Kurt Asle Arvesen fortalte alt om karrieren til Antidoping Norge

Var i møte forrige uke.

MØTTE DOPINGJEGERNE: Team Sky-coach Kurt Asle Arvesen fortalte Antidoping Norge det han vet om doping i sykkelsporten forrige uke. Her fra Flandern rundt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MØTTE DOPINGJEGERNE: Team Sky-coach Kurt Asle Arvesen fortalte Antidoping Norge det han vet om doping i sykkelsporten forrige uke. Her fra Flandern rundt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Som VG meldte i midten av september, har Antidoping Norge og Norges Cykleforbund i over et år gransket norsk sykkelsport for å se om det finnes nye dopingdetaljer der ute.

Granskningen kommer i etterkant av Steffen Kjærgaards dopinginnrømmelse i oktober i fjor.

Eksproff og tv-personlighet Dag Erik Pedersen, eksproffen Mads Kaggestad og landslagssjef Stig Kristiansen var i midten av september blant de som allerede hadde vært i samtaler med Antidoping Norge.

Ifølge VG ønsket i utgangspunktet Antidoping Norge å snakke med rundt 30 personer for å kunne danne seg en bedre oversikt over det norske sykkellandskapet.

- Var inne forrige uke Nå forteller Team Sky-coach og tidligere proff, Kurt Asle Arvesen, at også han har fortalt det han vet om sykkelsporten i et møte med antidopingjegerne.

- Jeg var inne hos dem forrige uke. De har fått litt innsikt i hva som har foregått, og de ville ha informasjon som kan være nyttig for dem framover. De ønsker å knytte tettere bånd til sykkelmiljøet, sier Arvesen til Dagbladet.

38-åringen ønsker ikke å røpe detaljer rundt det som ble sagt, men håper Antidoping Norge fikk noe ut av møtet.

- Jeg tror i hvert fall at de delvis fikk noe ut av det. Og for min del har jeg noen ansikter hos dem å forholde meg til. Jeg har inntrykk av at de ønsker å bli mer synlige framover, sier han.

Flere danske avsløringer Antidoping Norges undersøkelse i norsk sykkelsport jobbes fram samtidig som tilsvarende granskninger gjennomføres i Nederland og Danmark.

HAR VÆRT INNE: Dag Erik Pedersen har også fortalt dopingjegerne det han vet. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix
HAR VÆRT INNE: Dag Erik Pedersen har også fortalt dopingjegerne det han vet. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix Vis mer

Spesielt sistnevnte er mye omtalt den siste tida, både på grunn av de stadige beskyldningene mot Saxo Bank-sjef Bjarne Riis, og ikke minst alle avsløringene i Michael Rasmussens ferske bok «Gul feber».

Men til tross for at Antidoping Norge og Antidoping Danmark delvis har samarbeidet underveis, forteller Arvesen at han ikke ble grillet om hva som skjedde på danskens lag.

Arvesen syklet for Riis' Team CSC fra 2004-2009, men har flere ganger hevdet at han ikke visste at flere av lagkameratene dopet seg - noe som er blitt kjent i ettertid.

- Jeg ble ikke spurt spesielt om Bjarne Riis, men vi gikk gjennom hele min karriere som proff, sier han til Dagbladet.

- Ikke like ille som i Danmark Antidoping Danmarks undersøkelse og Michael Rasmussens bok er ventet å felle flere danske eksdopere i tida framover, men direktør i byrået, Lone Hansen, vil ikke røpe noe rundt undersøkelsen.

- Vi kan ikke kommentere undersøkelse som fortsatt pågår eller hvem vi samarbeidet med, skriver Hansen i en e-post til Dagbladet.

Den norske sykkelpresidenten, Harald Tiedemann Hansen, frykter ikke at hodene vil komme til å rulle i Norge på samme måte som det er ventet at de vil i Danmark.

- Jeg føler meg ganske trygg på at det man finner i Norge ikke er like oppsiktsvekkende som i Danmark. De har hatt langt større problemer med doping i sykkelsporten der, sier han til Dagbladet, og legger til:

HAR VÆRT INNE: Det samme har TV 2-ekspert og eksproff Mads Kaggestad. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
HAR VÆRT INNE: Det samme har TV 2-ekspert og eksproff Mads Kaggestad. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

- Det viktigste for oss er at vi kan beskytte og ivareta de unge rytterne våre som flytter ut i Europa for å bli proffer.

Usikker konklusjon - Du mener det er viktigere enn å straffe de som kan ha jukset tidligere?

- Ja.

Kommunikasjonsleder i Antidoping Norge, Halvor Byfuglien, ønsker å holde kortene svært tett til brystet når det gjelder den pågående undersøkelsen, eller høringen, som den også er blitt kalt.

- Vi vet ikke hva vi ender på ennå, eller i hvilken form vi vil konkludere, sier han.

FRYKTER IKKE «DANSKE TILSTANDER: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen tror ikke Antidoping Norges granskning vil få hoder til å rulle på samme måte som i Danmark. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
FRYKTER IKKE «DANSKE TILSTANDER: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen tror ikke Antidoping Norges granskning vil få hoder til å rulle på samme måte som i Danmark. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer