbladet snakker med ham torsdag kveld.

- Det er veldig imponerende å slå de kineserne. Det er jo nasjonalidretten der borte, da er vi godt fornøyde. Aida har i tillegg slått en fra Russland i dag i en av sine aller beste kamper, det var veldig imponerende, sier Bergersen.

Han forteller at Urhaug, som er litt mer rutinert, også kan være fornøyd med sine kamper så langt.

- Det var jevnt i begynnelsen, men når det løsnet etterhvert og han kunne følge taktikken og være avslappa har det gått veien.

«Kruttønna fra Balkan»

Både Urhaug og Dahlen har fått store overskrifter her hjemme for sine prestasjoner i bordtennis. Sistnevnte har fått oppmerksomhet for sine spontane reaksjoner og følelser under og etter kamper.

- Hun har ikke endret personlighet, hun er fortsatt kruttønna fra Balkan som jeg kaller henne. Men hun har fått tett oppfølging fra blant annet Olympiatoppen, der hun har jobba med å få følelser og nerver i sjakk, forteller Bergersen.

Men hun skal definitivt ikke endre personligheten sin.

- Hun må utnytte temperamentet hun har, men hun må døyve nedturene og svingningene litt. De skal komme, men vare kort.

Urhaug på sin side er roligere ifølge treneren.

- Vi har jobba sammen i over 20 år, ofte holder det bare med et blikk mellom oss to for å skjønne hva den andre prøver å si, sier Bergersen og ler.

Medaljegrossister

Tommy Urhaug deltar i sitt sjette VM, og har vært på pallen i fem verdensmesterskap. Han har fire VM-gull, ett sølv og to bronsemedaljer.

Urhaug har åtte gull fra EM i tillegg til VM-medaljene, i tillegg til OL-gullet fra 2012. Han har også flere medaljer fra EM og store turneringer.

Aida Dahlen er med i VM for tredje gang, og har én sølvmedalje og en fjerdeplass i bagasjen. Hun har to EM-gull og to EM-bronsemedaljer i tillegg til flere andre gode plasseringer i store turneringer.