JUBEL: Cristiano Ronaldo og Portugal er klar for semifinalen i EM. Foto: NTB Scanpix
JUBEL: Cristiano Ronaldo og Portugal er klar for semifinalen i EM. Foto: NTB ScanpixVis mer

«Kuba» og Polen i tårer. Portugal klar for EM-semifinale etter straffedrama

Ricardo Quaresma jublet nok en gang som en helt. For Jakub «Kuba» Błaszczykowski var det stikk motsatt. Portugal er klar for semifinale - uten å ha vunnet en kamp etter ordinær tid.

DAGBLADETS DOM:

Renato Sanches: 18-åringen lever med et enormt press. Så ikke ut til å la seg affisere av det da han banket inn Portugals utlikning og fulgte opp med en iskald straffescoring. Nerver av stål. En stjerne er født.

Fernando Santos: Hele Portugals taktikk gikk i tusen knas da Robert Lewandowski scoret etter to minutter. Men Santos evnet å holde opp lagånden og gjøre grepene som snudde kampen for Portugal.

Jakub Błaszczykowski: Kuba har vært Polens kanskje beste spiller i mesterskapet og gjorde en ny god kamp mot Portugal. Men i kraft av å være den eneste som bommer i straffesparkkonkurransen, er det vanskelig å ikke føle seg som en synder.

Polen - Portugal 1-1 (4-6 etter straffer)
Mål: 1-0 Robert Lewandowski (2), 1-1 Renato Sanches (33)
Straffesparkkonkurransen: 1-2 Cristiano Ronaldo, 2-2 Robert Lewandowski, 2-3 Renato Sanches, 3-3 Arkadiusz Milik, 3-4 Joao Moutinho, 4-4 Kamil Glik, 4-5 Nani, Jakub Błaszczykowski (bom), 4-6 Ricardo Quaresma.

(Dagbladet): Nådeløst. Brutalt. Det komplette fotballdrama.

Straffesparkkonkurranse i en EM-kvartfinale er ingen lek. Det er blodig alvor. Det representerer himmel og helvete. Det skaper helter og syndere.

I kveld er det vanskelig for Jakub Blaszczykowski å komme unna sistnevnte tittel. Den polske stjerna var den eneste som ikke satte sitt straffespark i mål. Polen er utslått. Portugal er klar for EM-semifinale uten å ha vunnet en kamp etter ordinær tid.

Den avgjørende straffa ble satt i mål av innbytter Ricardo Quaresma, som dermed kunne juble som en slags helt på samme måte som i åttedelsfinalen mot Kroatia.

Drama

EM i Frankrike vil ikke huskes som noen målfest, men som en lang rekke av tette dueller mellom godt organiserte og avventende lag. Viljen etter å vinne er trolig like stor som frykten for å tape. Det ser bare ikke alltid sånn ut.

Polen og Portugal visste at dette er en gyllen mulighet til å komme til EM-finalen i Paris. Begge har havnet på den fordelaktige siden av EM-oppsettet og slipper å møte de største kanonene.

SVIKTET: Polens Jakub Blaszczykowski sto for den eneste missen i straffesparkkonkurransen. Dermed er Portugal klar for semifinale i EM. Foto: NTB Scanpix
SVIKTET: Polens Jakub Blaszczykowski sto for den eneste missen i straffesparkkonkurransen. Dermed er Portugal klar for semifinale i EM. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Samtidig var denne kvartfinaleduellen et oppgjør hvor to av EMs aller største profiler møttes: Polen og Bayern Münchens Robert Lewandowski mot Portugal og Real Madrids Cristiano Ronaldo.

Førstnevnte scoret allerede etter to minutter. Det var Lewandowskis første mål i dette mesterskapet. 18 år gamle Renato Sanches utliknet for portugiserne og presenterte seg for alvor på samme måte som Ronaldo gjorde som 19-åring i EM i 2004.

Da var lagene tilbake til det passive utgangspunktet som begge lagene planla før Lewandowski sørget for polsk sjokkåpning. Ronaldo hadde flere muligheter til å avgjøre, men EM-dramaet måtte til slutt avgjøres på straffespark.

Der trakk Portugal det lengste strået. Ronaldo og lagkompisene kunne juble etter at alle var iskalde fra straffemerket. I semifinalen venter vinneren av Belgia og Wales.

Drømmeåpningen

Jakub «Kuba» Blaszczykowski tok scoringsansvaret da Robert Lewandowski sviktet tidligere i mesterskapet, men i kveldens kvartfinale løsnet det omsider for Polens største stjerne.

Allerede etter to minutter lå ballen bak Rui Patricio i Portugal-buret. Endelig satt den for Lewandowski. Bayern-München-spissen hadde stanget og stanget i mesterskapet, men kunne endelig juble for sin første scoring i dette mesterskapet da han på iskaldt vis satte inn 1-0 til Polen etter Kamil Grosickis perfekte innlegg.

I motsatt enda av banen sto motstanderens store stjerne Cristiano Ronaldo og fortvilte. Real Madrid-stjernen visste hva dette betydde: Nå måtte han svare på tiltale.

HELT: Ricardo Quaresma satte inn den avgjørende straffen for Portugal. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach
Livepic
HELT: Ricardo Quaresma satte inn den avgjørende straffen for Portugal. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach Livepic Vis mer

Supertalentet presenterte seg

De neste minuttene var likevel sjansefattige. Portugal slo Kroatia i åttedelsfinalen med en avventende og defensiv tilnærming, men måtte i denne kvartfinalen endre kampplanen umiddelbart etter dette rekordtidlige baklengsmålet.

Dermed fikk ikke portugiserne kontre med sine hurtige spillere, slik de ønsket. Dermed måtte de angripe. Og like etter at Ronaldo trolig ble snytt for straffe, fikk de utlikningen de hadde jaktet i en halvtime.

Men det var ikke Ronaldo som gjorde det denne gang. I stedet var det nasjonens neste store stjerne, 18 år gamle Renato Sanches, som tok ansvar i det 33. minutt. Supertalentet mottok ballen fra Nani og banket inn 1-1 på vakkert vis fra 17 meter.

Vakkert, presist og effektivt. En ny stjerne presenterte seg for alvor på den internasjonale arenaen, akkurat slik Cristiano Ronaldo gjorde i EM på hjemmebane i 2004. Da var Ronaldo 19 år og scoret både i åpningskampen mot Hellas og i semifinalen mot Nederland da Portugal kom helt til finalen.

Ronaldo bommet på ballen - to ganger

I jakten på en ny EM-finale skapte portugiserne de første mulighetene etter pause, men Ronaldo fikk ikke fullklaff på skuddene han fyrte av etter 56 og 61 minutter.

Når det er sagt, var ikke 2. omgangen noe fyrverkeri. Med 1-1 var vi tilbake til utgangspunktet, og begge lag var opptatt av å angripe og forsvare seg med god balanse.

Etter 68 minutter kom Arkadiusz Milik til en god mulighet, men Ajax-spissen klarte ikke å gjøre som spissmakker Lewandowski gjorde før pause. Portugal hadde mest ball og forsøkte å sette Ronaldo opp i avslutningsposisjoner etter beste evne, men Polen viste nok en gang hvor gode og kompakte de er defensivt.

Fem minutter før full tid ble Ronaldo spilt fri av på eminent vis av Joao Moutinho, men akkurat som på muligheten tjue minutter før full tid bommet Real Madrid-stjerna regelrett på ballen.

- Det er tredje gang jeg ser Ronaldo bomme på ballen i dette mesterskapet, utbrøt TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

Straffedrama

I stedet for flere scoringer ble det ekstraomganger i denne kvartfinalen. Der fortsatte Portugal å styre spillet mot et polsk lag som virket tunge og slitne. Lewandowski initerte et farlig angrep som endte opp i ingenting, mens Ronaldo fortsatte å prøve lykken, uten hell.

Dermed måtte denne EM-kvartfinalen avgjøres på straffer. Der imponerte Portugal stort og scoret på alle sine straffer. Det klarte ikke polakkene. Dermed er Portugal klar for EM-semifinale.