Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Kunne ikke skjedd i Norge

Supporterleder om tribunebråket i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stockholms-derbyet mellom Hammarby og Djurgården ble stoppet av pøbler på tribunen i går kveld.

Noe liknende har aldri skjedd i Norge, og kommer ikke til å gjøre det med det første heller.

- Det kan ikke skje i Norge i dag. Vi har ikke den typen ekstreme miljøer, sier Richard Jansen, leder i Norsk Supporterallianse (NSA) til Dagbladet.no.

NSA representerer supporterforeningene til norske fotballag.

- I den grad vi har noen miljøer som likner, så er de for få og for små, mener han.

Må være på vakt

Bråket på Söderstadion i Stockholm ble sannsynligvis startet av en liten gruppe på 75-100 personer.

- I norsk målestokk ville det si en gruppe på 3-5 personer. Og det klarer man å håndtere. Du vil ikke oppleve 75-100 personer som står sammen og vil gjøre noe slikt, sier Jansen.

image: - Kunne ikke skjedd i Norge

Arrangementssjef Dag Vestlund i Norges Fotballforbund synes det er vanskelig å si hvor langt unna det er at vi kan oppleve liknende situasjoner i Norge.

- Vi har våre uromomenter her også, så vi må være på tærne i framtida. Men svenskene har jo hatt slike problemer i flere år allerede, sier Vestlund.

Samarbeider godt

Vestlund kjenner for lite til hvordan svenskene arbeider med problemene til å sammenlikne det med norske forhold. Han er imidlertid fornøyd med hvordan ting foregår i Norge.

- Vi har et tett og godt samarbeide med politiet. Vi har også veldig god kontakt med supporterne. Vi har årlige møter med NSA og supporterne i de enkelte klubbene, og har også kontakt med supporterne før kamper, sier Dag Vestlund.

Richard Jansen i NSA tror ikke det svenske fotballforbundet har tilsvarende god dialog med supporterklubbene i Sverige.

- Vårt inntrykk er at det ikke er noe samarbeid mellom forbund og supportere i det hele tatt. Det finnes ikke noe organ som tilsvarer Norsk Supporterallianse, sier han.

Sammensatt forklaring

IKKE ET NORSK PROBLEM: - Du vil ikke se 75-100 mennesker stå sammen på tribunen og gjøre noe slik i Norge, sier leder Richard Jansen i Norsk Supporterallianse. Foto: Scanpix
IKKE ET NORSK PROBLEM: - Du vil ikke se 75-100 mennesker stå sammen på tribunen og gjøre noe slik i Norge, sier leder Richard Jansen i Norsk Supporterallianse. Foto: Scanpix Vis mer

Han utelukker ikke at enkeltklubber jobber bra for å forhindre episoder som i går. Blant annet har nettopp Hammarby rensket opp etter å ha hatt problemer med ekstreme grupperinger tidligere.

- Vi har hatt samarbeid med svenske klubber som har kontaktet oss og spurt på hvordan NSA kom i stand. De har ønsket å opprette noe tilsvarende i Sverige. Problemet har vært at det ikke har virket som noen i det svenske forbundet som vil høre på supporterne, hevder Jansen.

Selv om fotballforbundet og supporterne samarbeider godt i Norge, vil ikke Jansen ta æren for at fotballbråk er et mindre problem i Norge. Han tror forklaringen er langt mer sammensatt.

- Det er noen ekstreme miljøer det finnes mye mindre av i Norge, for eksempel høyreekstreme miljøer. Jeg aner ikke om de som lagde bråk i går var politiske, men jeg tror det kan være samfunnsmessige årsaker til forskjellen på Sverige og Norge, sier han.

- Ikke engelskmenn

Hammarbys sikkerhetsansvarlige mener bråket i går var planlagt og utført på ordre.

- Det er vanskelig å tenke seg at det ikke var planlagt, sier Richard Jansen.

- Det er tross alt ikke engelskmenn på tur, der det holder at en person går inn på en pub og skriker «Let\'s go fucking mental» og så blir selv vanlige engelskmenn med på moroa.

Han tror ikke slike ting kan skje blant vanlige nordmenn og svensker.

• Din mening: Hva må gjøres for å unngå liknende episoder i Norge?

TATT HÅND OM: En av bråkmakerne geleides av gressmatta av politiet.