VIL HA KUNSTNERSKATT: Toppfotballdirektør Niels Røine frykter at flere tippeligaspillere skal gjøre som Morten M. Skjønsberg (t.v) og Pontus Farnerud, og gå til Allsvenskan. Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIX
VIL HA KUNSTNERSKATT: Toppfotballdirektør Niels Røine frykter at flere tippeligaspillere skal gjøre som Morten M. Skjønsberg (t.v) og Pontus Farnerud, og gå til Allsvenskan. Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIXVis mer

- Kunstnerskatt vil ikke forbedre norsk fotball

SV uenig med Norsk Toppfotball.

(Dagbladet):SV ser ingen grunn til å subsidiere fotballspillere med over 88 000 i månedslønn.

Første januar i år innførte Sverige kunstnerskatt, som gjør at utenlandske idrettsutøvere slipper å betale skatt på en fjerdedel av inntekten, dersom de tjener over 88 000 kr i måneden.

I dagens papirutgave av Dagbladet uttrykte toppfotballdirektør Niels Røine bekymring over situasjonen. Røine mener innføringen av kunstnerskatt i Sverige er svært alvorlig i forhold til konkurransesituasjonen mellom norske og svenske klubber, og mener at det bør innføres en lignende ordning igjen, også i Norge.

- Har ingen hensikt
Fungerende finanspolitisk talsperson i SV, Lars Egeland ser ingen grunn til å innføre kunstnerskatt i Norge.

- Norsk toppfotball blir ikke bedre av å subsidiere fotballspillere som tjener mer enn 88 000 kr i måneden, sier Egeland.

Tvert i mot tror Egeland at mange vil se på det som en urettferdig subsidiering av de som tjener nok fra før, og at en slik sak kan bidra til å svekke omdømmet til toppidrettsfolk.

Viktigere med andre områder
- Norsk Toppfotball bør bruke krefter på anleggsituasjonen og breddefotball, fremfor å fortvile over skattenivået for fotballspillere, sier Egeland.

SV-talspersonen tror publikum setter pris på fotballspillere som ikke er bortskjemte, men som skjønner at de må bidra til fellesskapet.

- Jeg tror også det er slike fotballspillere vi har, sier Egeland.

- Gir et konkurransefortrinn
Niels Røine sier at all erfaring og dokumentasjon viser at klubber må kunne hevde seg på et nordisk spillermarked for å kunne gjøre det bra i europacupene. Toppfotballdirektøren frykter at den nye endringen vil føre til at norske klubber blir mindre attraktive i forhold til svenske og danske.

Danmark har i flere år hatt kunstnerskatt, og utvidet nylig regelen til å gjelde i fem år. I Sverige kan en spiller få kunstnerskatt i tre år, slik det var i Danmark tidligere.

Tidligere kunne utenlandske spillere som kom til en tippeligaklubb midt i sesongen også betale bare 15 prosent skatt på sign-on-fee, og på lønnen ut året. Dette ble det slutt på etter en lovendring i artistskatteloven i 2007. I Sverige kan en spiller fortsatt betale bare 15 prosent skatt på sign-on-fee, forutsatt at denne utbetales før spilleren flytter til landet.

Røine frykter at flere norske spillere vil gå til Allsvenskan som en følge av skatteendringen. Han har allerede kontaktet de norske skattemyndighetene om problemstillingen.

- Vi er på ballen, men det vil ta tid å ha den dialogen med myndighetene, sier Røine til Dagbladet.

Må tjene over 88 000 i måneden
Agent Mike Kjølø har selv spilt i svensk fotball, og har vært involvert i flere overganger av norske spillere til Allsvenskan. Han mener det er vanskelig å vite konsekvensene av innføringen av kunstnerskatten, men er enig med Røine i at det er ønskelig med en slik ordning - også her i landet.

- Likevel er det viktig å påpeke at det ikke er så mange svenske klubber som har økonomi til å gi høy nok lønn slik at dette blir gjeldende, sier Kjølø.

Kunstnerskatten i Sverige slår inn når en spiller tjener mer enn 88 000 i måneden.

Populært med Sverige
I dag gikk tidligere Stabækspiller Alain Junior Ollé Ollé til Åtvidaberg i Allsvenskan. 
Mange spillere har i det siste gått samme vei fra Tippeligaen til Allsvenskan, deriblant Celso Borges, Morten Skjønsberg, og Pontus Farnerud, som blant annet takket nei til Rosenborg for å spille for IFK Göteborg.

- Jeg takket ja til IFK på grunn av totalpakken. Det er et spennende lag, og jeg fikk en god følelse etter å ha snakket med treneren, sier Farnerud.

Han mener at det viktigste for en spiller når han skal velge ny klubb er at man kan trives og ha det bra der, men innrømmer at kunstnerskatt også er noe spillere kan ha litt i tankene.

MOT KUNSTNERSKATT: Fungerende finanspolitisk talsperson i SV, Lars Egeland mener det ikke er behov for en slik ordning for fotballspillere i Norge. Foto: Vestfold SV.
MOT KUNSTNERSKATT: Fungerende finanspolitisk talsperson i SV, Lars Egeland mener det ikke er behov for en slik ordning for fotballspillere i Norge. Foto: Vestfold SV. Vis mer