«Kunne heller kvittet oss med Steffen»

RBK-fansen reagerer på at talentspeideren blir skviset.

SLUTTER: Stig Torbjørnsen slutter i jobben som talentspeider i Rosenborg.Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
SLUTTER: Stig Torbjørnsen slutter i jobben som talentspeider i Rosenborg.Foto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer

|||(Dagbladet.no): Rosenborg - Strømsgodset direkte i livestudio fra klokka 20.

Stig Torbjørnsen slutter i jobben som heltidsansatt talentspeider i Rosenborg, melder VG. Det ligger ingen dramatikk bak avgjørelsen, men Trobjørnsen sluttet på eget initiativ da klubben varslet innsparinger i jobben hans.

Nå går ferden videre til agentfirmaet «Stars and friends» der han også skal ha en talentspeiderrolle. Han har hatt et stående tilbud fra firmaet i ett års tid, men har ikke følt for å flytte på seg før Rosenborg bestemte seg for å kutte i kostnadene.

- Jeg har hatt et stående jobbtilbud i over ett år, som atpåtil gir bedre lønn enn i Rosenborg. Jeg har selvfølgelig vurdert tilbudet, men jeg har ikke hatt noe behov for å takke ja, ettersom jeg har trivdes veldig bra i Rosenborg. Da dette dukket opp, var det imidlertid et lite tupp i baken til å slutte da jeg tross alt hadde et stående jobbtilbud, sier Torbjørnsen til Dagbladet.

Begrensninger

Talentspeideren har merket hvordan de vanskelige økonomiske tidene har lagt begrensninger på hans daglige gjøremål. Mindre reising er ensbetydende med mindre jobbing. Dermed har en liten følelse av kjedsomhet sneket seg inn i Torbjørnsens hverdag.

Han har jobbet i Rosenborg siden 2006 og har vært den eneste heltidsansatte talentspeideren i en tippeligaklubb. Vanskelige økonomiske tider har imidlertid begrenset handlefriheten hans.

- Rosenborg har havnet i en posisjon der de vil selge spillere framfor å kjøpe inn. Dessuten har klubben for mange utlendinger i stallen. Dermed får de mindre ut av min rolle enn før, og det er begrenset hva jeg får gjort, sier Torbjørnsen.

Han poengterer imidlertid at jobben hans ikke bare har handlet om å hente spillere til klubben; vel så viktig har det vært å luke bort potensielle bomkjøp og dermed spare klubben for store utlegg.

- Har betalt seg selv
Rosenborgs valg om å avslutte arbeidsforholdet med Torbjørnsen har ikke gått upåaktet hen blant supporterne. Både på i forumet til RBKweb og klubbens offisielle fanside på Facebook, er konsensusen at klubben gjør et stort feilgrep når de skiller lag med Torbjørnsen.

«Vi kunne heller kvittet oss med Steffen og spart fire millioner i lønnskostnader. Uansett har Torbjørnsen betalt seg selv, uten ham hadde vi jo for eksempel betalt 8 millioner for Bjørkøy.», skriver én.

«Hvorfor skal man bygge ned den sportslige satsingen med en av klubbens viktigste ressurspersoner? Samtidig sitter det 30 stk i markedsavedelinga, og Bratseth TV burde vel vært mulig å kutte ut. Snakker vi topp 30 i Europa eller topp 30 i Norden?? Årets dårligste nyhet!» konstaterer en annen.

«Det må da være 100 andre måter å kutte på, etter min mening en i en av det viktigeste avdelingene i klubben, som atpåtil kun har hatt én ansatt. Det er faktisk dyrere å ha en dårlig speidernettverk enn hva det koster å lønne en ordentlig speider. Jeg frykter handling som tidlig på 2000-tallet av dyre, oppskrytte nordiske spillere. Torbjørnsen skal ha en veldig stor del av æren for at vi har den stallen idag som er full av kvalitet og spillere som er unge med gode muligheter for vidersalg. Drit i det, og la oss heller begynne å gjøre som Brann, Viking, Vålerenga og Brann.» skriver en annen.

«RBK trenger flere speidere - ikke færre. Det er ille nok at engelske klubber har bedre kontroll på talentene i Norge enn RBK. Nå mister vi også den lille spisskompetansen vi hadde utenfor landets grenser. I tillegg har denne kompetansen bidratt til at vi ikke har tapt millioner på bomkjøp av f.eks Bjørkøy. Ledelsen burde vurdere de neste skrittene nøye! Speidere tjener penger for klubben på lik linje med markedsavdelingen når en god spiller kjøpes og selges med fortjeneste.» poengterer en tredje.

Torbjørnsen er glad for at han har satt spor etter seg og at supporterne verdsetter bidragene hans.

- Det er selvfølgelig veldig hyggelig at fansen på disse sidene har lagt merke til, og synes jeg har gjort en god jobb for Rosenborg, sier Torbjørnsen til Dagbladet.

- Det er iallfall veldig fint at går i den retningen og ikke motsatt, legger han til.

Lightversjon
Torbjørnsen kutter ikke alle bånd til Rosenborg og kommer til å ta oppdrag for klubben i sin nye jobb. Den store forskjellen er at han får langt flere ting å holde styr opp, mens han i RBK kunne følge enkeltspillere over lang tid.

- Det kommer til å bli et samarbeid, men Rosenborg får ikke den samme eksklusiviteten - en lightversjon, om du vil, sier Torbjørnsen.

I løpet av tre år i Trondheim, har han både tjent og spart penger for Rosenborg. Han meisler ut tre spillere som har gitt ham det han kaller sine stolteste øyeblikk i jobben.

- Marek Sapara var min mann. Da han kom sommeren 2006 var han sterkt delaktig da Rosenborg vant serien og fikk muligheten til å kvalifisere seg for Champions League året etter. Med seks mål i kvalifiseringen sørget Yssouf Koné for 70-80 millioner kroner i ekstrainntekter for klubbeni Champions League. Dessuten hentet vi Fredrik Stoor for 3,5 millioner kroner og solgte ham til Fulham for 21 millioner til Fulham, sier Torbjørnsen.

GOD INVESTERING: Marek Sapara ga umiddelbart valuta for pengene da han var sterkt delaktig i Rosenborgs seriegull i 2006.Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
GOD INVESTERING: Marek Sapara ga umiddelbart valuta for pengene da han var sterkt delaktig i Rosenborgs seriegull i 2006.Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer