- Kunne blitt negativt i en tøffere kamp

Øvrebø dro fram feil farge på kortet.

(Dagbladet.no): Når ingen diskuterer dommeren etter en fotballkamp, har han som regel gjort en god figur. Det gjorde Tom Henning Øvrebø da Tyskland slo Polen 2-0 i Klagenfurt i går.

Norges eneste EM-deltaker kom seg gjennom oppgjøret uten riper i lakken - selv om han satte en støkk i polakkene fem minutter før pause.

Ebi Smolarek var for sein og felte Per Mertesacker, men taklingen kvalifiserte uansett ikke til utvisning.

La kortene i feil lomme

Ved en feiltakelse trakk imidlertid Øvrebø fram det røde kortet fra brystlomma - som kjapt ble erstattet med et gult.

- Det som skjedde, var at jeg i vanvare la kortene i feil lomme før kampen. Vanligvis har jeg det røde i venstre brystlomme og det gule i høyre, men nå ble det motsatt. Sløvt fra min side, neste gang må jeg sjekke bedre. Alle skjønte i hvert fall at det var feil farge, sier en munter Øvrebø til Dagbladet.no.

Han forsøkte å gjemme det røde kortet bak på shortsen, men ble «avslørt» av TV-kameraene.

- Det ble litt klønete, som en struts som stikker hodet i bakken. I en kamp med sånn atmosfære ble det ikke noe problem, men i en kamp med tøffere atmosfære kunne det blitt negativt. Jeg fikk noen kommentarer på at folk skvatt. Men den polske spilleren gjorde i hvert fall ikke noe mer galt i den kampen, ler Øvrebø.

FEIL FARGE: Tom Henning Øvrebø forsøkte å lure det røde kortet bak på shortsen da han oppdaget at han hadde dratt fram feil farge. - Det ble litt klønete, humrer nordmannen, som leverte en sterk innsats i kampen der Tyskland til slutt slo Polen 2-0. Foto: EPA
FEIL FARGE: Tom Henning Øvrebø forsøkte å lure det røde kortet bak på shortsen da han oppdaget at han hadde dratt fram feil farge. - Det ble litt klønete, humrer nordmannen, som leverte en sterk innsats i kampen der Tyskland til slutt slo Polen 2-0. Foto: EPA Vis mer

- Hva slags følelse sitter du igjen med etter kampen?

- En veldig god følelse. Det ble en ålreit kamp å dømme, uten tull og med fair play og velspillende lag. Det gikk fint for alle oss i teamet, jeg tror og håper vi får en kamp til. Så får vi se hva som skjer etter det, sier han.

Gode respons fra observatøren

Øvrebø og assistentene Geir Åge Holen og Jan Petter Randen måtte ta stilling til et par marginale offsidesituasjoner, hvor det i enkelte tilfeller var snakk om centimeter.

To ganger i 1. omgang lurte tyskerne den polske offsidefella - mens Euzebiusz Smolarek ble vinket av de han ble spilt alene med Jens Lehmann.

Den siste var så hårfin at selv ikke reprisene ga noe klart svar på om avgjørelsen var korrekt.

- Jeg har ikke sett situsjonene i etterkant, men tilbakemeldingene jeg har fått fra kollegaer hjemme, tyder på at vi vurderte riktig. Jeg må berømme Geir Ove og Jan Petter, de gjorde veldig gode vurderinger underveis. Ved det første målet var tyskeren marginalt på riktig side.

- Hva slags tilbakemeldinger har du fått fra UEFA?

- Kunne blitt negativt i en tøffere kamp

- Bare en kort tilbakemelding foreløpig. Det blir en debriefing når jeg kommer tilbake til Zürich. Det var én observatør på kampen, og én som så kampen på TV. De to skal snakke sammen, men tilbakemeldingene jeg fikk på stadion var positive. Det så ut som de var veldig tilfredse, sier han.

Polske aviser bidro til å fyre opp stemningen før kampen med blodige bilder av Michael Ballack og Joachim Löw, og før avspark ble også sju tyskere arrestert etter sammenstøt med polske supportere.

Tror på flere kamper

Heldigvis for Øvrebø ble det ikke like aggressivt på banen som utenfor.

- Det var en takknemlig kamp å dømme. Holen hadde et par supre avgjørelser, og dialogen med spillerne var god.

- Fryktet du at det skulle bli ampert etter alt det utenomsportslige som har vært?

- Erfaringsmessig blir det gjerne motsatt. Lagene er proffe, og de er her for å vinne fotballkamper. Er det trøbbel i forkant av en kamp, er spillerne gjerne ekstra opptatt av å være fair, sier Øvrebø.

Til torsdag setter UEFA opp dommerteam for seks nye kamper, før neste tildeling skjer søndag.

Dommersjef i NFF, Rune Pedersen, tror det er gode muligheter for å se en norsk dommertrio i sluttspillet.

- I utgangspunktet regner vi med at de 12 dommerteamene skal ha to kamper hver. Jeg har veldig stor tro på at vårt team er med videre. Nåløyet er trangt, men så lenge de leverer varene og gjør jobben er sjansene der. Totalt sett er vi veldig, veldig fornøyd med det de gjorde i går, sier han.

Han er overbevist om at episoden med kortklussen ses humoristisk på av UEFA.

- Det får absolutt ingen betydning for sjansene videre. Det er bare humor i en hektisk hverdag.

- Skvatt du i stolen da han trakk fram det røde kortet?

- Jeg var rimelig sikker på at han i farta hadde glemt hvilken lomme han hadde kortene i, og at han ville korrigere det. Men han trodde han kunne gjemme det røde kortet på shortsen uten at det ble oppdaget av TV-kameraene, flirer Pedersen.

<B>LETTDØMT:</B> Selv om Michael Ballack her ser noe misfornøyd ut, hadde Øvrebø en god dialog med spillerne underveis.