SKEPTISK: Fredag spiller Molde sin første hjemmekamp på kunstgress. Magne Hoseth (33) kan styre sin begeistring. Foto: Per Tormod Nilsen
SKEPTISK: Fredag spiller Molde sin første hjemmekamp på kunstgress. Magne Hoseth (33) kan styre sin begeistring. Foto: Per Tormod NilsenVis mer

- Kunstgress er trist for norsk fotballs utvikling

Hoseth om Moldes nye dekke.

MOLDE (Dagbladet): Det er snakket varmt om kunstgressgenerasjonen i norsk fotball: Den som består av unge jenter og gutter som får mer kontakt med kula, som får trille ball på helt jevnt underlag året rundt, og etterpå kommer fornøyde hjem til mor med skoene fulle av svarte gummikuler.

Men slett ikke alle er tilfredse med at naturgresset er på vikende front i landets to øverste divisjoner.

Til seriestarten 2014 er også Molde innlemmet i plastikksammenslutningen. Den fullverdige åpningen av Aker Stadions nye matte skjer når Vålerenga kommer på besøk til årets første tippeligakamp fredag kveld.

- Synd for norsk fotball I februar kunne vi lese på Moldes hjemmeside at Magne Hoseth «gleder seg til å spille på kunstgress». Vel.

- Hva synes du egentlig?

- Jaa... Min personlige mening er at det er synd for norsk fotball at det blir så mange kunstgressbaner, sier Hoseth til Dagbladet.

- Jeg tror det vil hemme utviklinga, og at vi får se det når vi sender unge spillere ut til større klubber. Fordi det er to helt forskjellige måter å spille fotball på. Det er knapt nærdueller i Tippeligaen, fordi det går så fort i kunstgresskampene. Du rekker ikke å komme tett oppi ballfører før neste pasning er slått. Men kommer du til utlandet, spesielt i en tøff liga, blir du spist opp ganske fort, for på naturgress går spillet saktere, og det blir flere nærdueller, mener 33-åringen.

FRA GRESS TIL PLAST: Det er på dette dekket Molde og Magne Hoseth skal kapre sine hjemmepoeng i år. Foto: Per Tormod Nilsen
FRA GRESS TIL PLAST: Det er på dette dekket Molde og Magne Hoseth skal kapre sine hjemmepoeng i år. Foto: Per Tormod Nilsen Vis mer

- For utviklinga av norsk fotball er det trist. Når det er sagt, så ser jeg også de positive argumentene for hvorfor det blir stadig flere kunstgressbaner, fortsetter han:

- Vi må stikke fingeren i jorda, og huske at vi bor på samme breddegrad som Alaska og det nordlige Canada. Sånn sett er det sikkert best. Og for klubben vår er det jo gunstig, rent økonomisk. Så jeg ser begge sider her. Men det er nå en gang sånn at jeg vokste opp på gress og mark. Ikke i en binge.

Kontraktens siste år Magne Hoseth tok steget ut av løkka og opp i toppfotballen på slutten av 90-tallet. De siste tre åra har han vunnet to seriemesterskap og én cupfinale. Den siste forestillingen ble en av de sterkeste historiene i norsk fotball i 2013: Mens samboer Monica lå på sykehus, midt i en svært tøff kreftbehandling, scoret Magne Hoseth Moldes vinnermål mot Rosenborg på Ullevaal.

Før jul fortalte Hoseth til TV 2 at kreften er borte. Det private ønsker ikke Hoseth å uttale seg om nå, men han sier vinteren har vært fin - noe som for hans egen del er kommet til syne gjennom bedre fysiske tester enn noen gang tidligere i karrieren.

Kontrakten hans med Molde går ut om åtte måneder. Hoseth er usikker på hva som skjer etter det.

- Det har jeg ikke tatt stilling til ennå. Kroppen fungerer bra - testene i vinter har vært de beste jeg noen gang har hatt. Og mentalt er det vanvittig artig å spille fotball ennå. Så det er ingenting som tilsier at dette er min siste kontrakt, men vi får se.

«Dr Jekyll and Mr Hyde» - Når du skal ta stilling til din egen framtid, har underlaget her ute noe å si?

- Nei, egentlig ikke. Det er litt uvant, for spillestilen min er mest vant til gress. Samtidig - og det er det rare - så har jeg ofte spilt gode kamper på kunstgress. Så jeg er litt «Dr Jekyll and Mr Hyde» i hodet mitt. Jeg må gi det litt mer tid, la kunstgresset få sette seg, bli vant til det. Da blir det helt sikkert en klar fordel for oss å ha det utover høsten og neste vinter.  

- Mange sier det motsatte av deg - at kunstgresset heller skal gjøre norske talenter bedre rustet for å henge med i Fotball-Europa?

- Jeg ser ikke helt det, når ikke resten av Europa legger om til kunstgress samtidig. Men jeg kjøper flere av de andre argumentene, det gjør jeg.

• Tippeligaens åpningskamp, Molde-Vålerenga, kan du se på TV 2 Zebra fredag kl. 19.