GÅR: Langrennssportssjef Vidar Løfshus regner med at alle de norske går i Falun i ettermiddag. Marit Bjørgen bekrefter overfor NRK at hun starter. Det samme gjør mest sannsynlig Therese Johaug. Foto: Magnus Aabech / NTB Scanpix
GÅR: Langrennssportssjef Vidar Løfshus regner med at alle de norske går i Falun i ettermiddag. Marit Bjørgen bekrefter overfor NRK at hun starter. Det samme gjør mest sannsynlig Therese Johaug. Foto: Magnus Aabech / NTB ScanpixVis mer

Kutter Mördarbacken etter trusler fra løperne

Sportssjefen regner med at alle de norske starter.

(Dagbladet): I går brøt ble det en voldsom krangel mellom deler av langrennseliten og Det internasjonale skiforbundet (FIS) etter at utøverne fikk se de nye løypene i Falun.

Utøverne mente at nedkjøringen i den såkalte «Mördarbacken» rett og slett var farlig. Mange truet med å ikke starte dagens tour-prolog om FIS ikke endret utforkjøringen.

- Et klart flertall gikk inn for å nekte fredagens prolog hvis de ikke endrer løypa, sa løperens representant Kikkan Randall ifølge Adresseavisen.

Ga etter
Nå har imidlertid FIS gitt etter for det massive presset fra løperne selv. I dag tidlig ble det ifølge en pressemelding besluttet at utforkjøringen i «Mördarbacken» skal halvveres.

Sportssjef for det norske laget, Vidar Løfshus, fikk beskjed om endringen per e-post kl. 07.43 i morges, men han er fortsatt ikke hundre prosent sikker på at alle de norske utøverne starter minitouren i dag.

- Utøverne dro akkurat ut på en liten løpetur, men jeg regner med at alle starter i dag, sier han til Dagbladet i nitiden i formiddag.

Bjørgen går
Løfshus har hele tiden vært klar på at utøverne selv skal få bestemme om de starter. Han er uansett fornøyd med endringen FIS har gjort i den farlige utforkjøringen.

- De kutter halvparten av nedkjøringen, så farten blir vesentlig redusert. Det endrer forutsetningen for løpernes sikkerhet, sier sportssjefen.

Marit Bjørgen bekrefter overfor NRK at hun går:

- Jeg går. Det blir skirenn. Alt er i orden, sier hun til statskanalen.

Ulvang ikke overrasket
Vegard Ulvang, som er leder av langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), sa i går at han ikke var overrasket over at løperne klaget på løypa i Falun.

- Nei, etter det svenske mesterskapet (SM) tidligere i vinter var det en del løpere som kontaktet meg. Det er vel en utforkjøring som er for hard og svingete, og når det er fellesstart blir det farlig hvis alle kjører på en gang. Det viktigste er at utforkjøringen blir forsvarlig. Som jeg har forstått det, har den utforkjøringen nå blitt gjort litt om på, sa Ulvang til Dagbladet i går kveld.

Eldar Rønning sa i går at Falun-løypa ville ha passet bedre for skicrossløpere og super-G-folk i den alpine verdenscupen. Den aktuelle unnakjøringen besto av en rekke S-svinger.

- Den er helsefarlig, sa Eldar Rønning til NTB i går ettermiddag.

• Etter planen skal kvinnenes prolog i fri teknikk (2,5 km) starte klokka 14.30 i dag. Herrene (3,75 km) går klokka 17.