- Kunne like gjerne vært i fengsel, uten fornuftige foreldre

Tufte mener idretten reddet ham fra skråplanet.

Olaf Tufte (37) har preget internasjonale rosport i 20 år, og kommer neste fredag til å annonsere at han også satser mot OL i Rio i 2016. Da vil han være 40 år gammel.

I tv-serien «Best av de beste», som starter på TV2 i kveld, snakker den doble olympiske mesteren i roing om hva idretten har betydd for han. I samtale med programleder Carsten Skjelbreid legger han ikke skjul på at den har betydd «alt».

- Om jeg ikke hadde hatt idretten, og oppveksten min på gård, så tror jeg at jeg hadde gjort mye dumt, sier han i tv-programmet.

Og utdyper:

ADHD - Jeg har fått utdelt litt mer energi, nysgjerrighet og kreativitet enn mange andre. Jeg må gjøre noe. Jeg klarer ikke å sitte stille. Min største utfordring i idretten er at jeg sliter med å hvile.

I tv-serien, hvor norske idrettsprofiler konkurrerer mot hverandre i 23 disipliner,  nevner Tufte også at han er sånt «bokstavmenneske», og tenker på ADHD, selv om han aldri har fått påvist diagnosen.

37-åringen har mange jern i ilden, ved siden av roingen. Han er brannmann, og han bruker også mye tid på å holde foredrag. Blant annet har han holdt en del foredrag for innsatte i norske fengsler. Overfor Dagbladet sier han at han kjenner seg igjen i mange av de innsattes situasjon.

- Jeg pleier å si at jeg like gjerne kunne sittet sammen med dem, om det ikke var for fornuftige foreldre, sier Tufte til Dagbladet.

- Det er ingen tvil om at det er mange innsatte som, i likhet med meg, har masse energi. Men det handler om å sette energien i system. Det kan jeg en del om.

- Var en pøbel Hjemme på gården hos mamma Lise Gro og pappa Sigurd Olaf  bidro Olaf aktivt i gårdsdriften allerede fra fem-seks-års alderen. Og han takker foreldrene for at de tidlig tok tak i hans voldsomme overskudd og søken etter spenning.

- Jeg har for mye empati til at jeg kunne ha tatt livet at folk, men det er ingen tvil om at jeg var en pøbel på barneskolen. Heldigvis kjøpte pappa en crossykkel til meg da jeg var 11 år. Det er de best anvendte 15 000 kronene som er brukt på meg noen gang, sier Olaf Tufte og ler.

For nå kunne ta ut jakten på kickene og spenningen på motorsykkelen i stedet for å finne på «dumme ting», som han kaller det. 

Tufte var nemlig ikke typen som sa nei om han fikk en utfordring.

- Og jeg tenkte ikke på konsekvensene da jeg var yngre, og jeg var veldig glad i å gjøre ting som jeg egentlig ikke burde gjøre. Om det ikke hadde vært for crossykkelen og siden roingen, så er det ikke godt å si hvor galt det kunne gått, sier Olaf Tufte til Dagbladet.

- Tidenes utdrikningslag Det er liten tvil om at Olaf Tufte har skjøtt seg bra her i livet, og helt slutt på sprell er det ikke. Men da i uskyldige former.

NEDTUR: Olaf Tufte kom ikke til finalen i London-OL, men satser videre til OL i Rio i 2016. Foto: NTB scanpix
NEDTUR: Olaf Tufte kom ikke til finalen i London-OL, men satser videre til OL i Rio i 2016. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Om lagkameratene mine vet at jeg skylder dem en spøk, så vet de at det kan straffe seg når som helst. Om jeg får for mye overskudd, så bør man fortsatt passe seg, sier han og humrer.

I «Best av de beste» viser han seg fra mange sider, og under sommerens opptak i Larvik storkoste han seg.

- Det var tidenes alkoholfrie utdrikningslag. Vi reiste rundt i bobil i Larvik i tre dager og gjorde ting jeg ikke kan. Men det var fantastisk morsomt, sier Olaf Tufte.