Vladimir Putin

Kupper fotballen

FIFA-president Gianni Infantinos mann på bakrommet da Putin vant på knockout i Istanbul.

TETT FORHOLD HJELPER PUTIN TILBAKE: Denne helga sikret Putins oljepenger at Russland behold makta i den internasjonale boksesporten. Jobben ble gjort ved hjelp av FIFAs juridiske sjef. FOTO:AFP / SPUTNIK / Alexey Nikolsky.
TETT FORHOLD HJELPER PUTIN TILBAKE: Denne helga sikret Putins oljepenger at Russland behold makta i den internasjonale boksesporten. Jobben ble gjort ved hjelp av FIFAs juridiske sjef. FOTO:AFP / SPUTNIK / Alexey Nikolsky. Vis mer
Publisert

DET stygge Putin-kuppet på kongressen til det internasjonal amatørbokseforbundet (IBA), skjedde ved hjelp av innleid støtte fra Gianni Infantino og det internasjonale fotballforbundet (FIFA). Denne alliansen viser alvoret i Putins kamp for å splitte vestens idrettsboikott av Russland.

På boksingens kongress i Istanbul denne helga, fikk Putins oljepenger ekskludert motkandidaten til den russiske IBA-presidenten Umar Kremlev.

Eksklusjonen ble forklart fra scenen av en av toppjuristene til FIFA-president Gianni Infantino.

Bare for to uker siden sto nederlandske Boris Van der Vorst sammen med delegater fra USA, New Zealand, Danmark og Sverige blant de godkjente, valgbare kandidatene til ulike verv i IBA.

Nederst på lista var det imidlertid en anmerkning om at den nye, «uavhengige» kontrollgruppa kunne komme tilbake med reaksjoner på enkelte kandidater.

Det gjorde de. På kvelden før det planlagte presidentvalget. Altså så seint at russiske Umar Kremlev slapp en brysom motkandidat.

DA hadde allerede IBA sin vanlige disiplinærkomité godkjent presidentkandidat Boris Van der Vorst og de andre vestlige bokseledernes rett til å markere sin avsky mot den russiske invasjonen i Ukraina.

Den beskyttelsen av talefrihet var til ingen nytte.

Under russisk ledelse har internasjonal boksesport skaffet seg regler som straffet slik utidig kritikk, og har med den nye kontrollkomiteen fått håndlangere til å utføre eksklusjonene:

Disiplinærkomiteen behandlet noe annet. Vi har to forskjellige oppgaver, forklarte kommisjonsmedlem Jaques Blondin fra scenen.

Denne italienske juristen har nok rett i det.

For til daglig jobber Blondin i FIFA, og er Gianni Infantinos sjef i den juridiske avdelingen for rettsforfølgelse.

Altså den juridiske ekspertisen som sørger for at fotballen til enhver tid bruker reglene til å gjøre det Infantino vil.

HVORDAN Putin fikk viljen sin på bakrommet i Istanbul, vites ikke. Denne nye kontrollkomiteen til IBA ble opprettet bare uker før de russiske styrkene gikk inn i Ukraina.

Komiteen var sminket som et tiltak for å sikre at den globale boksingen fikk vasket borte flere av de små -og store kjeltringene som historisk har hatt lederverv i sporten.

Der er ikke boksing spesielt verre enn andre. Slike kontrolltiltak finnes i all idrett. Spørsmålet er hvem som likevel kontrollerer hvem.

I UTGANGSPUNKTET har IBAs kontrollkomité svært faglig kompetente medlemmer. Komiteen er også ledet av den kjente sveitsiske idrettsjuristen Piermarco Zen-Ruffinen som i sin tid sto opp internt mot vanstyret i fotballen under Sepp Blatter.

Men det var ikke han som var i Istanbul den kvelden før valget da Putin fikk viljen sin på boksingens kandidatliste.

Det var derimot en av Infantinos nærmeste menn.

Og da begynner bakspillet å bli interessant.

FOR denne avgjørelsen om at Boris Van der Vorst ikke er verdig å få stå på kandidatlista til internasjonal boksing fordi han kritiserer Putins avskyelige krig, kom så seint at det blokkerte alle mottiltak.

De vestlige kandidatene prøvde å koble inn Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) for å få omgjort vedtaket, men det var ikke praktisk mulig.

Umar Kremlev ble valgt til fire år som verdens boksepresident på tradisjonelt russisk vis.

Uten motkandidat.

DETTE valget stopper sannsynligvis boksing som olympisk idrett. Den internasjonale olympiske komité (IOC) hadde advart bokselederne om det rett før kongressen.

Etter valgfarsen er tonen fra IOC bitende:

Det som skjedde rundt IBAS kongress; særlig valgene, krever en nøye gjennomgang. Dette bare forsterker spørsmålene og tvilen om styringen av IBA, skriver IOC i en uttalelse til fagnettstedet Inside the Games.

Når det gjelder det å holde Putins aggressive nasjonalistiske sport unna OL, betyr dette presidentvalget altså ingen ting:

  • I olympisk idrett er Russland ute inntil aggresjonen stoppes.

Men i fotballen er det helt annerledes.

UKRAINA: En video delt på Telegram av rådgiveren til ukrainas utenriksminister, skal tilsynelatende vise ukrainske stykrer tilintetgjøre en russisk stridsvogn med et amerikansk javelin-missil. Video: Dagbladet TV / Telegram @Pravda_Gerashchenko Vis mer

GIANNI INFANTINO og FIFA er slett ikke avhengig av olympiske penger eller prestisje. Dels er FIFA og IOC konkurrenter om oppmerksomhet.

Infantino er Putins venn, og er blitt æret med en av Russlands høyeste utmerkelser. Rett etter den russiske invasjonen kunne det se ut som om vennskapet ville gi Infantino problemer i vervet som FIFA-president. Nå ser han heller etter muligheter. Denne sleipe sveitsiske advokaten er tilsynelatende uten verdimessige skrupler.

For ham har blodpenger verdi bra nok. Det er derfor Infantino har flyttet fra Sveits til Qatar, og leter etter muligheter for å frigjøre fotballen fra de vestlige demokratienes kontroll og overgi makta til autoritære regimer.

Det som skjedde i uviktige amatørboksing speiler en slik mulighet.

DERFOR er det grunn til å skvette når en av Infantinos beste advokater plutselig påtar seg rollen som Putins håndlanger på scenen i Istanbul. Her er ikke jussen det viktige. Det er de politiske kreftene som tvinger fram en slik utnyttelse av reglene,

Kanskje kan Putin erobre verdensfotballen tilbake. Han og Infantino må definitivt vente til etter Qatar-VM for å unngå unødig bråk.

Men når det prestisje-mesterskapet er fullført, blir det spennende å se neste trekk fra de som synes tradisjonell vestlig kultur blir i overkant moralsk for å misbruke eliteidretten til mer personlige formål.

En Infantino-ledet samling mellom Saudi Arabias allierte og Russland; med økonomisk kontroll over fotballen i de fleste utviklingsland, vil i teorien kunne skaffe seg styringa over FIFA.

Akkurat det har Infantinos mann sett på nært hold rundt bokseringen i Istanbul denne helga.

Og der vant Vladimir Putin på knockout.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer