«Kua» Kjelling showet da Norge banket Sverige

- Godt det ikke er stilkarakterer.

|||

Kristian Kjelling herjet som bare det. Håndballgutta banket Robert Hedins kjære Sverige 28-25 søndag.

Triumfen ga en solid dose selvtillit seks dager før første VM-kamp. Kjelling lekte seg til hele 11 mål og er igjen et spøkelse for svenskene. På sidelinjen så Norge-trener Hedin sitt Sverige - 196 A-landskamper der - falle sammen etter pause.

Norge snudde 12-16 til 21-18 på bare 11 minutter. Keeper Svenn Erik Medhus storspilte i 2.-omgangen etter at han hadde overtatt fra en variabel Steinar Ege. Medhus hadde flere rå redninger, og seiler opp som en VM-joker.

Men kveldens mann holdt til ute på banen og hadde norsk flagg på brystet. Kjelling er frisk av kneproblemene og bedre trent enn på lenge. Han trives åpenbart godt under Hedins ledelse, der han får mye spilletid og tillit.

— Vi skal være oppmerksomme på at det bare er en treningskamp. I VM blir det noe helt annet. Likevel er det positivt det vi gjør, sa Kjelling til NTB.Hedin gir ham utstrakt tillit i sitt nykomponerte mannskap.

— Jeg har jobbet hardt for å holde meg rolig på banen, og har fått hjelp av Hedin med det, sa Kjelling, som mener at han hopper opp som «ei ku» når han skal skyte.

— Godt at det ikke er stilkarakterer, sa han med et smil.

Sverige klarte aldri å stoppe ham. Ballene bare føk inn bak Andreas Palicka og Per Sandström.

Håvard Tvedten var også godt i scoringslune. Norge klarte seg også solid i forsvar.

Må styre

Troppen er kraftig ribbet for bakspillere siden EM i fjor (sjetteplass). Glenn Solberg, Frode Hagen, Kjetil Strand, Jan Thomas Lauritzen og Børge Lund var alle sentrale da.

Kjelling får en helt avgjørende rolle med å sikre målene fra distanse. Han herjet i Tunisia for fire år siden. Hans show bidro til 7.-plassen.

Kan Kjelling makte det igjen? Mot svenskene feide han inn mål på bestilling. Får han litt hjelp og avlastning, kan det bære Norge et godt stykke i mesterskapet.

Norges VM-statistikk er ikke så mye å lene seg på:

1958: 6

1961: 7

1964: Uplassert

1967: Uplassert

1970: Uplassert

1993: 13

1997: 12

1999: 13

2001: 14

2005: 7

2007: 13.

Dette venter

Dette er Norges VM-motstandere:

Saudi-Arabia: Fra 19.- til 22.-plass i sine fire VM. Får et tøft mesterskap.

Brasil: Vist brukbare ting i glimt de siste årene, men har ikke fortsatt utviklingen. Norge vant 34-12 i VM i 2005. To 19.-plasser i to siste VM.

Egypt: En gjenganger i midtsjiktet i VM de tre siste gangene. Men ble nummer fire i 2001. Har fått fram en god keeper. Norge har vunnet fire av de fem siste. Likevel en ganske åpen kamp.

Serbia: Mye håndballtradisjon på Balkan. Serberne ble nummer fem i VM i 2005, men har slitt siden det. En hard kamp i vente, ikke minst fysisk.

Danmark: EM-vinner og gruppens store favoritt. Skuffet i OL. Virker kraftig på gang nå. Keeper Kasper Hvidt kan vinne på egen hånd.


(NTB)