GULL I SIKTE: Kong Carl Gustaf (67) tar bilde av de svenske gulljentene på damestafetten i Sotsji i dag.Kungen og dronning Silvia koste seg på VIP-tribunen under løpet. Til Dagbladet sier han at styrkeforholdet mot Norge er i ferd med å jevne seg ut. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
GULL I SIKTE: Kong Carl Gustaf (67) tar bilde av de svenske gulljentene på damestafetten i Sotsji i dag.Kungen og dronning Silvia koste seg på VIP-tribunen under løpet. Til Dagbladet sier han at styrkeforholdet mot Norge er i ferd med å jevne seg ut. Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

Kungen til Dagbladet: - Norge tåler et tap

- Det beste gullet vi kan få.

SOTSJI (Dagbladet): Kong Carl Gustaf (67) var blant de første gratulantene da Sverige sikret seg OL-gullet i damestafetten i dag.

På forhånd var det kanskje Norges sikreste OL-gull i Sotsji, samtidig som svenskene ikke hadde vunnet damestafetten i et internasjonalt mesterskap siden OL i Squaw Valley i 1960.

Like fullt ble det blågule gledestårer og norske tårer. Da ankerkvinne Marit Bjørgen gikk i mål til femteplass, bak blant annet Frankrike, så var det et surrealistisk syn.

- Det jevner seg ut
Men Kungen lot være å hovere da Dagbladet snakket med han etter stafetten.

- Norge tåler et tap.

- Dere har vært kjempesterke i starten av mesterskapet, så nå jevner det seg ut litt, kanskje, sier kong Carl Gustaf til Dagbladet.

- Er dette den beste gullmedaljen dere kunne vinne?

- Ja, den det er så lenge siden vi vant den sist, og at det var fire jenter som var med på dette gullet. I Norge har dere alltid vært dyktige på å ha mange gode langrennsløpere, men nå har vi fått en bra bredde i Sverige også, sier Kong Carl Gustaf til Dagbladet.

- Våre svenske jenter har kjempet så hardt for dette, så det var kjempestort at de lyktes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Roste skismørerne
Mens den norske smørebommen ranet de norske jentene for en opplagt medalje i dag, så skrøt svenskekongen av jobben de svenske smørerne har gjort.

Kvartetten Ida Ingemarsdotter, Emma Wiken, Anna Haag og Charlotte Kalla hadde alle kjempeski på veien mot gullet.

- Det er alltid mange som ligger bak en medalje, ikke bare jentene oppå skiene. Ikke minst har smøreteamet gjort en veldig god jobb. Det er åpenbart en god stemning i det svenske laget, sier kong Carl Gustaf.

- Kalla er god, altså!
Charlotte Kalla gikk ut 25 sekunder bak finske Krista Lahteenmaki og 20 sekunder bak tyske Denise Herrmann på sisteetappen, men tok igjen tetduoen i den siste svingen inne på stadion. På dramatisk vis sikret hun svenskene det historiske gullet.

Kungen hentet fram superlativene i sin hyllest av Kallas sisteetappe.

- Alle fire jentene gikk veldig bra, men Kalla er i kjempeslag i år, hun er så god, altså!

- Hun elsker å fighte og jage de hun har foran seg. Da klarer hun å ta fram det lille ekstra, sier Kungen.

- Var Norge Kongens favoritt før stafetten?

- Ehhh, nei, jeg må si Sverige. Det er alltid Sverige først, sier kong Carl Gustaf til Dagbladet.