Kugalskap rammer McDonald's

De har monopol på rødt fastfood-kjøtt, men merker sterk nedgang i kjøttsalget: Verdensberømte McDonald's satser nå på vegetar- og kyllingprodukter. Er du redd for å spise kjøtt? Si din mening!

Ennå kan ingen tilfeller av Creutzfeldt-Jakobs syndrom, varianten av BSE eller kugalskap som rammer mennesker, knyttes til den verdensberømte hamburgeren Big Mac. Likevel har de seneste kjøttalarmene skremt mange europeere vekk fra McDonald's.

I Europa har McDonald's opplevd en salgsnedgang på 10 prosent i januar og februar. Dette er et høyt tall i og med at bedriften henter 36 prosent av sine inntekter i Europa.

- Det meste av det europeiske kjøttmarkedet er i realiteten borte, uttaler professor ved Harvard-universitetet, James L. Watson til Salon. Han forsker på mat og kultur og er redaktør for en bok om McDonald's internasjonale satsing.

Aksjeras

McDonald's markedsfører allerede produkter uten rødt kjøtt, og selger både McChicken og McFish i Norge. I utlandet, deriblant USA, England og Nederland, kan man også få tallrike vegetariske produkter. Men det er Big Mac'en som holder aksjeverdien oppe.

Nyheten om Europas utbrudd av kugalskap førte til et stort fall i McDonald's-aksjens verdi på Wall Street, der den nådde de tre siste årenes desidert laveste punkt. Aksjen som på sitt meste var verdt 50 amerikanske dollar (1999), er nå bortimot halvert - til 27,55 dollar.

I en kunngjøring 14. mars hevdet McDonald's-sjefen, Jack Greenberg at McDonald's krav til kvalitet og trygghet er utmerkede. Han sa også at han var overrasket over at europeernes kjøtt-skepsis hadde vart så lenge.

Ulovlig ftr

I samme uttalelse kunngjorde McDonald's at de nå vil starte forsiktig kontroll av kjøttet de får fra sine mange leverandører. Slik skal de forsikre seg om at ingen bryter de amerikanske reglene mot rødt kjøtt og benmel i ftret, som antas å være årsaken til spredningen av kugalskap i Europa.

McDonald's ga ifølge Salon.com sine kjøttleverandører en deadline på 1. april med å dokumentere at kyrne deres ikke blir ftret med ulovlig føde. - Vi trenger å se om noe bør strammes opp, er McDonald's-talsmann Walt Rikers kommentar til saken.

Ved flere tilfeller har det vist seg at kjøttfarmere bruker ulovlig ftr. Det siste, hevder Salon, forekom i januar da en bonde hadde importert slikt ftr til Texas. 1222 kyr ble satt i karantene, men ingen testet positivt for BSE.

Green Mac?

USA startet sin kampanje mot BSE tidlig. Allerede i 1989 forbød de import av kjøtt fra Storbritannia, i 1997 fra det øvrige Europa.

- McDonald's har lært av feilene man gjorde i Storbritannia, der regjeringen forsøkte å ignorere problemet, mener professor Watson. Han peker imidlertid på at kunnskapen om kugalskap og munn- og klovsyke blant amerikanere generelt er lavere enn blant europeere.

Og mens markedsanalytikere, journalister og akademikere krangler om hvor lenge kjøtt-angsten vil vare, spår James L. Watson at trenden på lang sikt går mot en større bevissthet rundt det å spise kjøtt. Som representant for akademikere mener han mener at McDonald's vil gjøre seg tjent med et nytt og «grønnere» image.

Er du redd for å spise kjøtt? Si din mening!