Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kusk og travansatt på teppet etter milliondrama

- Vi sjekker alt for sportens og spillets troverdighet, sier Rikstoto-sjef etter V75-rykter.

 ODDSKUSK:  Her vinner Kristian Malmin med storoutsideren Tøv Sjura i V75 på Drammen travbane lørdag. Etter det siste løpet måtte han forklare seg for dommerne om sin disponering av 28 millionershesten Ramstad Loke. FOTO: Anders Kongsrud/www.hesteguiden.com.
ODDSKUSK: Her vinner Kristian Malmin med storoutsideren Tøv Sjura i V75 på Drammen travbane lørdag. Etter det siste løpet måtte han forklare seg for dommerne om sin disponering av 28 millionershesten Ramstad Loke. FOTO: Anders Kongsrud/www.hesteguiden.com. Vis mer

(Dagbladet): Sjefene i Det Norske Travselskap (DNT) og spilleselskapet Norsk Riksto skal ha et oppklaringsmøte mandag for å sjekke ut alle sider av hardnakkede rykter om «kampfiksing» i lørdagens V75-omgang på Drammen travbane.

Ni av hestene i det siste løpet ville ha utløst gedigne 28,8 millioner kroner til en aleinevinner.

Kristian Malmin (29), en av landets mest lovende travkusker med over 300 seirer, tilbakeviser alle rykter om at han kjørte for å ødelegge for nestfavoritten Føynland Kongen i det siste V75-løpet lørdag.

En travansatt, som jublet foran publikum for storgevinst på over en halv million kroner i V75 og som må forklare seg for sine sjefer mandag, har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

- Fortalte alle om kupongen - Han fortalte til alle oss kuskene at han hadde mange hester på sin kupong i det siste løpet. Vi på indre bane visste selvsagt ikke at det dreide seg om 28 millioner, men alle skjønte jo at det dreide seg om store penger. Jeg kjørte så offensivt med Ramstad Loke fordi jeg hadde en god hest. Uten en uheldig galopp på siste langside, tror jeg vi hadde vært med i seierskampen, sier Malmin til Dagbladet.

Telefontrussel Malmin, som vant med storoutsideren Tøv Sjura tidligere på dagen,  synes det er svært ubehagelig å bli beskyldt for «fiksing».

- Jeg fikk en telefontrussel utpå kvelden lørdag fra en som fortalte at han visste hvor jeg bodde hvis jeg ikke tilbaketalte pengene han mente hadde tapt på min kjøring i det samme løpet.

- Det var ubehagelig. Jeg har ikke vært borte i noe sånt før. Jeg lever av å kjøre 1 000 travløp i året, og tar selvfølgelig ikke hensyn til hvem som har spilt på meg eller ikke. Sånn vil det jo være i hvert eneste løp, at noen vil at jeg skal vinne eller tape, sier Malmin til Dagbladet.

Påtakelig oppførsel fra den travansatte og den sportslige disponeringen fra kusk Malmin, som fikk dommerne på banen til å reagere, gjør at adm. direktør Harald Dørum i Rikstoto og generalsekretær Øystein Dahle i DNT skal gå gjennom alle rutiner og finne ut av som skjedde foran og under det siste V75-løpet.

- Jeg skal også ha en samtale med den travansatte, sier generalsekretær Dahle til Dagbladet.

Også den store tv-produsenten IMG, som lager travsendinger for NRK og kanalen Rikstoto Direkte, har satt i gang undersøkelser.

- Det inntraff noe som kan foranledige spekulasjoner. Det skal vi gå nøye gjennom sammen med våre samarbeidspartnere, sier IMG-sjef Nicklas Brunzell til Dagbladet.

Den travansatte var på jobb på indrebane, og fortalte flere av kuskene om sin mulige milliongevinst på Drammen travbane lørdag.

Det er ikke forbudt for travansatte å spille V75. Spilleforbud gjelder for alle kusker og funksjonærer som har med løpsavviklingen å gjøre.

Norsk Rikstoto oppgir ikke den kupongenes nøyaktige verdi når summen overstiger 200 000 kroner. Den regelen har vært praktisert i flere år av sikkerhetshensyn.

- Det skal bare være vakthavende i totalistatorsentralen på Bjerke som har den informasjonen. Jeg har ingen grunn til å tro at det har skjedd noen glipp. Det er sjelden vi reagerer slik på rykter, men for sportens og spillets troverdighet, sjekker vi alt denne gangen, sier adm. direktør Harald Dørum i Norsk Rikstoto til Dagbladet.

Han så løpene hjemme, og det gikk ikke mange minuttene før han fikk lansert rykter om forsøk på «fiksing».

Null med nestfavoritten Sju rette ga 540 083 kroner da favoritten Gomnes Tornado vant til slutt. 

Fasiten etterpå viser at ingen hadde fått sju rette - heller ikke den travansatte - om nestfavoritten og lederhesten Føynland Kongen hadde vunnet.

Føynland Kongen gikk trøtt etter å ha fått uvanlig hard massasje av 28 millioners-hesten Ramstad Loke og kusken Kristian Malmin, tross galopptap i den første svingen.

- Stusset, sier Rikstoto-sjef - Jeg er ingen travekspert, men jeg må si jeg stusset over formålet med kuskingen til Malmin. Dommeravhøret av Malmin er blant materialet vi skal se på mandag, sier Dørum til Dagbladet.

Jan Roger Humlebekk leder dommerteamet ved Drammen travbane.

Bedt om forklaring - Vi innkalte Kristian Malmin til å forklare seg etter det aktuelle løpet. Vi ville høre hans forklaring på disponeringen av hesten Ramstad Loke og vi ville dobbeltsjekke om han hadde sjenert tethesten Føynland Kongen og kusk Geir Flåten underveis, sier Humlebekk til Dagbladet.

Dommerne, som nå har overlevert denne rapporten til Det Norske Travselskap, fant ikke grunnlag for å bøtelegge Malmin.

- Det var trangt mellom de to konkurrentene, men ikke alvorlig nok til at vi ga noen bot. Det er relativt uvanlig at vi avhører kusker om disponeringen av egen hest. Vi ante ikke noe om ryktene da vi innkalte kusken.

- Det er en paragraf som sier at kusken skal kjøre for en best mulig plassering til egen hest.

- Vi har registrert Malmins vurdering av at det var best for hans hest å kjøre fram mens det var labert tempo, sier Humlebekk til Dagbladet.

- Umoden oppførsel Andre Ringelien var seremionimester på indrebane under lørdagens V75-trav i Drammen.

- Den travansatte hoppet av glede, og fortalte meg at han og en kamerat hadde vunnet flere hundre tusen. Det var nok endel som fikk med seg den episoden. Jeg velger å kalle det umoden oppførsel, vurderer Ringelien overfor Dagbladet.

 BLE TRUET:  Kristian Malmin (29) ble truet etter V75-løpene lørdag. - Svært ubehagelig, sier den lovende travkusken. FOTO:Roger Svalsrød/hesteguiden.com
BLE TRUET: Kristian Malmin (29) ble truet etter V75-løpene lørdag. - Svært ubehagelig, sier den lovende travkusken. FOTO:Roger Svalsrød/hesteguiden.com Vis mer