Kunstig intelligens slo verdens beste sjakkcomputer

Kunstig intelligens møtte verdens beste sjakkcomputer timer etter å ha lært sjakk. Det ble et blodbad

«AlphaZero» sjokkerte med aggressiv sjakk vi aldri har sett maken til: - Eliten kommer til å sikle etter å få kloa i den maskinen.

VERDENS BESTE: Sergej Karjakin og Magnus Carlsen gjorde opp om VM-tittelen i sjakk i New York i fjor. Men ingen av de to hadde hatt sjansen mot verdens beste sjakkcomputere. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VERDENS BESTE: Sergej Karjakin og Magnus Carlsen gjorde opp om VM-tittelen i sjakk i New York i fjor. Men ingen av de to hadde hatt sjansen mot verdens beste sjakkcomputere. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Har du fulgt med på NRKs sjakksendinger, har du garantert fått med deg hvor viktig sjakkcomputeren er i den moderne sjakkverden.

- Se på pila! har runget gjennom sjakklokalet etter et Carlsen-trekk. Computeren skjønner umiddelbart hva som er i ferd med å skje.Slik er det ikke med oss mennesker. Det er bare et fåtall i verden som virkelig greier å følge med uten hjelpemidler når verdens beste sjakkspillere gjør opp - rett og slett fordi nivået er så høyt.

Ny konkurrent

Det er den norske sjakkcomputeren Stockfish som er blitt ansett som verdens beste datamaskin. Men nå har også Stockfish møtt sin overmann i AlphaZero.

AlphaZero kommer fra Googles DeepMind-avdeling, som jobber med kunstig intelligens (AI).

Denne uka skulle AlphaZero prøve seg mot Stockfish.

Det ble et blodbad.

De spilte 100 partier, og AlphaZero vant 28 og spilte 72 remis, skriver Chess.com. Altså null tap på 100 partier.

AI overrasket med aggressiv sjakk med null respekt. Som Magnus Carlsen på sitt beste slo den til da motstanderne ante det som minst

- Jeg ble overrasket over at den var så aggressiv, den feier over motstanden med et kraftfullt offerspill av offiserer. Den har ikke denne trege manøvreringen man kan forvente av et sånt superprogram, sier Torstein Bae til NRK.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer