NY RAPPORT: 
Jan Åge Fjørtoft overlever rapport om norsk idrett til kulturminister Linda Hofstad Helleland. Politikken har klart det, men idretten sliter med å få fram kvinnelige ledere.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NY RAPPORT: Jan Åge Fjørtoft overlever rapport om norsk idrett til kulturminister Linda Hofstad Helleland. Politikken har klart det, men idretten sliter med å få fram kvinnelige ledere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Kulturministerens krav: - Skrikende behov for kvinnelige ledere

Fikk rapport fra Fjørtoft-utvalget.

Politikken har klart det, men idretten sliter med å få fram kvinnelige ledere.

Nå krever kulturminister Linda Hofstad Helleland (38) at idretten tar grep rundt manglende likestilling.

- Fiks det, sier statsråden tydelig.

Denne uken blir det klart om Trondheim får arrangere ski-VM i 2021. Ingen av de 17 FIS-delegatene som skal ta beslutningen er kvinner.

- Jeg tror Norge har mye å bidra med. Vi har en stolt likestillingshistorie i Norge, og nå skal vi virkelig få overført den til idretten, sier Helleland.

- Så ser vi at det er et skrikende behov for det, ikke minst når vi ser FIS-kongressen i Mexico hvor det ikke er en eneste dame til stede når en skal avgjøre hvor ski-VM i 2021 skal være, sier en hoderystende kulturminister.

Hun mottok torsdag rapporten fra Fjørtoft-utvalget, som har sett nærmere på strategien for «Statlig idrettspolitikk inn i en ny tid», hvor spesielt mangelen på minoritetskvinner i norsk idrett er viet stor plass.

Helt på bakbeina Utvalgsleder Jan Åge Fjørtoft ber om et kvinneløft.

- Det er flaut for FIS og FIFA. 0 av 17 som skal bestemme om Trondheim får ski-VM er kvinner. 2 av 207 som skal avgjøre hvem som skal være FIFA-president var kvinner. I Norge er tallene 18 prosent når det gjelder generalsekretærer og presidenter i særforbundene. Det må økes, men jeg er veldig optimistisk. For jeg var med under ungdoms-OL og så de fantastiske jentene som var med der. De er fremtiden vår, både for landet vårt og idretten vår, sier Fjørtoft tydelig engasjert.

- Men hvorfor har ikke idretten klart det når politikken og det offentlige Norge har klart det?

- Idretten har innført 40 prosent i styrene, men det er et godt poeng. Det er et paradoks at et land som har kvinnelig statsminister, finansminister, forsvarsminister, NHO- og LO-sjef, er helt på bakbeina i idretten. Der må norsk idrett lære av regjeringen og det offentlige, sier den tidligere landslagsspilleren.

Helleland forventer at idretten selv løser kvinnemangelen uten statlig tvang.

- Både i politikken og næringslivet i Norge har vi kommet langt, men det har vært systematisk jobbing over lang tid. Så systematisk har man ikke vært i idretten. Derfor er det bra med en offentlig debatt, slik at idretten tar grep selv. Men det er idretten ene og alene som må ta de grepene, for jeg ønsker ikke som statsråd å gå inn å pålegge kvotering for å nå det, sier Helleland til NTB.

Når ikke toppen Hun trekker også fram ungdoms-OL som en perfekt arena for å skape neste generasjons ledere.

- Man må starte mens jentene er unge og oppfordre og oppmuntre dem til å ta lederskap, skolere og trene dem. Det som ble gjort under ungdoms-OL er et fantastisk eksempel på hvor viktig det er å ha rollemodeller og jobbe systematisk med å gi dem oppgaver, sier hun.

- Kvinneandelen i norsk idrett er ikke bra nok. På president- og generalsekretærnivå er den for dårlig. Men der gjør idretten en jobb nå. Jeg håper det intensiveres. Vi må jobbe med å forstå årsakene til at det er så mange menn som leder, for på grunnplanet er det mange kvinner med, men de når ikke opp til toppen, sukker kulturministeren.

Hun er lei av at idretten setter så mange kvinnelige lederspirer i offside.

PS. Den norske regjeringen skal neste høst legge fram et forslag under IOC-kongressen i Peru om hvordan en skal få fram flere kvinnelige ledere i idretten.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.