Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kutter landslagsplasser. Profiler må ut

Til våren blir elitelandslaget i langrenn kuttet med flere plasser. Ytterligere kutt vil trolig bli gjort i den påfølgende OL-sesongen. Flere norske langrennsprofiler må ut av landslaget.

MÅ SKILLES: Ved vårens landslagsuttak vil de norske skijentene bli færre på landslaget. Norges Skiforbund kutter flere plasser på elitelandslaget, får Dagbladet opplyst. På bildet: f.v. Mari Eide, Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla, Kari Øyre Slind, Lotta Udnes Weng, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ane Appelkvist Stenseth, Anna Svendsen, Ragnhild Hag, Ingvild Flugstad Østberg, og Tiril Udnes Weng. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MÅ SKILLES: Ved vårens landslagsuttak vil de norske skijentene bli færre på landslaget. Norges Skiforbund kutter flere plasser på elitelandslaget, får Dagbladet opplyst. På bildet: f.v. Mari Eide, Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla, Kari Øyre Slind, Lotta Udnes Weng, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ane Appelkvist Stenseth, Anna Svendsen, Ragnhild Hag, Ingvild Flugstad Østberg, og Tiril Udnes Weng. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Til denne sesongen tok Norges Skiforbund ut et rekordstort elitelandslag.

Til våren blir det slutt på det: Elitelandslaget skal kuttes med flere plasser.

Sesongen etter ryker trolig ytterligere noen landslagsplasser.

Det bekrefter langrennssjef Espen Bjervig til Dagbladet.

Samtidig flyttes ressurser fra elitelandslaget til rekruttlandslaget. Der ressursbruken rundt elitelandslaget vil bli redusert og antall eliteløpere vil krympe, vil samtidig satsingen rundt rekruttene øke.

- Det blir et mer spissa elitelandslag med færre utøvere og økt satsing på rekruttlandslaget for å sikre framtida og tenke langsiktig i tiden etter OL. Dette er en dreining vi allerede vil se til våren, forteller Bjervig til Dagbladet.

- Hvor mange elitelandslagsplasser skal dere kutte til våren?

- Vil ikke gå ut med et eksakt tall. Men vi har et rekordstort elitelag denne sesongen med 27 utøvere. Det tallet vil gå noe ned.

BEKREFTER ELITEKUTT: Landslagssjef Espen Bjervig. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEKREFTER ELITEKUTT: Landslagssjef Espen Bjervig. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Dette innebærer at flere profilerte landslagsløpere garantert må vike til våren når et mindre og mer spisset elitelandslag skal presenteres.

- Utfordrende

Herrelandslagstrener Eirik Myhr Nossum og kvinnelandslagstrener Ole Morten Iversen forstår grepene som Norges Skiforbund gjør, men legger ikke skjul på at dette gjør uttakene enda mer krevende.

- Å kutte landslagsplasser er fornuftig, etter min mening. Det er nok løpere på landslaget nå. Det er en grense for hvor mange man bør ha på et elitelag. Vi har jo rekruttlandslag og Veidekke-lagene i tillegg, sier Iversen til Dagbladet.

- Det er samtidig utfordrende å skjære ned når man har så gode løpere å velge mellom. Det er viktig å ikke låse seg på et tall, men legge lista på en naturlig plass.

- Enda flere blir skuffet

Nossum er forberedt på at det blir færre herrer på det norske langrennslandslaget neste sesong. Kutt blir det også på kvinnesiden.

SKISKYTER?: Therese Johaug har dominert langrennssporten så mye de siste åra at Heidi Weng leker med tanken om å sende henne til en annen idrettsgren. Video/reporter: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø Vis mer

- Denne sesongen har vi totalt 15 herrer på elitelandslaget. Jeg er ganske sikker på at det ikke blir så mange neste sesong. Da blir enda flere skuffet enn før. Men vi har ikke flere plasser enn vi har. Et sted må vi stoppe, sier Nossum til Dagbladet.

Langrennssjef Espen Bjervig begrunner avgjørelsen om å flytte ressurser fra elite- til rekruttlandslaget slik:

- Det første er at vi har begrensede kvoter i verdenscupen, som gjør at vi har mange eliteutøvere som ikke får gå verdenscup til tider. Det andre er at vi skal ha utøvere som er gode om to, tre år når OL er ferdig. Der må vi ta tak. Derfor dreier vi rekruttsatsingen inn mot elitelaget. Vi flytter ressurser fra elitelandslaget og over til rekruttlandslaget, forklarer Bjervig.

- Hva innebærer det?

- Det innebærer at det blir flere løpere på rekruttlaget, mer ressurser på samlinger og treningsopplegg - og at vi må ta ned ressursbruken på elitelandslaget.

- Færre ressurser på elitelandslaget vil si færre utøvere?

OVERRASKET: Juniorløper Ansgar Evensen overrasket fans og kommentatorer da han gjorde dette under NM-sprinten. 19-åringen vant øvelsen, og sammenliknes nå med Petter Northug. Video: NRK . Video/reporter: Øyvind Godø/Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

- Ja, det stemmer.

- Fornuftig

Eirik Myhr Nossum støtter den langsiktige tankegangen.

- Jeg tenker at det er veldig fornuftig at vi får på plass et slagkraftig og sterkt rekruttlandslag. Med tanke på kvotene i verdenscupen gir det også mening. Vi kan ikke vokse på elitelandslaget, når det er så begrenset hvor mange som får gå verdenscuprenn. Sånn sett er dette fornuftig.

- Hvordan blir det å kutte elitelandslaget for deg som landslagstrener?

- Vi kunne ha forsvart utrolig mange på vårt elitelandslag rent sportslig. Nå er det ikke 100 prosent sikkert hvordan lagsammensettingen blir. Det er ikke sikkert mitt lag blir påvirket. Det skal vi finne ut gjennom våren.

Ole Morten Iversen er enig.

I TÅRER: Marte Mæhlum Johansen har to gull i junior-VM på merittlista og har herjet med Ebba Andersson. I vinter har hun hatt det tøft. I dag kom tårene i møte med Dagbladet. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

- Det var et ønske om å få et større lag da jeg tok over - og å gi rom for yngre løpere og rekrutteringen. Det hang sammen med tilbudene på rekruttlandslaget. Nå ser rekruttopplegget ut til å være bedre. Da trenger vi ikke like mange på et elitelandslag. Da er utbyttet av å være på rekruttlandslaget bedre og avstanden mindre.

Norges Skiforbund ser allerede nå framover mot OL i Beijing i 2022, og mener det er et annet argument for å spisse elitelandslaget med færre løpere.

OL-trøbbel

Der Norge kunne ta ut ti langrennsløpere av hvert kjønn i OL i Pyeongchang i 2018, er det antallet redusert til åtte langrennsløpere av hvert kjønn i OL i Beijing i 2022.

- Det er en OL-sesong om to år. Der får vi bare stille med åtte av hvert kjønn, mot ti av hvert kjønn i forrige OL i Pyeongchang. Det blir en utfordring med så reduserte kvoter og så mange konkurranser. Det sier seg selv at vi ikke får med fire rene sprintere i OL i Beijing, sier Iversen til Dagbladet.

- Det strammes inn mot OL. Da blir det ofte en mer kynisk prioritering. Sånn tenker man også i Sverige, forteller den tidligere svenske landslagstreneren.

STRESSET: Heidi Weng ville kaste ut samboeren etter sykdom i hjemmet. I stedet måtte hun ofre seg. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Dette har IOC gjort for å gi store langrennsnasjoner - som Norge - mindre fordeler.

- Vi blir rammet hardest og må skjære ned på antall løpere og teamet rundt, erkjenner Iversen.

Utfordringen for norsk kvinnelangrenn i så måte er at det er få løpere som hevder seg helt i toppen i både sprint og distanserenn.

Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg gjorde det før, men har slitt mer i sprint de siste sesongene. Samtidig har tidligere sprintverdensmester Astrid Uhrenholdt Jacobsen det siste året funnet mer tilbake til gammel sprintform igjen.

Oppfordring til Weng og Østberg

SJOKKERT: Ansgar Evensen sjokkerte hele Ski-Norge med å vise fingeren til TV-kameraene før seieren på sprinten. Sjokkert ble også verdens beste skiløper, Therese Johaug. Video/reporter: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø Vis mer

Norge trenger at helst flere av disse allrounderne kan gå OL-sprinten for Norge, all den tid Norge ikke har plass til mange spesialsprintere i OL-troppen i lys av de begrensede kvotene.

- Det er en tydeligere polarisering av sprintere og distanseløpere i norsk kvinnelangrenn. Vi håper noen av distanseløperne kan ta utfordringen og fokusere mer på sprint. Det ville gjort et OL-uttak mye enklere, for eksempel om Weng og Østberg var på det sprintnivået som de har vært på, mener Iversen.

- Astrid har gått gode sprinter denne vinteren. Heidi har også hevet seg. Selv Therese har begynt å komme et stykke i sprintene. Tiril begynner på sin side å hevde seg på både distanse og sprint. Det er heldigvis i ferd med å se litt lysere ut.

For Nossum og herrelandslaget blir uttak av en OL-tropp på bare åtte herrer trolig enda vanskeligere.

- Vi skal dekke både sprint og femmil med de åtte plassene. Det blir tøft. Da kan vi ikke ha mange som bare skal gå én distanse. Det lønner seg å være litt potet, sier Nossum.

Det som gjør verdenscuputtakene enda litt vanskeligere om dagen, er det faktum at Aleksandr Bolsjunov har kapret den gule ledertrøya, som gir Russland - i stedet for Norge - en ekstra utøverplass i verdenscuprenn i den aktuelle perioden.

- Det er en russer som plager oss. Det merker vi veldig med ekstra kniving i laget når vi har så mange gode langrennsløpere i Norge, sier Bjervig.

- Det er flere enn Klæbo som får svi for bokseslaget hans?

- He-he, ja, du kan si det sånn.