Kulekjøring: Støtteapparat - hva er det?

Mens langrennsløpere og alpinister reiser rundt med et helt hoff i støtteapparatet, klarer kulekjørerne seg så å si alene.

Trener Lasse Fahlén har stort sett vært alene med løperne sine i sesongoppkjøringen. Men han klager ikke, for fristilgruppen i Norges Skiforbund har lite penger. Det er en hverdag Kari Traa og Co har lært seg å leve med, og det har jo ikke akkurat gått ut over resultatene.

Traa er verdens beste kulekjører på kvinnesiden med OL-gull fra Salt Lake City sist vinter som det foreløpige høydepunktet i karrieren.

Dessuten er det et lite lag trener Fahlén har ansvaret for. I år er det Kari Traa og Ingrid Berntsen på kvinnesiden og en unggutt som debuterer i verdenscupen på herresiden. En oversiktlig tropp med andre ord.

- Det jeg har savnet mest i oppkjøringen til denne sesongen er en fysioterapeut. Vi driver en tøff idrett, så vi kunne nok hatt behov for å ha med en «fysio» på treningssamlingene våre. Men slik har det ikke vært før denne sesongen, sier Lasse Fahlén til NTB.

Luksus

Før verdenscupåpningen i Tignes i Frankrike denne helgen opplever Kari Traa landslaget den reneste luksus. Ikke bare har de med seg en fysioterapeut, men de får også hjelp av en assistenttrener.

- Jeg har gode kontakter i Sverige, så innimellom får jeg hjelp av en svensk trener. Han jobber gratis for oss og er til veldig stor hjelp, men han kan ikke være med hele tiden, sier Fahlén.

I Tignes er svensken på plass, og det betyr veldig bra oppfølging for de to norske jentene, som har som mål å hevde seg i verdenstoppen selv om økonomien ikke er særlig bra og støtteapparatet redusert til under minimum.

Kari Traa vil kjempe om sammenlagtseieren i verdenscupen, mens Ingrid Berntsen har som mål å nærme seg de aller beste.

Håper på pallen

Verdens beste kulekjørere opplever ikke den største oppmerksomheten før sesongåpningen søndag. Rennet skal foregå på en isbre høyt over Tignes.

- Jeg kan ikke vente at Kari skal vinne hver eneste konkurranse hun stiller opp i, men hun er i verdenstoppen og jeg håper hun får en god start her i Tignes, sier Lasse Fahlén. Det betyr at han håper på minimum en plass på seierspallen, men han vil ikke snakke om seier. Det vil bare gjøre presset på Kari Traa større.

- Ingrid Berntsen bør kunne komme med til finaleomgangene i to av de fire rennene vi skal kjøre i verdenscupen før jul. Utover i sesongen tror jeg hun kan klare en plass på seierspallen også, men å snakke om seier for hennes del er kanskje litt for tidlig, sier Fahlén.

(NTB)

<B>KJØRER SJØL:</B> Klarer seg sjøl. Kari Traa i aksjon i bakken.