Kunsten å lage sølv av gråstein

Når historien om årets Glimt-sesong skal skrives, trenger man bare å bruke ett eneste ord: Selvransakelse.

BODØ (Dagbladet): Det er november 2002. En gjeng innbitte og til dels flaue fotballspillere vender hjem fra ferie. Det diskuteres i kulissene. Spillerne prater med hverandre. De prater med trenerne. Med ledelsen. De evaluerer. I Bodø begynner ryktene å løpe om at noen av spillerne vil ha vekk trener Øystein Gåre. Klubben har ikke penger til å kjøpe nye spillere. Mange av de som er der, virker som om de er over toppen av sin karriere. Alt hangler.

Det eneste som synes sikkert, er at folk flest, Glimt-supportere, lokalpressen, nasjonal presse, alle som ønsker å mene noe om fotball, de har mistet troen på Bodø/Glimt.

Skjerpet kravene

På Aspmyra satt sportslig leder Tor Ove Falch og trener Øystein Gåre og gikk nøye gjennom spillernes evaluering. Arbeidet de la ned i november i fjor, ble starten på årets suksess-sesong.

- Alt ble diskutert og vurdert. Treneren, spillernes egen innsats, ledelsens jobb. Det var en grundig evaluering som endte i noen få punkter vi bestemte oss for å gripe fatt i, sier Falch.

- Vi satt alle med en følelse av at vi hadde en spillerstall og en trener som ikke hadde fått vist hvor gode de egentlig var.

Derfor bestemte Glimt seg for å gjøre det motsatte av det Ivar Hoff ville gjort. De beholdt trener Øystein Gåre, de signerte gamle kjente Glimt-navn fra klubber i lavere divisjoner, og de bestemte seg for å trene bedre og hardere.De etablerte spillerne fikk skjerpede krav til seg, og ble pålagt større ansvar for treningskvalitet og ansvar for å skjerpe holdningene utenpå banen. Spillestilen, 4-3-3, skulle forsterkes, bli tydeligere.Laget bestemte seg for å satse «alt» i treningskampene, for tidlig å skape en ny vinnerkultur i laget.

- Selvransakelse

Gåre vender stadig tilbake til frasen «hardt arbeid» når han beskriver prosessen laget har vært gjennom.

- Framfor alt har de etablerte spillerne tatt tak i det. Det ligger nok en stor grad av selvransakelse hos mange av de eldste gutta. Men jeg er imponert over en spiller som Fredrik Kjølner, som vel aldri har vært bedre i sin karriere enn i år, sier Gåre.

Han mener selv det er fem hovedårsaker til Glimts suksess så langt i år (se egen sak).

- Ta Olav Råstad for eksempel. Han har tatt et skikkelig oppgjør med seg selv. Han var i ferd med å ende opp som en mislykket fotballspiller, men valgte å legge om livsstilen og har nærmest reddet sin egen karriere.

De fleste eksperter hånlo av Glimts såkalte «forsterkninger» før sesongen. At spillere som Jan Egil Brekke, Per Ivar Steinbakk, Jonas Kolstad og Hans Jørgen Andersen skulle erstatte etablerte navn som Bengt Sæternes og Christian Steen, virket helt urealistisk.

- Men vi hadde ikke penger til å kjøpe etablerte navn. Derfor valgte vi spillere vi kjente fra før, og som kjente oss i Glimt. De er alle spillere som vil være her, som har hjerte for klubben, sier Gåre.

Per Ivar Steinbakk ble matchvinner i toppkampen mot Odd. Men nykommerne har betydd like mye bak kulissene.

- En mann som Jonas Kolstad betyr enormt mye for miljøet i klubben. Han er en humørspreder, og en voldsomt viktig sosial faktor i gruppa.

Kutt

Samtidig med at Gåre og Falch strammet inn på det sportslige, begynte Glimts daglige leder, Gunnar Carlsen, det vanskelige arbeidet med å reforhandle kontraktene til spillerne. Utgangspunktet var klart. Alle måtte ned i lønn.

- Vi valgte å gå den tunge veien. Å prate med hver enkelt spiller, bruke lang tid, for å få dem til å forstå alvoret i Glimts økonomiske situasjon, sier Carlsen.

Kaptein Stig Johansen gikk med på å redusere lønna fra 1,2 millioner til det halve, 600000. I løpet av det siste året har sju av spillerne signert nye kontrakter. Alle har godtatt lønnskutt.

- Spillerne har forstått alvoret. De vet at hvis de ikke godtar betingelsene, så står de i fare for å miste arbeidsplassen sin, sier Tor Ove Falch.

Glimt-ledelsen er sikker på at den økonomiske hestekuren har styrket samholdet.

- Om ikke direkte, så i alle fall indirekte, sier Carlsen.

Ikke feber

Og med gode resultater på banen, og et underskudd som stadig krymper, har fotballinteressen igjen begynt å vokse i Bodø. Økt tilskuertall fører til en million ekstra i klubbkassen. Men Øystein Gåre føler ikke at den negative trenden er helt snudd.

- Jeg merket tydelig i vinter at folk var veldig negative. Og selv om det er snudd litt, så har jeg ennå ikke opplevd den fotballfeberen jeg har sett VG og Dagbladet har omtalt i spaltene sine. Når vi kjemper om sølv i serien, og kan ta cupgull, så er det skuffende at det ikke er over 5000 på kampene vi har spilt i høst.

- Så noen fotballfeber i Bodø har i alle fall ikke jeg oppdaget ennå, sier Gåre.

<B>ÅRSBESTE:</B> Trond Fredrik Ludvigsen sa fra seg millioner i årslønn i Tyskland, og gjorde comeback med scoring i Glimts 3-1 seier over Stabæk 15. august.