VM 1987:  Dag Erik Pedersen (t.h.) sammen med Janus Kuum (t.v.) og Dag Otto Lauritzen foran sykkel-VM i 1987. Foto: BJØRN SIGURDSØN / NTB SCANPIX
VM 1987: Dag Erik Pedersen (t.h.) sammen med Janus Kuum (t.v.) og Dag Otto Lauritzen foran sykkel-VM i 1987. Foto: BJØRN SIGURDSØN / NTB SCANPIXVis mer

- Kunne ikke være sikker på hva sprøytene inneholdt

Dag Erik Pedersen om tida på italiensk sykkellag.


(Dagbladet): NRK-profil og tidligere toppsyklist har tidligere fortalt om sprøytene han fikk da han syklet for italienske lag på 1980-tallet.

Så seint som for to og en halv uke siden, etter at Steffen Kjærgaard fortalte at han ikke visste hva sprøytene han fikk av U.S. Postal-laget inneholdt, sa Pedersen til Dagbladet at han var vant til å få sprøyter som proffsyklist i Italia.

- Å få injeksjoner var ikke noe uvanlig på 80-tallet. Det har jeg også fått, må jeg innrømme. Det var den måten vi fikk vitaminer og sporstoffer på. Det var ikke tabletter, sa han.

I dag sier Pedersen til VG at han ikke kunne være sikker på hva alle sprøytene inneholdt.

- Nei, det kunne jeg ikke. Jeg kom til et av verdens største profflag og overtok plassen etter Knut Knudsen på Bianchi-Piaggio. Klart det var en brutal overgang for en 22-åring å komme til proffverden. Den største overraskelsen var at vitaminer, sporstoffer og glykogen ble gitt i sprøyteform. Det var veldig spesielt, selv om jeg i Norge også hadde fått jern, B1, B6 og B12 i sprøyteform fra norske leger, sier Pedersen.

Han sier imidlertid at han aldri hadde noen grunn til å tvile på innholdet i sprøytene, og påpeker at Bianchi-laget ikke var innblandet i noen dopingskandaler under Knut Knudsens eller hans egen tid på laget.

- Husk at denne tiden er 13 år før epo og alt det andre sølet, sier Pedersen.

Pedersen gikk hardt ut mot Lance Armstrong da USADA-rapporten som dokumenterte omfattende dopingjuks i U.S. Postal Services-laget ble offentliggjort for en uke siden.

«Farvel Lance Armstrong. Farvel forbilde som lurte en hel verden inklusiv meg. Livestrong båndet klippet i filler,» skrev Pedersen på Twitter og publiserte samtidig et bilde av det gule armbåndet, et kjent symbol for Armstrongs kreftstiftelse Livestrong, klippet i småbiter.

- KUNNE IKKE VÆRE SIKKER: Pedersen sier til VG i dag at han ikke kunne være sikker på hva sprøytene han fikk av laget på 80-tallet inneholdt. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
- KUNNE IKKE VÆRE SIKKER: Pedersen sier til VG i dag at han ikke kunne være sikker på hva sprøytene han fikk av laget på 80-tallet inneholdt. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET Vis mer