Kult å være klassisk

ATEN

(Dagbladet): En klassisk seier i den klassiske byen. Stort bedre er det ikke mulig å gjøre det i idrett.

Likevel er ikke Andreas Thorkildsen noe tradisjonelt norsk mesteremne.

I går kveld førte alle veier til seierspallen i Aten, og da får det ikke hjelpe at enkelte underveis i Thorkildsens karriere har syntes at han har tatt noen snarveier når det gjelder treningsdagbøkene og toppidrett-looken.

Etter elendig kasting under det siste mesterskapet, ble Thorkildsen spurt om han egentlig hadde noe der å gjøre: Nei, i grunnen ikke, svarte han.

ANDREAS ER

22 år, men fortsatt tenåringskul. I hvert fall utenpå.

For i minuttene før gullet er klart, sprekker fasaden:

Andreas er ferdig med isposen. Skulderen er blitt så bra som den kan bli, og det er bare å vente på at konkurrentene skal kaste seg ferdig.

I SPYD

går det som regel bra. Trøkket på overkroppen er så ekstremt, at de beste kastene kommer først.

Andreas vet det, og mellom den svarte Adidas-lua og den saggete treningsbuksa kommer det lille smilet. Det er akkurat så stort at du skjønner at den aller kuleste gutten har det veldig godt inni seg.

OG HVILKEN

idrettsutøver har ikke det når seiersrunden går på Olympiastadion i Aten mens 70 000 grekere klapper mesteren fram til tonene fra Zorbas dans?

22 år gammel har Andreas Thorkildsen opplevd det største en spydkaster kan oppnå. Da blir det bra å ha et passe avslappet forhold til idrett. Bare sånn kan leken vare.

Det blir kult for norsk friidrett også. Akkurat da det så ut som om vi var distansert i de olympiske idrettene som teller internasjonalt, er vi med igjen. Og det med en guttunge av tiden.

I KONKURRANSEN

med alle trend-idrettene, er det slike seire som teller for å få nye unge med på leken. På tros av flere år med svært svake resultater, opplever friidrettsklubbene en boom i rekrutteringen denne sommeren.

Det er kult å være klassisk igjen.

Bare spør Andreas Thorkildsen.